Wczoraj o mało co nie przydzwoniłam w samochód jakiegoś Włocha. Po mocnym wciśnięciu pedału hamulca auto w pierwszej chwili zahamowało dość dobrze, ale może pół sekundy później jakby zaczęło odbijać mi pedał (taki podobny efekt do tego jak odbija pistolet przy tankowaniu gdy bak jest pełny), a siła hamowania znacznie się zmniejszyła, w ostatniej chwili puściłam hamulec i wcisnęłam raz jeszcze i chyba to mnie uratowało. Pomyślałam, że może ABS źle zadziałał czy co, może slisko było, ale... wieczorem pojechałam sprawdzić to raz jeszcze i zachowanie identyczne - gwałtowne hamowanie, ułamek sekundy auto hamuje dobrze, a potem słychać stuki, które czuję na pedale hamulca, a siła hamowania spada do 1/4 :/ Gdy hamuję delikatnie/normalnie a nie gwałtownie nie widać raczej żadnych niepokojących objawów. Jakieś pomysły co to może być?
Właśnie na kierownicy nic nie czuję. Zanim napisałam swój przeczytałam te kilkanaście tematów o "biciu na kierownicy":) U mnie z kierownicą nic się nie dzieje. Tylko stukanie i czuję to na pedale hamulca.
h8r napisał(a):Tak działa abs w solkach
Czyli to normalne, że jak z całej siły depnę w hamulec on hamować po prostu przestaje? Jak tak to działa to przecież się zabiję prędzej czy później;P Wcześniej tak się nie działo raczej. Nie zauważyłam przynajmniej, a kilka ostrych hamowań na pewno było. Czytałam, że w samochodach z ABSem nie ma żadnych problemów z mocnym wciskaniem hamulca, a nawet należy tak robić.
Dzięki Chłopaki za odp.:] Pojadę te tarcze sprawdzić.
http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_(motoryzacja)
Nie wiem jak to u Ciebie wygląda, ale tak powinno być, że na chwile powininen odbijać i wracać do hamowania, najsilniej samochód hamuje gdy koła są na granicy poślizgu, jak zablokujesz koła samochód hamuje dużo gorzej, dlatego ten system stara się utrzymywać koła jak najbliżej poślizgu, w samochodach bez absu stosuje się hamowanie pulsacyjne, wtedy człowiek jest absem. Sprawdź to u mechanika lub kogoś kto się zna i ma samochód z absem w podobnym wieku.
Dzięki @h8r, byłam wcześniej też na stronach wikipedii i czytałam o ABSie, wiem na czym to polega, tylko dziwi mnie, że utrata siły hamowania jest taka znaczna i to na suchej normalnej jezdni i zastanawiał mnie ten dźwięk stukania. Ale wpadłam przed chwilą na pomysł, że może wcześniej tak się nie działo, a teraz to wina końcówki opon - auto łatwiej wpada w poślizg, więc musi odbijać. Raz jeszcze dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
moze byc jeszcze plyn hamulcowy do wymiany (za duzo wody w nim sie znajduje) lub zapowietrzony jest uklad. to mowie z wlasnego doswiadczenia w innym samochodzie z absem.
h8r, miałeś rację. Hamulce sprawdzone, wszystko sprawne. "Tak działa ABS w Solkach". Mechanik powiedział to samo - może być głośno, może bardzo mocno odbijać pedał hamulca.