Filtr powietrza
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

wally
Forumowicz

Filtr powietrza

przez wally » 2004-08-08, 21:30

Podzielcie sie waszymi uwagami na temat tych filtrów tylko nie piszcie mi o cenie :D

1-filtr
Obrazek
opis :arrow:
Product: HONDA CRX SI/LX 88-91 AIR INTAKE SYSTEM WITH BLUE SUSU STYLE FILTER

SKU: HD88CV-8443AI2

Description:
HONDA CRX SI/LX 88-91 AIR INTAKE SYSTEM WITH BLUE SUSU STYLE FILTER - DESIGNED TO ALLOW MORE INCOMING AIR THAN STANDARD FILTERS --INCLUDES REDUCER,CLAMPS,SILICON HOSES,MOUNTING HARDWARE.

Price: US$29.66

2-filtr
Obrazek
opis :arrow:
Product: HONDA CRX Si 1988-1991 HKS SUPER MEGA FLOW AIR INTAKE SYSTEM

SKU: HKS-1504-SPFH01-1

Description:
HKS Super Mega Flow air intake systems have been designed to dramatically reduce inlet restrictions posed by today’s sealed factory air boxes in both turbo and naturally aspirated configurations. The unique design of the Super Mega Flow combats the propensity of airflow to move towards surface areas which generates turbulence and reduces airflow capacity, typically a weak point of box-type designs. HKS’ patented super-funnel design, with its vacuum-inducing inner lip, draws air from the filter’s outer edge and directs air away from inlet throat surface areas. As a result, turbulence is minimized, producing smoother and more even airflow with increased velocity and optimizes air/fuel atomization. Increased throttle response, horsepower, torque and fuel efficiency are all benefits of HKS systems.
MSRP: $190.00
FIT: 1986-1987 HONDA CRX Si
INLET SIZE: 70mm
ELEMENT SIZE: 150mm
PART NUMBER: HK-1504-SPFH01

Price: US$152.62
[center][glow=blue]Pozdrawia WALLY czytaj: Łoli :-]
[you] hello
Witam na stronie CRX INFO
:)
[/glow][/center]

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2004-08-08, 21:42

..czekaj...
w wannie mam gąbke.. zamontuje do fury i powiem jak wrazenia :D

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2004-08-09, 21:15

Witam wszystkich i na początek mam pewne pytanko:)

Kupłlem kit JRa dedykowany do CRXa, a w sklad tego kitu wchodzi stożek z kawałkiem rury(20cm) do niego przymocowanej:)
Dziwne dla mnie jest to, że wdł instrukci(z obrazkami) powinno go się założyć odrazu bezpośrednio do kolektora ssącego czyli nie jak to się przeważnie robi na końcu seryjnego dolotu, tylko stożek odrazu to kolektora. Tak też zrobiłem tylko się zastanawiam czy tak jest dobrze bo przecież długości dolotu nie powinno się zmieniać az tak bardzo a głowny problem jest taki, że w tym miejscu gdzie teraz jest stożek jest bardzo gorące powietrze, jedynym wyjściem byłby chyba wlot na masce... Nie wiem czy nie zamontowac go poprostu jak większośc stożków zaraz za światłem przy akumulatorze wykorzystując seryjny dolot który jest teraz wyrzucony ale wkońcu jest on dedykowany do crxa vteca i niby powinien byc przy kolektorze ale tam jest gorące powietrze a przecież stożek musi mieć zimne więc sam już nie wiem. Widziałem na niektórych zdjęciach w crxach stozki tez tak zalożone ale rzadko. Acha byłem na hamowni ale tylko po założeniu stożka, szkoda, że nie przed i wyszło 159,8 KM. Nie wiecie czy seryjne vteci mają faktycznie równe 150KM czy moze troche więcej... Bo nie wiem czy coś ten stozek daje w takich warunkach pracy...
vtec...:)

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-09, 22:09

Wedłóg mnie rozwiązanie na fotce jest dobre :wink:
Ja nie jestem zwolenikiem robienia storzka blisko slnika :?
Wręcz przeciwnie ostatnio montowałem klijetowi stozek "K&N" :twisted: i do tego zaprojektowałem szkrzynke z tektury :lol: na bazie tej tektury blacharz uspawał mi metalową szkrzynke która chroni storzek przed niepotrzebnym nagrzewaniem się :wink: Do tego poprowadziłem rure z wlotu :!: Wszystko wyglada estetycznie i co najważniejsze sprawnie funkcionuje :twisted:
[you] hello
[/glow][/center]

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2004-08-10, 15:06

no i cos takiego musze zrobic, fajna sprawa mam nadzieje ze troche moc wzrosnie a co do V-Teców to maja sewryjnie od 150 do 152 chyba cos takiego

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-11, 01:11

*KOZI* nie jestem pewien czy to ty pisałeś do mnie na PW ,ale jeśli tak to słuchaj sprawe przemyślałem i można zostawić storzek tak jak jest
zamontowany wedłóg instrukci :wink: Jak sie domyślam :lol: to doprowadziłęś do niego rure z doborem świeżego i zarazem zimnego powietrza jeśli nie :?
to zaopatrz go w taką rure lajlepiej jak bedzie to rura o jak najwietrzej średnicy i dobrze by było jak byś ją owinoł jakimś materiałem izolującym ale to nie końeczne :wink:
Może i ta instrykcja montażu ma sens :roll: Bo jeśli by wziąść pod uwage gdyby stożek był zamontowany na końcu seryjnego dolotu to jest wieksze zagrodzenie ,że wpadające do niego powietrze zostanie pozbawione w skutek nagżania rury :!: odpowiedniej ilosci tlenu :!:
A jak wiadomo o tlen tu chodzi :twisted: Tak więc może i stożek jest nagżany ale wpadające przez niego powietrze bezposrednio do kolektora nie zdoży się nagżać :!: Wiec wszystko ok :wink:

Ps.To moje zdanie :!: Ale moge sie mylić :!:
[you] hello
[/glow][/center]

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2004-08-11, 01:41

Tak to ja z Tobą rozmawiałem. Dzięki za odpowiedź. Jeszcze nie zdążyłem zrobić tej rury o której piszesz ale właśnie tak chciałem zrobić. Oni na zdjeciach zostawili ta puszke od seryjnego filtra i z niej ma niby dmuchać na stozek ale to pewnie mało daje... Myslalem, żeby wlasnie poprowadzic, ze zderzaka rure do stozka a stozek moze jeszcze obudowac jakos skrzynka zeby sie tak nie nagrzewał. Kazdy kto to zobaczy mówi,że to ni cnie daje bo ma gorące powietrze, niby tak al edziwne jest to , ze na tych zdjeciach i w instrukcji wyraznie tak ma byc zamontowany! Z drugiej jednak strony jeśli to było by takie sprytne to czemu jednak wszyscy montuja przy reflektorze:) Myslałem, jeszcze zeby założyć seryjny dolot, potem stozek przy reflektorze - pokombinować z tym i sprawdzac na hamowni ale to znowu kasa... A ten zestaw nazywa się Diredt Kit, tyle w necie znalazłem:
"W wiekszości samochodów dolot to system bardzo skomplikowany i powietrze musi przechodzić przez wiele kątów i rury (fajki) zanim dotrze do silnika. To tworzy turbulencje, które zakłucają przepływ i zmniejszają moc silnika!
Aby weliminować tą stratę mocy JR FILTERS stworzył zestawy montażowe DIRECT KID które są dostępne dla wielu modeli samochodów. W większości wypadków istniejący system dolotowy, częściowo jest lub zupełnie jest zastępowany przez filtr który ma obszar wlotu 360°. Wszystkie potrzebne części są w zestawie DIRECT KIT. Posiadają homologacja TÜV.
Silnik teraz może pracować z pełną mocą - wzrost od 8 do 15 KM zależnie od rozmiaru silnika. Dźwięk maszyny staje się wysportowany.
Te filtry też mają gwarancję dla pierwszego właściciela i mają tę przewagę, że więcej nie trzeba wymieniać filtra powietrza!"

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-11, 09:21

to czemu jednak wszyscy montuja przy reflektorze

Odpowieć na pytanie :arrow:
Stożek przy leflektoże montowało sie wyłoncznie do wyścigów na 1/4 (ale z czasem zaczeto to robić dla własnego użytku :twisted: )
Gdy reflektor zostaje zdiety to uwiesz mi jest tak duży dolot świerzego powietrza że te rozwiązanie co ty masz jest dużo gorsze od wystającego stożka :wink:
[you] hello
[/glow][/center]

Aleks
Forumowicz

przez Aleks » 2004-08-11, 17:44

ano prawda to, co wally mowi z tym stozkiem.

z takim rozwiazaniem na wolnych obrotach dupohamownia stwierdzila ze naprawde lepiej sie wkręca.
paliwo zalej i po miescie szalej

wally
Forumowicz

przez wally » 2004-08-11, 21:19

Aleks jak wkładasz lampe to storzek jakoś regulujesz :roll: wytłumacz mi :!: jak możesz :wink: bo jestem ciekaw :o
[you] hello
[/glow][/center]

Aleks
Forumowicz

przez Aleks » 2004-08-11, 23:29

w jakim sensie reguluje ? :D
poprostu go kłade.... i lezy miedzy blotnikiem, a akumulatorem - tam ejst jego miejsce ;)
p.s. po pomalowaniu gdy bede mial juz inny zderzak, to pociągne powietrze ze zderzaka , bo teraz to on ssie kawałkiem rury cos tam z zewnatrz, ale to nei to , co chce osiagnac :wink:
paliwo zalej i po miescie szalej