to i tak starałem sie lekko dokrecic, z tym, ze moglem ja glupi uzyc dynanometra, lezal 2m dalej.
Kupie dzis jeszcz jedna uzczelke za 23zl i silikoon szary elringa za 25zl szaleństwo .
Dodatkowo jak sciagne miske odwroce ja denkiem do gory i poloze na szybie. Wczsniej miske posmaruje wazelina techniczna i odbije mi sie na szybie gdzie miska nie dotyka i zweryfikuje te miejsca z miejscami wycieków.
hehe jakby blok byl stalowy to bym ja migiem pochewtal Żartowałem
zerknijcie do manuala jak ma byc zalozona uszczelka, silikon dajecie tylko na lukach tam gdzie wal korbowy jest, a poza tym na sucho - wazne zeby IDEALNIE odtluscic powierzchnie wspolpracujace, czyli uszczelka, krawedz bloku i krawedz miski (polecam rozpuszczalnik nitro), o tym ze miska ma byc prosta chyba nie trzeba przypominac...
ja tak mam poskladana miske na jakims zamienniku za 20 zl i juz 2 lata smiga i ani mysli puscic
i nie dokrecac mocno, ok 10Nm
rafisz, gdzie to w manualu jest bo za cholere nie widze tam miski olejowej ?
Kupiłem uszczelniacz Elringa i uszczelke Kamusi czy jakos tak za 20pare zlotych.
Wszystko odtłuściłem i naniosłem silikon szary elringa. wg instrukcji z silikonu. skrecilem wszystko z wyczuciem. ale nie zalewalem jeszcze oleju. poczekam do jutra jka wroce z pracy czyli po godz 17 wtedy zaleje olej i uruchomie silnik. Niech ten silikon sobie wyschnie
a tutaj jest rysunek nie wiem czy jest to w manualu na stronce ale zamieszczam ilustacje
wg tego rysunku silikon nalezy zastosowac tylko w samych katach, ale nie zaszkodzi na calych lukach
jak nalozycie silikon na calej dlugosci to uszczelka sie wam bedzie "przesuwac" i wzdluz i wszerz, innymi slowy bedzie sie "rozplaszczala" a jak zlozycie na sucho po uprzednim dokladnym odtluszczeniu to zostanie tak jak ja zalozycie, sam to sprawdzilem-przetestowalem, i dlatego polecam ten sposob montazu
No jest tak jak pisałeś. Kurde szkoda tlyko, że dopiero teraz o tym sie dowiedziałęm .
No nic poczekam do jutra az mi to wszystko wyschnie zaleje olejem i zobacze co sie bedize dzialo.
Jak bedzie dalej ciekło to kur..a kolejna uszczelka i zrobie jak pisales.
[ Dodano: 2008-10-16, 13:21 ] No i zalałem oliwą 10w40 (na dotarcie dwie wymiany) silnik i odpaliłem. Jak dotad nic nie cieknie a przjechalem juz 150km.