Energy suspension (Opinie)

franko86krk
Forumowicz

przez franko86krk » 2007-12-03, 22:44

No Panowie zamiescie swoje cenne opinie bo po zimie sie remont zawiasu szykuje - :razz: a jakby wlozyc gumki energy do przodu a na tyl jakis dobry "miekkszy" zamienik np NOK ???

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-12-03, 22:51

franko86krk napisał(a): a jakby wlozyc gumki energy do przodu a na tyl jakis dobry "miekkszy" zamienik np NOK ???
Cukierek NOK jak najbardziej :)

Guail_FH
Forumowicz

przez Guail_FH » 2007-12-05, 15:50

Przeczytalem temat i chcialbym podsumowac :)
ES - czarne
dokupic:
mocowanie drazkow reakcyjnych
gumy malego wahacza poprzecznego z tylu
cukierkow nei zmieniac na ES
osłonki na sworznie od razu należy wyrzucić do kosza
dobrze posmarowac smarem - obficie
cieszyc sie z jazdy i wypic browara :)

Zgadza sie czy cos jeszcze ejst potrzebne ?
What's broken...? My head...? Or the world...?

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2007-12-05, 19:43

tu jest myślę, że wyczerpująca wypowwiedź Japońca z JDM Option:

"Myslę że na ES jeżdżę już dobre dwa lata i nic mi nie skrzypi nie piszczy nie trzeszczy ( prócz plastików w środku co jest raczej do przewidzenia skoro jezdzę na koni skręconym na beton ). Z doświadczeń jakie mam nie polecam zakładania ES na końcówki drążków oraz górne sworznie bo szybko skończą żywot ( nie ma tam tego metalowego pierścionka i woda z brudem robi spustoszenie )
Woda szybko robi swoje i potem wiadomo. Posiadam ES cukierki dodatkowo wszystkie ES mam w kolorze czerwonym . Czy było lepiej tak k... jest lepiej kolosalnie k.. lepiej niż było na seryjnych gumach. Wsadzałem ES zaraz po wymianie zawieszenia na Koni i konkluzja była jedna najpierw fajnie potem po wymianie gokard ( a to akurat dla mnie b ważne jest wiec i skupiłem sie na jakości prowadzenia przed i po ) .

Złotego środka nie znajdzie nikt jedni gadają ze Bil lepszy inni że koni ( to ja bo ma odgórną regulację ) , gadają że ES nie jest warte bo OEM lepsze ( ja tak nie uważam ) . ES ma też inną przewagę nad OEM raz że OEM jest piekielnie drogi , dwa często stosujemy zamienniki bo OEM drogi co prowadzi do tego że szybko znowu trzeba te tuleje wymieniać i tu mamy kolejną przewagę ES nad OEM mianowicie ES zdecydowanie szybciej wymienimy niż seryjną gumę bo nie trzeba się za przeproszeniem jebać z ich wyciskaniem a każdy warsztat trochę kasy wezmię od nas za wymianę tulei . I teraz mamy dwie strony medalu oraz plusy i minusy OEM i ES.

OEM :
+
- Dość wytrzymałe
- Jeśli dobrej jakości to dość długowieczne ( choć gwarancji 100 % nikt nie da )
- Ciche
- Komfortowe
W pakiecie z dobrym zawieszeniem dają jako taką radość z jazdy

-

- Często nie wytrzymują polskich dziur
- Koszta wymiany wielokrotne większe niż ES
- Koszta zakupu OEM masakryczne , Zamienniki tańsze ale jakość i żywotność krótsza

ES

+ Cena ! Za komplet takich gumek ja płaciłem 600 zł niech ktoś sprawdzi ile gum OEM można w tej cenie kupić .
+ Prowadzenie auta poliuretan jest sztywniejszy niż guma
+ Łatwa wymiana ( każdy kto miał w reku ES wie że kazda tuleja to tak na prawdę dwie tulejki które wpychamy z lewa i z prawa w miejsce seryjnej tulei , z małymi wyjątkami )
+ Jeśli wymieniamy to koszta kolejnych ES i ich wymiany będzie tańsza choćby z racji mniejszego nakładu pracy by je wymienić plus koszta zakupu.
+ na ES zrobiłem prawie 100 tys km , nie stwierdzono uszkodzeń tulei wachaczy , cukierków , oraz górnych mocowań amortyzatorów
+ ES posiada też el do lewarków skrzyń biegów by nie było efektu wylatanego lewarka

- Czasem skrzypią ( dotyczy to w wiekszości przypadków górnych tulejek tych przy amortyzatorze co wchodzą w talerzyk , należy je smarować często lub jak ja nasmarować i mocniej skręcić objawy zniknęły )
- Czasem Cukierki ES potrafią się wysmyknąć ( jednak sprawdziłem o co chodzi i w 99 % przypadków chodzi o to w którą stronę seryjny Cukier był wypychany to ważne by cukierki wymieniać zgodnie z zaleceniami producenta w odpowiednią stronę w przeciwnym wypadku kolejny cukierek czy to oem czy ES może się wysmyknąć ) sposobem na to jest spaw lekki punktowy w 3 miejscach.
- ES cukierek ma wpychane seryjne uszy a nie tak jak w seryjnym OEM wtopione w gumę co może na początku dawać dziwne uczucie myszkowania tyłu ( nerwowości )
- Elementy układu kierowniczego koncówki , swożnie itp i zawieszenia szybciej się niszczą ( dlatego nie polecam montażu ES )".
HONDA odeszła...czas na niemiecką technologię- AUDI.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-12-07, 00:10

jak już nadszedł czas na podsumowania to pozwolę sobie wkleić dyzkusje z jeszcze jednego forum

http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?p=4 ... 2a2e#47372

:)

mastacrx
Forumowicz

przez mastacrx » 2007-12-15, 20:44

słuchajcie, chciałbym żebyście napisali ile wynosi wymiana gumek na energy u mechaniora? ile placiliście?
HONDA odeszła...czas na niemiecką technologię- AUDI.

czingis
Moderator

przez czingis » 2008-11-07, 15:14

odkopuję temat:
mam problem z dopasowaniem gum z zestawu master. Zostały mi takie:
ObrazekObrazek
nie złapało ostrości na gumę, ale chyba ją widać...
gumy mają oznaczenie 3321 (4gumki) i 3322 (również 4 gumki). Różnią się minimalnie wielkością, ale kształt jest zachowany. Co to są za gumki?

badam
Forumowicz

przez badam » 2008-11-07, 18:36

czytaj zalaczona instrukcje ze zrozumieniem

sa to gumy amora w wahacz tylny poprzeczny do crxa 88r ma on amor ktory wsadza sie w srodek wahacza

czingis
Moderator

przez czingis » 2008-11-07, 18:55

a Ty czytasz instrukcję przed uruchomieniem TV? :rotfl:
dzięki, w takim razie mam je na sprzedaż.

Poprzednia strona