Felgi a zima a opony zimowe ?

lesiu
Forumowicz

przez lesiu » 2008-11-07, 20:03

"Zimowe Oszustwo Oponowe". Powołując się na testy ADAC-u (chyba jedna z najbardziej szacownych instytucji motoryzacyjnych w Europie, w dodatku nie pozostająca na niczyim "garnuszku", całkowicie niezależna) dowodzi, że:

tak szeroko rozreklamowana temperatura graniczna +7*C na zmianę opon jest wzięta z sufitu

typowo zimowe sprawdzają się owszem, lepiej - jednak tylko na śniegu

ale już podczas suchego mrozu, jak również na deszczu, deszczu ze śniegiem, czy na brei błotno-śniegowej spisują się dużo gorzej - i w takich okolicznościach nie tylko całoroczna, ale nawet typowo letnia jest lepsza.

cytaty z artykulu interia.pl

http://motoryzacja.interia.pl/temat/zim ... 79421,5527

miłej lektury

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2008-11-08, 18:57

lesiu napisał(a):ale już podczas suchego mrozu, jak również na deszczu, deszczu ze śniegiem, czy na brei błotno-śniegowej spisują się dużo gorzej - i w takich okolicznościach nie tylko całoroczna, ale nawet typowo letnia jest lepsza.

Z całym szacunkiem kolego, ale za nic się z tym nie zgodzę. O ile na suchym mrozie lub deszczu gdy temp. jest na plusie, może letnia opona jest ok, o tyle na pewno nie jak jest śnieg z deszczem lub błoto pośniegowe! I nie piszę tego od tak, tylko z własnego doświadczenia, bo wiem jak się zachowują na błocie opony letnie, a jak zimówki... I jest akurat bardzo duża różnica, in plus oczywiście po stronie zimówek.

Z ich założeniem faktycznie lepiej poczekać jeszcze, bo szkoda zdzierać w taką pogodę jak teraz mamy, a zdzierają się dużo szybciej od letnich. Ale jak już jest śnieg na drodze, to frajda z ich użytkowania jest ogromna :ok:

Pozdrawiam :)
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2008-11-09, 11:31

ja kupiłem stalówki 14 od chinczyka i troche je odnowiłem, wydatkowałem sie na komplet nowych zimówek 185\60\14 i myśle że na 5 lat mam przez 5 lat ich nie zjade ale lata robią swoje, co do komfortu jazdy troche sie poprawił, jest miękko no i auto jak by wspomagania dostało :razz: , i wygoda jest zajebista przy zmianie, odkręcasz i przekładasz,
oczywiście auta poza sezonem dobrze umyći zakonserwować.
a jak zamieżasz mieć autko ładnych kilka lat to myśle że jest to dobra inwestycja :ok:

[ Dodano: 2008-11-09, 10:33 ]
a co do opon to na suchym mrozie zimowa jest lepsza ;) przy temp. gdzieś 5/7 stopni opona letnia traci swoje właściwości bo jest z innej mieszanki gumowej,
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

Poprzednia strona