Zna ktoś to auto: link do ogłoszenia ? Może ktoś powiedzieć coś na jego temat? Głównie chodzi mi o stan budy i wnętrza, przeróbki jakie towarzyszyły montażowi turbiny (hamulce, elektronika, ic, wtryski, pompa?).
Zastanawiam się nad kupnem tego i wrzuceniem b serii.
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN
z tego co tu pisza wychodzi ze silnik (b16) z osprzetem = 5tyś wiec fura wychodzi ci 12tys + koszty montazu. oplacalne? A jeszcze znajdz dobry silnik B16
kup bude adamuss
jakby co to zalatwiam swapy b18c4 zdrowe !
7500zł + stary silnik d16 lub b16 zalezy co bedziesz mial
mozliwosc testu/przejazdzki/itp przed wyjeciem silnika
i moge zalatwic przejazdzke b18c4 solka też
przyjezdzasz w piątek w niedziele wyjezdzasz
po Krakowie jezdzi juz solka z tym swapem i ma sie bardzo dobrze
ogolnie tych swapow poszlo juz ok 12 ... z czego 1 do solki wlasnie
jakbys byl zainteresowany to pisz
oprocz tego np swapy hamulcow itd do tego
wg mnie to najkorzystniejsza opcja.. bo solka VTI od ESI wcale wyposazeniem sie wiele nie rozni....
DELSLOW PROJECT
[center]Mój ulubiony cytat na tym forum skierowany do mnie to:
Dratinni napisał(a):odezwał się ten co ma del sol i go nie stać na dokładki i siatex
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, Dipus.
Za 7500 i mój stary silnik b16 moge mieć swap na b18? powiem WOW.
A z jaką skrzynią biegów? Bo czytałem że te orginalne od b18
jakoś słabo jeżdżą?
Czyli to 7500 + powiedzmy 1000 za d16, czyli 8500
jeszcze swap hamulców z Vti za (nie chce mi się szukać, więc strzelę) 1500
i już mamy za 10000 zł przerobioną solkę z esi na vti.
Dobrze to policzyłem? Bo jeżeli tak, to rzeczywiście opłaca się jak cholera.
Ostatnio edytowano 2008-11-26, 10:22 przez ender2501, łącznie edytowano 1 raz
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->
Tak mniej więcej to wygląda.
Jestem po swapie b18c4 + hamulce od cifa vti + felgi od tegoz samego.
Zamknalem sie w 10000.
Skrzynia fakt, sredniawa, za dlugie biegi troche, ale to do zrobienia.
Ja bede robil jeszcze tej zimy zapewne. Robocizna to jakies 300-400zl w Krakowie, tylko trzeba przelozenia z b16 zalatwic, a to juz nie wiem po ile chodzi, ale sie dowiem niebawem
Jak juz Diups napisal wyzej, jak ktos chce to zapraszam do KrK, najlepiej na spota MKH w srode (dzisiaj np. po 21 bede) i moge zademonstrowac jak to smiga Zapraszam
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you." - Jeremy Clarkson
Mam jednak wrażenie że różnica między dobrą solką Vti a dobrą solką Esi jest jednak
mniejsza niż 10 tys. Czasem nie jest to w granicach 5 tys albo mniej?
najpiekniejsza muzyka: b16a2 w 5500-8200 rpm, i to x2 ]:->
ender2501 czasami jest w granicach 5 tys ale czy to vti jest warte tych pieniedzy to nie wiem poza tym seria solka vti to 1,6 160KM a tu robisz swap na 1,8 179KM
Jak weźmiemy pod uwagę porównywalny stan Esi i Vti, to jest spora różnica w cenie. Poza tym Solek z d16 jest znacznie więcej i łatwiej znaleźć sensowny egzemplarz.
Teraz trochę żałuję, że sprzedałem swoją, zamiast zmienić silnik. No ale mówi się trudno i szuka dalej
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN
Ja żałowałem, że kupiłem d16, szczególnie jak mi panewy padły.
Jakbym wtedy wiedział co będę robił z tym autem, to kupił bym sama budę i resztę poskładał sam do kupy.
Właściwie to zostało mi zawieszenie z serii, które też niebawem pójdzie w niepamięć i zastąpi je KW albo Weitec jak uzbieram kasę.
Suma sumarum włożyłem w nią już ponad to co dałem za sam samochód.
Jakbym dzisiaj kupował solkę, to kupiłbym coś z dobrą budą za 6000-8000zl i wsadził za 10 000zl swap b18 i to dla mnie najlepsza opcja.
No ale człowiek uczy sie na błędach
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you." - Jeremy Clarkson
wiecie co, jak juz tak offtopujecie to wtrącę swoje zdanie - jak ktos ma zamiar autem polatać z dwa-trzy lata (a pewnie mało kto w ogóle dłużej solkę zatrzyma) to zamiast za 10000 robić swapa na c4 nie lepiej dać pół z tego i z d16 zrobić softa? też da frajdę z jazdy, jak się zrobi z głową będzie bezawaryjne, a przy sprzedaży się tyle siana nie straci, d16 z dobrym softem obleci c4 i sam w tą stronę idę i nie mogę znaleźć argumentów za tym, żeby warto było pozbywać się zdrowego silnika i dopłacać taką kasę po to, żeby mieć te 169 koni i niutony z 1.8, a razem z tym jeszcze ch.jową skrzynię bo y21 kosztuje kolejny tysiąc z hakiem... co innego jak ktoś celuje w 300-400 koni ale to już jest w ogóle głupota w takie roztrzepane auto jak del sol ładować taką moc bo za taką sumę z kolei wolałbym 100 razy s2000, a na pewno by mi jeszcze zostało na felgi
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project