Witam.Mam taki problem mianowicie gdy odpalę samochód wszystko chodzi w jak najlepszym porządku dopóki go nie zgaszę.Po zgaszeniu silnika gdy go ponownie odpalę to silnik nie chce się wkręcić powyżej 2 tyś obrotów i przerywa.Jednak gdy po zagaszeniu odczekam ok.10-15min to silnik znowu odpala dobrze i wszystko jest ok dopóki go ponownie nie zgaszę. Macie pomysłu w czym może tkwić przyczyna ?
przelutowałem ten przekaźnik i nadal to samo.Słychać,że pompka się załącza no i podaje paliwo bo samochód odpala jednak zaraz gaśnie.Odczekam ok 10 min i zapala za pierwszym razem i wszystko jest ok. Macie jakieś pomysły co mogło się zepsuć? Dodam jeszcze,że mam taką dziwną sprawę,że jak silnik odpalę i załącze np.światła czy wentylator to silnik spada z obrotów aż wreszcie zgaśnie. W czym może tkwić przyczyna? Proszę o pomoc.
dzisiaj zauważyłem,że po zgaszeniu silnika i przy ponownym odpaleniu jak silnik nie chce dobrze pracować tylko zaraz po odpaleniu gaśnie albo jak pulsacyjnie naciskam i puszczam gaz to chodzi ale przerywa i maksymalnie do 2tyś obrt dochodzi to jak wstrzyknę do przepustnicy trochę paliwa to silnik normalnie wejdzie w obroty i już jest wszystko ok chodzi odbrze. Macie pomysły czego to może być przyczyna,że po zgaszeniu muszę odczekać 10-15min żeby ponownie silnik chodził dobrze po odpaleniu albo np. wstrzyknąć jej trochę benzyny do przepustnicy. ?
a moze jest jakis problem z sada lambda lub sprawdz czy komputer nie pokazuje jakichs bledow . komputer masz pod nogami pasazera to chyba wiesz a opisy bledow oraz jak je usunac znajdziesz tutaj na glownej stronie w dziale kody ECU lub jakos tak.
jak dzisiaj sprawdzałem to na komputerze dioda miga 3 razy przerwa i znowu 3 razy i tak cały czas się powtarzają 3 mignięcia.Jednak to miga jak silnik chodzi dobrze, natomiast jak zgaszę i zapalę bawiąc się gazem tak żeby nie dać silnikowi zgasnąć to dioda na komputerze nie miga.
wiec czy mrogniecia odpowiadaja trzeciemu numerkowi na liscie
ja na poczatek sprobowal bym poprostu najpierw usunac bledy jezeli to nie pomoze to reset komputera a jezeli nadal bedzie migac i autko nie bedzie chodzic poprawnie to musisz szukac przyczyny np. moze wysiada ci czujka poprostu lub nie wiem czy jest do niej jakis modul czy nie ale moze cos w tym stylu.
jak pisalem mechanikiem nie jestem ale trzeba szukac
V_Shere napisał(a):Mechanikiem nie jestem ale dioda nie powinna migac jezeli silnik poprawnie pracuje.
w tym cały sęk,że jak pracuje dobrze to komp pokazuje ten błąd 3, a jak nie chodzi dobrze to nie pokazuje nic. Najdziwniejsze,że trzeba odczekać te 10-15 min żeby znowu dobrze chodził..co może się robić przez ten czas,że silnik odpala i chodzi znowu dobrze ?
do bledu nr 3 masz tu manual images_2ndgen/manual_II_pliki/6-26.pdf postepuj zgodnie z wskazowkami, usun awarie a jak bedzie dalej problem to bedziemy myslec
panowie tutaj u chlopaka jest ostra lipa, poprzedniemu wlascicielowi robili swapa na d16z5 (moj silnik), cala elektryka jest zrobiona na sztuke, jest sporo kabli luznych, instalacja z civica jest pomieszana z instalacja ceerki (chodzi o silnikowa)
silnik odpala i chodzi ladnie, po zgaszeniu mozna krecic nim do bolu i nie odpali, a jak kolega pisal po 15 min odpala normalnie, moim zdaniem to go najprawdopodobniej przelewa bo swiece ma totalnie czarne
moim zdaniem i jemu juz to doradzalem to postawic auto komus zeby ogarnal cala elektryke od nowa, bo metoda szukania itd to utopi w h.j kasy