SKRZYNIA PŁACZE-ŁOŻSYKO NA WAŁKU SPRZĘGŁOWYM?

spurek
Moderator

SKRZYNIA PŁACZE-ŁOŻSYKO NA WAŁKU SPRZĘGŁOWYM?

przez spurek » 2008-12-16, 00:33

Mam od jakiegoś czasu pewien problem-w sumie kilka problemów :cry: Przy zmianie biegu z jedynki na dwójkę autem trochę szarpnie . Z kolei przy zwalnianiu i jeździe z minimalną prędkością autem lekko telepie-w przód i tył-przy czym słychać stukot (nie jest to żaden zgrzyt, lecz charakterystyczny stukot w rytm telepania autem). Dodatkowym problemem jest wrzucanie wstecznego biegu-nie zawsze chce wejść :( czasem trzeba zdecydowanie szarpnąć aby wskoczył (wydaje się że wszedł-popuszczam sprzęgło i słychać szlifowanie :szok: ), a czasem wchodzi jak malina. Innym problem jest szum przy wrzuconym luzie. Z wciśniętym sprzęgłem szum ustaje-puszczam i znowu jest. Próbowałem sam do tego dojść co to może być. Wydaje mi się że to łożysko na wałku sprzęgłowym, ale z racji tego że nigdy w życiu nie rozbierałem skrzyni nie będę się upierał przy mojej hipotezie. Co z resztą problemów? Co to może być? Pomóżcie :poklony:

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-16, 05:08

z szumem ustającym przy wcisnięciu sprzęgła po mojemu to będzie łożysko oporowe.

co do wstecznego to zobacz czy jak podwójnie wysprzęglisz albo jak wbijesz wczesniej jedynke to potem wchodzi dobrze.
mugen power

bialy
Forumowicz

przez bialy » 2008-12-16, 08:44

Muody napisał(a):z szumem ustającym przy wciśnięciu sprzęgła po mojemu to będzie łożysko oporowe.

to nie jest łożysko oporowe, tylko na wałku głównym skrzyni (koszt około 75 PLN + robocizna). Oporowe wyje przy wciśniętym sprzągle.

Co do wstecznego, zgrzyta z racji tego, że skrzynia nie ma synchronizacji wstecznego biegu, i czasem tryby ułożą si tak, że ciezko wbić. Wtedy najlepiej, tak jak kolega napisał, jedynka i jeszcze raz wsteczny.
Szukasz dobrego biura rachunkowego ? Zapraszam http://annabielawska.pl Najlepsze Biuro Rachunkowe w mieście Olecko i regionie.

dzik
Forumowicz

przez dzik » 2008-12-16, 12:09

Telepanie autem to wina walnietej poduchy

spurek
Moderator

przez spurek » 2008-12-16, 12:14

Hmmm. Teraz już się zamieszałem 8) . Nie jestem xpertem, ale wydaje mi się, że jak masz wciśnięte sprzęgło to oba wałki w skrzyni nie obracają się. Jak wrzucisz na luz i puścisz sprzęgło to obraca się tylko wałek sprzęgłowy, a główny stoi. Wydaje mi się że gdyby było inaczej to by na luzie auto ruszyło, gdyby się oba wałki kręciły.
Skoro u mnie coś szumi na luzie przy wyciśniętym sprzęgle to chodzi wałek sprzęgłowy i szumi prawdopodobnie łożysko na tym wałku. 8) Niech ktoś mnie poprawi jak się mylę bo tylko teoretyzuję. Z ciężko wchodzącym wstecznym się zgodzę że brak synchro-szkoda ze to się tak często zdarza :( Pozostaje problem stukania na niskich obrotach-gdzieś wyczytałem ,że na wałku sprzęgłowym jest sprężynka która trzyma łożysko, żeby nie latało po wałku-tak sobie dedukuje, że może to ona puściła :rotfl: Kurcze w sumie to już sam zgłupiałem jak działa skrzynia :cry:
I'm so JDM, my blood type is TypeR.

ED9-->ED9-->ED9 + EE8-->CH1 + EH6 + ED9-> CH1 + CG2 + RD2 + NA1

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-16, 14:34

bialy napisał(a):
Muody napisał(a):z szumem ustającym przy wciśnięciu sprzęgła po mojemu to będzie łożysko oporowe.

to nie jest łożysko oporowe, tylko na wałku głównym skrzyni (koszt około 75 PLN + robocizna). Oporowe wyje przy wciśniętym sprzągle.

Co do wstecznego, zgrzyta z racji tego, że skrzynia nie ma synchronizacji wstecznego biegu, i czasem tryby ułożą si tak, że ciezko wbić. Wtedy najlepiej, tak jak kolega napisał, jedynka i jeszcze raz wsteczny.

o kurde mój błąd :poklony: ale pisałem to o 4 rano ;) wtedy łatwiej o pomyłke.
mugen power

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2008-12-16, 17:54

dzik napisał(a):Telepanie autem to wina walnietej poduchy
ja mam dobre poduszki i tez mam taki dziwny objaw :razz: ale ostatnio pobawilem sie linka od sprzegla i chyba ustalo albo nie zwrocilem uwagi na to :)
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

mrozek201

przez mrozek201 » 2008-12-16, 18:47

mi tez wchodzi ciezko wsteczy, wtedy popuszczam troche pedal sprzegla i wchodzi normalnie.
Jak masz puszczone sprzeglo i bieg luzem to obraca sie walek sprzeglowy i posredni, a glowny stoi lub obraca sie niezaleznie od walka sprzeglowego.
Jak chcesz wrzucic wsteczny i nie wchodzi do konca popuszczasz pedal sprzegla w ten sposob poruszysz walkiem posrednim na ktorym znajduja sie kola zebate biegu wstecznego, wtedy zgraja sie z kolem zebatym na walku zdawczym (glownym) i sie zazebiaja i lewarek ci sie przesunie do konca ;)
jak cos przekrecilem to sory, moze mnie ktos poprawi ale wiecie po szkole, wytezylem resztki mozgu :rotfl:

spurek
Moderator

przez spurek » 2008-12-16, 22:36

Chyba odkryłem przyczynę telepania-mam walniętą przednią poduszkę. Wie ktoś gdzie można dostać takie "cudeńko" ??? :)
I'm so JDM, my blood type is TypeR.

ED9-->ED9-->ED9 + EE8-->CH1 + EH6 + ED9-> CH1 + CG2 + RD2 + NA1

bialy
Forumowicz

przez bialy » 2008-12-17, 00:16

spurek napisał(a):Hmmm. Teraz już się zamieszałem 8) . Nie jestem xpertem, ale wydaje mi się, że jak masz wciśnięte sprzęgło to oba wałki w skrzyni nie obracają się. Jak wrzucisz na luz i puścisz sprzęgło to obraca się tylko wałek sprzęgłowy, a główny stoi.

Sory za wprowadzenie w błąd chodziło mi właśnie o sprzęgłowy, a dokładniej o to łożysko
Obrazek

Obrazek
Szukasz dobrego biura rachunkowego ? Zapraszam http://annabielawska.pl Najlepsze Biuro Rachunkowe w mieście Olecko i regionie.

APOL
Forumowicz

przez APOL » 2008-12-17, 00:38

jak potrzebujesz zmienić łożyska w skrzyni to polecam siebie i nasz warsztacik
na pw jak coś