Witam . byłam na badaniu komputerowym i pokazało mi następujacy błąd IAC VALVE CIRCUIT FAILURE . CZy wie ktoś co to za blad ?? jak silnik sie rozgrzeje to nie ma wolnych obrotów i dusi sie do 2 tys. obrotów .
Jeszcze przed badaniem komputerowym objawy zdawały się wskazywać na zatkany silniczek krokowy i brudną przepustnicę (zakłócenia w dostawie paliwa mogą być też spowodowane niewydolnością pompy na wolnych obrotach, przytkaniem układu wydechowego, wadą czujnika położenia wału itd)
dziwi mnie to że dopiero jak sie rozgrzeje to zapala sie czek i do 2tys . obr . przydusza sie . potrafi ktos mi ten błąd przetłumaczyć ?? i gdzie szukać usterki ??
kod mówi, że to obwód silniczka krokowego (IAC Valve - Idle Air Control Valve), albo gdzieś gubi masę po rozgrzaniu albo sam krokowy padł, najpierw najlepiej podmienić ze sprawnego silnika i sprawdzić, czy wszystko ok, jeśli tak to wymienić krokowy, a jeśli nadal będzie to samo to wina instalacji i braku napięcia na którymś pinie albo zgubiona masa
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project