planowanie głowicy

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2009-01-10, 16:07

zawory zostaw w spokoju ;) 0,5mm to max :)
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2009-01-10, 16:08

redbul, można i nie bedzie spalania stukowego bo dokładnie mi wyjaśnił koleś... okazało się że to kolega z klasy mojego ojca no i ładnie miło wytłumaczył co i jak :)
powiedział że 1mm może zdrapać i bedzie silniejszy, ale minus tego że gdyby to zdarł to potem głowica do wymiany gdyby była konieczność planowania.
Fakt, faktem to pewnie ta głowica u mnie przykozacza :D
Obrazek

mrozek201

przez mrozek201 » 2009-01-10, 16:15

no i jak spalanujesz od 0,5 mm do 1 mm to na 98 dla pewnosci jezdzic lepiej ;) nie bedzie spalania stukowego ;)

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2009-01-10, 17:05

mrozek201, ja jeżdze od 95 do vpowera i nie ma różnicy :P
Obrazek

mrozek201

przez mrozek201 » 2009-01-10, 17:14

a ja zalewam na statoil, a raz zalalem na takiej FALCO jakos tak, taka mala, to z 20 kucy mniej bylo, a teraz furaka stoi przez zime i nia nie jezdze ;)
M!R@S, moze nie odczywasz różnicy, ale im wyższa liczba oktanowa tym mniejsze prawdobodobieństwo spalania stukowego ;) a Vpower ile ma oktanów????

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2009-01-10, 17:37

99 albo 100
Obrazek

saron22
Forumowicz

przez saron22 » 2009-01-10, 17:39

widze ze od glowic tez sa sami specjalisci... oczywiscie ze glowice nalezy spalnowac poniewaz aluminiowa glowica jest podatna na wykrzywienie pod wplywem wysokiej temperatury co moze byc przyczyna wycieku oleju spod glowicy lub przedostawania sie cisnienia z cylindra do np kanalow wodnych. Planujac glowice (czyli wyrownujac ja) eliminujesz ten problem. Co do zmienienia sie stopnia sprezania to widze tez sami znawcy... Stopien sprezania moze sie ZMIENIC LUB NIE. Zalezy to od konstrukcji glowicy i tloka. Konkretnie chodzi o to czy komora spalania jest umieszczona w glowicy czy w tloku. Jesli jest w glowicy to stopien sprezania oczywiscie ze sie zmieni poniewaz planowaniem zmiejszysz objetosc komory spalania (ale to nie beda jakies znaczace roznice poniewaz zmiejsza sie rowniez objetosc cylindra) przez co stopien sprezania nieznacznie wzrosnie. Jesli komora spalania jest w tloku to przez planowanie glowicy stopien sprezania nie ulegnie zmianie poniewaz objetosc komory spalania oraz objetosc cylindra pozostaje bez zmian. Miedzy innymi dlatego stosuje sie rozne grubosci uszczelek glowicy aby stopien sprezania nie zmienial sie choc glownym powodem jest raczej niebezpieczenstwo kolizji zaworu z tlokiem podczas mijanki. Dla niewiedzacych: stopniem sprezania nazywamy stosunek objetosci cylindra do objetosci komory spalania. Jest to wielkosc bezjednostkowa. Co do kolejnosci dokrecania srub glowicy to proponuje zajzec do manuala. Tam jest konkretnie podane w jakiej kolejnosci nalezy dokrecac sruby. Czesto rowniez producenci uszczelek dolaczaja do nowej uszczelki kolejnosc dokrecania srub i nie zawsze jest tak ze producent silnika karze dokrecac napierw srodkowe sruby a pozniej skrajne. Czasem kolejnosc jest zupelnie inna. Acha i jeszcze jedno: nie ma to zwiazku z tym czy blok jest zeliwny czy aluminiowy ;) ( zainteresowani wiedza o co chodzi)

Junior
Forumowicz

przez Junior » 2009-01-10, 17:41

palnowanie głowicy + sprawdzanie szczelności głowicy płaciłem 110zł i PLANOWAĆ trzeba na pewno bo sam sie na tym przejechałem niesplanowałem za pierwszym razem i za tydzien znowu odkrecałem wszystko :/ zaworów nietrzeba ściągać tylko powiedz żeby uważał przy wyciąganiu tulejek centrujących uszczelke!!!!! albo od razu zamów je sobie w ASO koszt 24 zł bo wątpie ze gdzieś to dostaniesz!!!
Zadna obciągara nie da Ci tyle co 1.5 bara !! :D

Bóg dał nam nogi po to, abyśmy doszli tam, gdzie nie dojedziemy na glebie...

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2009-01-10, 22:13

saron22, stopień sprężania się zwiększa zawsze bo masz bliżej zawory i mniejszą komore więc nie wprowadzaj w błąd, jeżeli jesteś pewien uzasadnij to ... nie czytałem do końca bo znudziło mi się twoje powtarzanie :P
powiedziałeś już to co każdy napisał... jeżeli chodzi o sprężanie to mów o hondzie a nie porównujesz do innych aut na naszym forum.

Aby sprawdzić szczelność wystarczy odwrócić głowice, nalać ropy na gniazda i zostawić na noc (ja tak robiłem) nie powinno na nastepny dzien ubyć, w przeciwnym wypadku nie jest szczelna.

Etapy dokręcania:
1. dokręcanie
2. 30min przerwy i poprawienie bo klucz napewno przepuści dalej
3. po 1tys km. ponownie sprawdzić i wsio.
Obrazek

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2009-01-10, 22:29

mrozek temu twojemu mechanikowi strzel liscia i powiedz zeby poszedl na stolarza

przy kazdym zdjeciu glowicy nie wazne jak sie odkreca glowica jest krzywa, i za kazdym razem nalezy ja splanowac, a tak naprawde glowica sie krzywi zaraz po dokreceniu tylko ze miesci sie to w normie ulozenia uszczelki, jest to temat rzeka i trzeba jakis czas dlubac auta zeby to dokladnie poznac

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2009-01-10, 23:22

dokładnie jakby co niektórzy widzieli chociaż raz aluminiową głowice po zdjęciu to by nie pie..yli ze nie trzeba planować , bo by mieli przed oczyma piękny odcisk na głowicy jaka zostawia uszczelka

gabeczka
Forumowicz

przez gabeczka » 2009-01-10, 23:28

a ja mam pytanie czy jak splanujemy glowice wiecej niz ten 1mm to czy ma znaczenie potem ustawienie rozrzadu???

mrozek201

przez mrozek201 » 2009-01-11, 00:33

gruby126p1, tak to dlaczego z bratem odkrecilismy glowice w swifcie 1.3 gti bo uszczelka poszla, wymienilismy uszczelke bez planowania glowicy i byl mocniejszy niz przed tem jak uszczelka poszla, jezeli sie glowice prawidlowo odkreci nie trzeba jej planowac, ale to bardziej stosuje sie w silnikach 8v bo glowica jest wezsza, a w 16v jest szeroka i w wyniku naprezen odksztalca sie,dlatego warto planowac

[ Dodano: 2009-01-10, 23:39 ]
gabeczka, bedziesz musial wtedy skrucic trzonek zaworu, bo jak zostawisz normalne to po odpaleniu uslyszysz bum i zawory pogiete, chyba ze splanujesz z 1mm i dasz grubsza uszczelke, ale to wtedy nie bedzie mialo sensu, co do rozrzadu, ustawienie ma znaczenie, ale w tym wypadku po tak duzym planowaniu czas otwarcia zaworów musi byc krotszy, zeby nie doszlo do kolizji, wiec albo krzywki o krotszym otwarciu, albo skrucenie zaworu,
a nie lepiej splanowac jak najmniej i wsadzic walki z krzywkami o wydluzonym czasie otwarcia?? da to lepszy efekt niz mocne planowanie i nie obciazy tak silnika

saron22
Forumowicz

przez saron22 » 2009-01-11, 01:55

M!R@S, to przeczytaj do konca to dowiesz sie o co chodzi. A jak przeczytalem twoj post o szczelnosci glowicy to myslalem ze pekne ze smiechu :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: moj drogi kolego gdybys mial do czynienia z silnikami spalinowymi to rozroznialbys co znaczy sprawdzenie szczelnosci glowicy a co oznacza sprawdzenie szczelnosci zaworow. A jesli nie wiesz to chetnie ci to wyjasnie: szczelnosc glowicy moj drogi oznacza sprawdzenie czy nie ma pekniec glowicy i czy cisnienie z cylindra nie przedostaje sie do ukladu chlodzenia oraz czy olej silnikowy z kanalow olejowych nie bedzie sie przedostawal do kanalow wodnych i na odwrot czego objawem jest w pierwszym przypadku bulgotanie plynu chlodniczego w zbiorniku wyrownawczym a w drugim przypadku pojawnienie sie charakterystycznego "masla" pod korkiem oleju oraz pod pokrywa zaworow oraz w daleszej czesci ukladu chlodzenia (metoda naprawy takiego uszkodzenia jest jesli to mozliwe spawanie glowicy a jesli nie to wymiana na nowa). Natomiast sprawdzenie szczelnosci zaworow i gniazd zaworowych ma na celu zweryfikowowanie czy zawor szczelnie zamyka cylinder silnika i utrzymuje cisnienie sprezania oraz czy nie pozwala przedostac sie cisnienu do kolektora wydechowego oraz spalin do kolektora ssacego. Sposob ktory podales jest starym i sprawdzonym sposobem ( tak na marginesie to nie lejemy "ropy" a olej napedowy lub inna ciecz o wlasciwosciach penetrujacych np nafte ;) ) ale w tej chwili stosuje sie nowoczesne metody sprawdzanie szczelnosci zaworow i gniazd zaworowych za pomoca specjalistycznych urzadzen. W przypadku gdy zawor okaze sie nieszczelny pozostaje szlifowanie i docieranie zawou oraz gniazda zaworowego lub wymiana zaworu i gniazda zaworowego na nowe oraz oczywiscie szlifowanie i docieranie. I prosze cie nie pisz wiecej takoch glupot bo przez ciebie oplulem sobie kawa monitor :blee: A jesli chodzi o "bo masz blizej zawory i mniejsza komore" to nie zapomnij o szlifowaniu grzybkow zaworowych z jednej jak i z drugiej strony, o silnikach z komora spalania umieszczona w tloku oraz o uszczelkach o roznej grubosci. To jest wlasnie uzasadnienie :rotfl: Jesli zamontujesz uszczelke o wiekszej grubosci niz nominalna ( np grubsza o tyle ile splanowales glowice to masz identyczny stopien sprezania poniewaz zawory sie nie przyblizaja do tloka oraz komora spalania nie ulega zmiejszeniu lub o grubosci wiekszej niz wartosc o ktora splanowales glowice (uszczelki odprezajace) wtedy zawory oddalaja sie od tloka a komora spalania ulega powiekszeniu. :nieok:

granat
Forumowicz

przez granat » 2009-01-11, 10:17

mrozek
bo jak wydmuchało to ze 100km zrobiło sie 80km a że jedził pewnie przez dłuższy czas to sie przyzwyczaił ze nie jedzie... a gdy zalozyl uszczelke i miał farta ze mu nigdzie nie wiało bez planowania to zrobiło mu sie spowrotem 100 kobył i miał wrazenie ze zapier... :rotfl:
....Na Rozstaju Dróg... REDUKCJA I BUT!!!!!!!!

Poprzednia strona   Następna strona