Ale Carlose założył tak, ze eaton działa tradycyjnie, ale kosztem dewiacji napędzania kompresora. Przema chce zrobić tak, żeby było łatwiej w napędzaniu, kosztem dewiacji kierunku dmuchania.
no właśnie teoretycznie nie powinna ulec jakiejś kolosalnej zmianie , bo jak już wspominałem choć wydaje się że otwór wylotowy jest prostopadły i na środku to tak naprawdę powietrze wylatuje na krawędzi ,
każda nawet najprostsza stara konstrukcja ze zwykłymi prostymi rotorami kompresora ma bardzo dobra liniowość wynika to z samej zasady działania ,
wszelkie udziwnienia wirnika przenoszą strumień na krawędzie rotorów i polepszają sprawność samego kompresora
skoro mamy wlot i wylot tak naprawdę na krawędziach więc za dużo się nie zmieni
liniowośc to chyba największa zaleta kompresora , coś czego niema turbo , czemu kompresor jest liniowy ano z zasady działania , zobacz animacje w linku niżej
http://auto.howstuffworks.com/supercharger1.htm kompresor pobiera tyle powietrza ile mieści się między dwoma łopatkami rotora m więc im rotor kreci się szybciej tym więcej przetacza powietrza , a ilość jest określona pojemnością w komorach między łopatkami
[ Dodano: 2009-01-27, 22:04 ]
TYPE-R napisał(a):Przema chce zrobić tak, żeby było łatwiej
może nie tyle co łatwiej , bo to nie problem dołożyć 2 rolki , ale carlos miał to w 3 gen a w crx 2 gen tego niema gdzie upchać
no no super temat !!!
jak wszsytko wyjdzie to beda naprawde strasznie przydatne informacje mam nadzieje ze wszystko pojdzie zgodnie z planem i czekam na efekt koncowy bo bardzo ciekawi mnie ten temat
SPRZEDAM!
Części z CRX / ITR / CTR - Swapy b18 / k20 /
mozemy wstawic takze w rozne budy
potrzebujesz czegos to smialo pytaj 784-933-899
Jak ci to wyjdzie to ja w maju robię to samo w b18.
Powiedz mi, jesteś w stanie oszacować tak pi razy du*ę ile cię wyjdzie cały koszt tego?
Sam eaton to z 1500zł plus rury, mocowanie itp.
I jeszcze, ma ktoś może foty albo jakiś filmi/temat z innego forum jak to siedzi w jakiejkolwiek hondzie? Najlepiej czymś co ma podobne gabaryty do sola, czyli np jajko Choć ja mam B serię, więc tam może być o wiele ciaśniej (a raczej na pewno jest)
A tak w ogóle to gratki za rozkmine i trzymam kciuki co by się udało wszystko sprawnie poskładać.
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you." - Jeremy Clarkson
lezy z przodu bloku obok kolektora wydechowego..tak mi sie przynajmniej wydaje, jest przykrecony do bloku, tak jak alternator tylko po przeciwnej stronie..tak to widze ja zamontowanie tego ustrojstwa, tylko... czy on nie jest za dlugo w sensie ze kolektor wydechowy mu pewnie pprzesszkadza
no niestety właśnie kolektor wydechowy mu przeszkadza dosłownie o parę centymetrów
przed chwilą przymierzałem , zmieścił się ale koło pasowe przesunięte za bardzo w prawo
wiec są dwie opcje :
wd mnie gorsza to opcja z chłodnica z vti , wtedy można by kompresor wysunąć do przodu i wszystko ominąć , ale nie za ładnie wygląda taka pochylona stercząca chłodnica
opcja druga chyba dość prosta i ładna to kolektor jaki zakłada się pod turbo z D15Z1 , kończy się on wysoko przez co nie wadzi o kompresor , a kolanko można dalej zrobić tak aby omijało kompresor , i ja chyba tak zrobię
kolektor z d15z1 do kompresora..no niba tak...ale ja bym chyba polecial do Qowaxa po kolektor czy cos...jakies 4-2-1 ale puszczone bardziej bokiem czy cos...
no zgadza się dla tej konfiguracji najlepsze było by 4-2-1 , bo w N/A zwiększa liniowość przebiegu tylko jakoś przerobione i puszczone bokiem , muszę się dowiedzieć o koszty wykonania takiego cuda ,
z kolektorem d15z1 to sam we własnym zakresie kolanko bym wykonał więc cyło by taniej no i chyba lepiej było by egt zaczytywać z takiego kolektora