Witam mam prosbe moze ktos mi pomoc? Potrzebuje numery łożysk albo wymairy ze skrzyni l3 Ile jakich potrzeba dzieki, ew chociaz te z mechanizmu roznicowego
Tzn tak, skrzynia jest rozebrana ale nie mam mozliwosci jej pomierzenia, chce tylko sie dowiedziec ile to kosztuje orientacyjnie, bo ojczulek ktory ogladal ja nie ma czasu na [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] jak to powiedzial(chodzi o sprawdzenie lozysk)ale powiedzial ze wszystkie sa niby ok oprocz tych na machanizmie. Chce sprawdzic ile by kosztowalo za wszystkie, jezeli nie jest to duza cena to bym wszystko wymienil. Powiedzial ze te lozyska sa dziwne tzn sa kryte i to blacha fachowo to sie chyba okresla przy numerze lozyska "ZZ" nie wiem czy do skrzyni sie daje takie lozyska skoro jest tam olej i nie ma zadnego pylenia i kurzu. Dlatego tez poszukuje oryginalnych oznaczen lozysk. lozysk jest chyba 7 prawda? I tak poza konkursem przy odcince ciezko wbic 3 troche nizej jest ok, z tego co wiem synchro ok, ale cos nie tak (moj ojczulek jest mechanikiem wiec mam nadzieje ze wie co mowi)
wiec to łożyska nieoryginalne , oryginalne powinny być NTN , i nie są kryte tylko z pierścieniami (takim brązowym elemencie miedzy kulkami ) powiem ci że poza aso ciężko będzie kupić wszystkie łożysk , lepiej dorwij dobra skrzynie , bo najczęściej siadają 2 łożyska na wałku sprzęgłowym te w pierwszym poście , i jak by co to wymienisz a na reszcie pojeździsz długo jak tylko kupisz dobra skrzynie , około 500zł l3 , zapytaj chinczyka
w kobylce jest sklep z lozyskami .ja kupowalem 4szt ntn i nachi i zaplacilem 260zl.tylko dawalem swoje na wzor i dobrali takie same w 3 dni.takze szukajcie a znajdziecie u ciebie w okolicy tez cos takiego musi byc.
objawy najczęściej są takie że jak dodajesz gazu to jest cisza ,natomiast gdy hamujesz silnikiem na 1 i 2 biegu słychać metaliczny zgrzyt tak jakby sie dwa metale o siebie obcierały
ale oczywiście wszystko zależny od st. zużycia łożysk , objawy mogą niekoniecznie być takie , porostu gdy słyszysz że ze skrzynią coś nie tak to rozbierasz i sprawdzasz łożyska
na ja dodam ze już minęły 2 lata odkąd łożyska wymieniłem i jest
bo u mnie jest cos takiego, puszczajac sprzegło ( nie zawsze ) najpierw złychac takie "tyk" a potem auto jedzie. Myslałem ze to 0przeguby ale nie...i np jak poobracam kołem w powietrzu w prawo i w lewo szybko to tez jest takie "tyk tyk"
letek jak juz bedziesz mial wszystkie oznaczenia to przeslij na PW to sie dowiem po ile moge miec, do siebie na walek glowny za orginaly placilem cos kolo 150 zl za dwa