Podświetlenie deski i kosolki w ed9

Green
Forumowicz

Podświetlenie deski i kosolki w ed9

przez Green » 2009-04-27, 00:30

Witam
Pewnie temat nie raz poruszany na forum.
Mam mojego ed9 (nie to że się chwale, wiem nic szczególnego, ale dla mnie moje autko to oczko w głowie i chce dla niego jak najlepiej) i z nim jest tak że na zegarach świecą możne z 3-4 diody przy obrotomierzu, a reszta to kaplica. Tak samo na konsoli, tylko przy przełącznikach od kierunku nawiewów zielone diody działają.
Chciałbym wiedzieć czy to wina elektryki czy (pewnie tak będzie) wina spalonych diodek. Jeśli diodki to wiadome że wszystkie wymienić, a co za tym idzie czy ma ktoś namiar na jakieś www gdzie można kupić fajne diody do zegarów i konsolki.
A kolejna sprawa jak to wymienić....
Pewnie zostanę zrąbany za to że nie sprawdziłem innych postów, ale dość dużo czasu spędzam w pracy i od czasu do czasu mam chwilkę żeby wejść na forum i napisać coś.

Za wszelkie informacje na ten temat z góry dziękuję. Jak coś odpisujcie lub PW.

Pozdrawiam

synek
Forumowicz

przez synek » 2009-04-27, 08:12

wymienic to 10 min roboty, trzeba odkrecic chyba 4 sruby od odbudowy licznika (2 przy szybie i 2 od spodu) puzniej odkrecic juz licznik 4 sruby go trzymaja, odpiac kostki i linke i masz licznik w lapach ;) moge sie troche mylic bo juz dawno to rozkrecalem.
a diody kupisz na gotowe z oprawkami na allegro lub same seryjne zarówki w kazdym motoryzacyjnym

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2009-04-27, 08:27

To ja się podepnę pod temat, może wiecie jaka żaróweczka oświetla przyciski (tylko przyciski nie świecą, diody nad przyciskami są ok) w panelu nawiewu, bo musiałbym się za to zabrać, a wolałbym mieć już przygotowaną żaróweczkę do wymiany :)
Kupie taką na stacji, czy po elektronicznych raczej szukać ?
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

Green
Forumowicz

przez Green » 2009-04-27, 20:55

A jakaś konkretna nazwa tych diodek jest czy tam model, czy jak doczytałem "symbol trzonka"?
I czy te diody też będą pasować do konsolki?
Na Allegro jest od cholery i ciut ciut.