xenon

TomekCRX
Forumowicz

przez TomekCRX » 2009-06-29, 16:02

gabeczka napisał(a):no patrz jakis ty madry "palant" ja tez mam unidena 520 i mi zaklucalo a no fakt kupilem z targu u ruskich :rotfl: kazdy ma swoja teorie mam znajomych ktorzy maja i lepsze radia i tez maja zaklucenia wiec niepierdol mi swoich glupich racji bo moje z dupy sa lepsze :rotfl2: tobie niezakluca mi zakluca i huj ci do tego co pisze i jakie pisze racje

nie bardzo wiem do kogo to pisałeś ale styl...

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2009-06-29, 16:41

Przetwornice starszych generacji zaklócają CB, sprawdzalem kilka przetwornic zakupionych okolo 2 lata temu i zaklócają każde CB radio, nawet zasilane z osobnej baterii i antenie oddalonej o kilka metrów od auta. Aktualnie sprzedawane przetwornice (też chińskie) już nie zaklócają praktycznie wogóle (da się slyszeć minimalnie większy szum po wlączeniu takiego xenonu ale w niczym to nie przeszkadza)...

Dean
Forumowicz

przez Dean » 2009-06-29, 18:47

at04pietas napisał(a):znam lepsze rozwiązanie nie kupować "xenonów" które nie mają homologacji i tylko innych oslepiają, mnie to wk.... jak takie "xenony" są zamontowane szczególnie w wyzszych samochodach bo oslepiają na maksa i nic nie widać a reks jest niski więc ... a pozatym można dowód stracić. lepiej wyszyscić szkła i odbłysniki bądz kupić nowe lub soczewkowe lampy. A prawdziwe xenony muszą mieć automatyczną stabilizacje, spryskiwacze i mają całkiem inną budowe.

dokładnie bez soczewek takie prosrenony oświetlają cały blok, na 5 pietrze ludzie nie muszą światła włączać
części
ATE, TRW, SKF, FEBI, SACHS, VALEO, LUK, BOSCH, TEXTAR, SWAG, MANN-FILTER, GATES,
LEMFÖRDER , NGK, KYB

at04pietas
Forumowicz

przez at04pietas » 2009-06-29, 18:50

jeszcze jedno dodam tu kazdy wypiera się wieś tuningu a te ""xseonynnyy"" to najlepszt przykład wsi, moze kogoś obraze ale to prawda, jeszcze niebieskie postojówki swiecące spryskiwacze, i rekinek i git jest

a potem jedzie taki jeden golfem drugi hondą czy czymś innym i mnie oslepia a aj mało w rowy nie wjezdzam i mu długimi;p
w dwukomorowych to się już lepiej sprawdza bo dajesz palniki na długie a na normalnych nie oslepisz normalnych kierowców
Mój edek forum/viewtopic.php?t=34216

140,7 KM 156,7 NM

TomekCRX
Forumowicz

przez TomekCRX » 2009-06-29, 19:09

Dean napisał(a):dokładnie bez soczewek takie prosrenony oświetlają cały blok, na 5 pietrze ludzie nie muszą światła włączać

nie zgodzę się, dobrze ustawione świecą tak że nie oślepiają a jazz ma przecież reflektory jak lokomotywa :rotfl: kilka osób z grupy gliwickiej może to potwierdzić bo widzieli auto na spotach pod forum.
A co do migania to ja bym jednak nie prowokował bo jak posiadacz xenonów przełączy na długie to może boleć :rotfl: w golfach (szczególnie trójkach) faktycznie strasznie oślepia ale to wina tego, że nie mają gładkich kloszy lamp. Przy gładkich jeżeli są dobrze ustawione to nie jest tak źle.

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2009-06-29, 19:14

at04pietas napisał(a):w rowy nie wjezdzam i mu długimi;p
ja jechalem teraz avensisem z naprzeciwka gosc a8 nowa i co? napierdzielal po oczach i co mam zapalic dlugie mu,mimo ze ma w seri takie swiatlo.

toki napisał(a):A co do migania to ja bym jednak nie prowokował bo jak posiadacz xenonów przełączy na długie to może boleć :rotfl:
dobrze napisane,kiedys gosc uprzedzil mnie przed policja na trasie,jak walnal to yhym :nieok:

at04pietas napisał(a):a potem jedzie taki jeden golfem drugi hondą czy czymś innym i mnie oslepia a aj mało w rowy nie wjezdzam i mu długimi;p

widzialem golfa na xenonioe takim z allegro na soczewce i nic nie oslepial,hondy tez widzialem starsze i tez nic,jesli ktos tylko montuje bez ustawienia swiatel to pozniej cyrki wychodza ;)
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

at04pietas
Forumowicz

przez at04pietas » 2009-06-29, 19:24

[/quote] ja jechalem teraz avensisem z naprzeciwka gosc a8 nowa i co? napierdzielal po oczach i co mam zapalic dlugie mu,mimo ze ma w seri takie swiatlo.
quote]
jak Cię oslepił to pewnie stabilizacja nie działa, nadal nie zmienia to faktu ze to cos nie ma homologacji banka ma inny kształt i na standardowym odbłysniku zmienia kąty załamania swiatła, i oslepiają, poczytaj sobie troche o tych ksenonach, w gazecie Motor własnie testowali te paliniki i zniekształcenie wiązki swiatła wynosiła około 15-30%
Lepsze rozwiązanie wyczyścic odbłysniki i klosze plus polerka klosza od zewnątrz cena od 0-200zł zarówki jasniejsze firmowe około 38-90zł i jest elegancko

140,7 KM 156,7 NM

TomekCRX
Forumowicz

przez TomekCRX » 2009-06-29, 19:53

at04pietas napisał(a):na standardowym odbłysniku zmienia kąty załamania swiatła, i oslepiają, poczytaj sobie troche o tych ksenonach

nie no teraz to mnie z lekka zdrażniłeś. Światło na odbłyśniku złamuje się czy raczej ulega odbiciu??? Załamaniu wg mnie ulega na granicy przejścia z jednego ośrodka do drugiego a odbłyśnik ma inne zadanie (na 100% nie załamywanie światła)

Silniczek
Forumowicz

przez Silniczek » 2009-06-29, 19:55

Nie we wszystkich autach sa stabilizatory, w niektorych poprostu jest regulacja wysokosci swiatel i taki cymbal ktory nie wie nawet ze ma takie cos, zapakowal zone, babcie, dziadka i psa no i do tego jeszcze dwa worki ziemniakow do bagaznika i swiatla swiecily mu "troche" wyzej niz zwykle. A ze ktos jest za glupi na ogarniecie wszystkich guzikow i pokretel w swoim samochodzie to juz nic na to nie poradzisz.
Na co dzien widze idiotow w busach, avensisach i innych tego typu autach ktorzy mnie oslepiaja ale oni nawet nie zdaja sobie z tego sprawy bo po co myslec? Wypakuje taki typ ladunek z bagaznika i juz mu dobrze swieca.
Widac to zwlaszcza jak masz obnizone auto.
A tak w ogole to czy ktos wie dlaczego auto na ksenonach musi miec spryskiwacze? Spryskiwacz fajna sprawa ale jakie jest niebezpieczenstwo nie posiadania spryskiwaczy? Fakt mandatu pomijam bo w uk mozna miec ksenony wszedzie bez jakichs przymuszen do spryskiwaczy, jak masz zle ustawione to dostaniesz mandat za to ze oslepiasz ale to trzeba miec naprawde bandycki ryj albo trafic na polskiego policjanta w uk zeby cie zatrzymal z powodu swiatel. ;-)
Ciężko jest bez basu...

gabeczka
Forumowicz

przez gabeczka » 2009-06-29, 19:55

Sebastian_O napisał(a):Przetwornice starszych generacji zaklócają CB, sprawdzalem kilka przetwornic zakupionych okolo 2 lata temu i zaklócają każde CB radio, nawet zasilane z osobnej baterii i antenie oddalonej o kilka metrów od auta. Aktualnie sprzedawane przetwornice (też chińskie) już nie zaklócają praktycznie wogóle (da się slyszeć minimalnie większy szum po wlączeniu takiego xenonu ale w niczym to nie przeszkadza)...

no widzisz ty tez to sprawdziles i tez miales z tym problem dziwne bardzo... ja od 3 lat jezdze na xenonie (soczewka itd) i wlasnie te tanie zestawy byly do bani dopiero jak kupilem markowe (denso) to problem znikl ;) niewiem jak jest teraz bo niekupowalem dawno ale slyszalem ze niektore tez zaklucaja byc moze sa ze starych zapasow niewiem ale wiem ze tez zaklucaja...

toki

to nie do ciebie akurat

at04pietas
Forumowicz

przez at04pietas » 2009-06-29, 19:59

sorki miało być załamanie swiatła na obudowie zarówki co powoduje inny kąt padanai swiatła na odbłyśnik, ale nie zmienia to faktu ze i tak to cóś nie ma homologacji bo jakby to takie ok było to bez problemu dopuszczone było do ruchu nie>

i jeszcze raz lepsze rozwiązanie

Lepsze rozwiązanie wyczyścic odbłysniki i klosze plus polerka klosza od zewnątrz cena od 0-200zł zarówki jasniejsze firmowe około 38-90zł i jest elegancko
ew wyczyscić styki sprawdzić kable, wyczyścić sniedz ze styków i masy na kloszu

140,7 KM 156,7 NM

TomekCRX
Forumowicz

przez TomekCRX » 2009-06-29, 20:34

at04pietas napisał(a):sorki miało być załamanie swiatła na obudowie zarówki co powoduje inny kąt padanai swiatła na odbłyśnik, ale nie zmienia to faktu ze i tak to cóś nie ma homologacji bo jakby to takie ok było to bez problemu dopuszczone było do ruchu nie>

załamanie jest to samo bo to samo szkło, kwestia położenia żarnika w przykładowej H4 i brak tego żarnika w palniku to jest problem ale te światła naprawdę da się ustawić. Co nie zmienia faktu że homologacji nie ma. Ja jednak będę się upierał, że jest sporo aut na zwykłych żarówkach z tak fatalnie ustawionymi światłami, że nowe autko z xenonem i tak lepiej świeci

at04pietas
Forumowicz

przez at04pietas » 2009-06-29, 20:38

nie jest to samo szkło nieco inaczej uformowana banka plus umiejscowienie palnika w srodku banki, w zarówce swieci zarnika, a w xenonie gaz jak dobrze wiem
Toki a nie lepiej zrobić tak jak ja mówie, naprawde swietny efekt i nikt Ci nic nie zarzuci, a widzisz ze sportowymi samochodami jest tak ze jak Cie zatrzymają to lubią sie wszystkiego czepiać, ze kierownica za mała ze głosny wydech ze coś tam a ala xenony kazdy zauwazy i przegląd który jak masz szczescie e krótkim czasie przewyzszy wartość Xenonów nie mówiąc o czasie poswieconym na jezdzie na przegląd plus odebranie dowodu

140,7 KM 156,7 NM

TomekCRX
Forumowicz

przez TomekCRX » 2009-06-29, 21:26

uformowanie nie ma tu nic do kąta załamania ;)
a co do tego czy lepiej to masz rację, do crx'a w życiu bym xenonu nie założył czy to do normalnej lampy czy soczewki. W jazzie jest o tyle lepiej, że to nowe auto i raczej mało który patrol wie czy były z xenonem czy nie... W rexie masz rację można się przyczepić do wydechu, kierownicy więc lepiej xenonem nie kusić - w tym aucie raczej pokusiłbym się o żółte żarówki

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2009-06-30, 00:27

ja mam u siebie zalozony xenon na projektorach i jest idealnie, swiatla ustawione i nikogo nie oslepiam a widze droge tak jak sie ja powinno widziec, policja sie nie czepia bo nie ma do czego, i wszyscy sa zadowoleni

[ Dodano: 2009-06-30, 00:28 ]
a zwyklych swiatel- bez soczewki, projektoru itp- nie da sie dobrze ustawic, poniewaz daja mocno rozproszone swiatlo, slowa poparte pomiarami na maszynie

Poprzednia strona   Następna strona