jaka antena do cb

letek
Forumowicz

jaka antena do cb

przez letek » 2009-08-19, 23:36

Witam mam radyjko alan 121 i jaka antene bez nazwy, problemy są takie że raz trzeszczy jak cholera a czasaqmi śmiga aż miło. Gość ustawiał mi SWR ale nie mogł dojśc gdzie jest zwarcie wkońcu się niby udało ale czasami znów coś się dzieje, zwarcie było w antenie (może coś w środku sie zwiera). Dlatego myślę nad wymianą anteny. Słyszałem że radio nie jest tak ważne jak antena więc szukam czegoś dobrego, chce kupić coś co będzie akurat do radia bo chyba nie ma sensu kupować radia z zapasem pod lepsze radio. Myślałem o czymś takim jak president oregon lub alabama, jest sens? Jak to się dobiera, aha proszę się nie śmiać ale tu jestem zielony :D pozdro

wieslawb
Forumowicz

przez wieslawb » 2009-08-19, 23:56

Obydwie anteny to bdobry wybór. Z tych dwóch to bym wybrał Alabamę, "wężej" pracuje (ale przecież Twoje radio nie nadaje na 200 kanałach), za to z lepszym zyskiem.
Jeśli po prawidłowym zamontowaniu i zestrojeniu takiej anteny coś dalej będzie nie tak to będziesz wiedział, że przyczyny trzeba szukać w instalacji auta, albo samym radiu. :ok:

[ Dodano: 2009-08-20, 00:29 ]
letek napisał(a):Jak to się dobiera, aha proszę się nie śmiać ale tu jestem zielony

Tutaj niczego się nie dobiera,antena jak antena ma pracować na 11m, lub jak kto woli na 27MHz i już. Kupujesz najlepszą na jaką Cię stać, jeśli nie bardzo się orientujesz, to wybierasz raczej firmowy wyrób , bo będziesz miał gwarancję jakości.
------------------------------------------------------------------

ED9 --> EK3 --> GH2 :-)

letek
Forumowicz

przez letek » 2009-08-20, 07:06

Właśnie dlatego chce presidenta, bo są najlepsze albo w czołówce, dzieki

[ Dodano: 2009-08-21, 19:24 ]
Polecial punkcik, ale powiedz jeszcze jedną rzecz bo ktoś napisał że alabama ma 25 km zasięgu. To mnie slychać z takiej odległości czy ja bedę słyszany, pozdrawiam

krzychu-k14
Forumowicz

przez krzychu-k14 » 2009-08-22, 09:24

ja miałem radio alan 100 i jeździłem z nim na antence president missouri i była padaka, myślałem że to wina antenki i zmieniłem na większą president maryland i było ciut lepiej ale niewiele, to zmieniłem radio na starego president valery i teraz jest o niebo lepiej ale o zasięgu jak niektórzy piszą 15 czy 20 km to mogę zapomnieć wogle w szczycie i w mieście. Raz udało mi się słyszeć dwa autka co po półwyspie w jastarni jechały a ja byłem na obwodnicy trujmiejskiej i się pytali ile jeszcze do helu i ja im powiedziałem że ze 100 km drogą a oni że to już max 20 ;) ale to przez morze. A ogulnie jak ma mało trzeszczeć i słychać wyraźnie to 3-4 km zasięgu w mieście. I po mojemu radio ma duże znaczenie