Dziwny problem :/
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kamilos
Moderator

Dziwny problem :/

przez kamilos » 2005-10-30, 23:14

...uprzedzając Was powiem: "wiem, wiem, gaz w crx'ie to zły pomysł :)". Nie zakładał bym gdyby nie chęć pojeżdżenia 2x więcej na 2x tańszym gazie :/ Chociaż tęskni mi się do jego zrywności i dynamiki jaką miał przed założeniem instalacji :( No ale do rzeczy...

Po założeniu instalacji było wszystko ok przez jakiś miesiąc. Później (nie wiem czy to była przyczyna dzisiejszych problemów) zaczął mi siadać akumulator. Okazało się że alternator jest do regeneracji. No i właśnie... Po prawie kompletnym rozładowaniu akumulatora (alternator już wtedy nie ładował) rano ledwo co odpaliłem i ruszyłem do elektryka. Wtedy stała się dziwna rzecz. Jechałem na gazie i nagle przełączyło mnie na benzynę :zaskoczony: i nie dało rady jechać na gazie (dojechałem na benzynie). Elektryk wyjął alternator, okazało się że jest cały ok tylko szczotki do wymiany. Wymienił je, skasował 100zł i szczęśliwy wróciłem do domu (już bez przygód z gazem). Pojeździłem jakiś tydzień czasu kiedy zaczęło się dziać to samo co podczas trasy do elektryka. Opiszę Wam w miarę dokładnie co się dzieje: ...

Kiedy rano jest zimny silnik to na trasie jakiś 10km po mieście nic się nie dzieje, chociaż czasami nie ma tak jakby zasilania na instalacji gazowej, tzn. nie pali się dioda że mogę przełączyć na gaz. No a jak już się przejedzie te 10-15km lub jak silnik się rozgrzeje to nagle jest jakby odcięcie zasilania z instalacji gazowej i przełącza na benzynę. Później to już różnie bywa, przełączy się czasami ponownie na gaz i da się przejechać kolejne 10-15km a czasami kompletnie wariuje że przełącza non stop gaz-benzyna i benzyna-gaz :/ Najczęściej się przełącza jak po tych 10-15km dojeżdżam do świateł i zatrzymuję się.

Z tego co mogłem już wymienić to na pierwszy ogień poszło u gazowników:
- nowy przekźnik od komputera Hondy
- nowy komputer od gazu (tzn. to coś co steruje gazem)
- nowy przełącznik benzyna-gaz
- bezpieczniki od elektryki gazowej

Gazownicy sugerują sondę lambda lub cewkę zapłonową ale to raczej bez sensu patrząc na objawy.

Moim zdaniem jest to czujnik temperatury który może czasami puszcza błąd (np. o niskiej temp. mimo że silnik jest gorący) i inst. gazowa odłącza dopływ gazu ze względów bezpieczeństwa. No ale to będę mógł sprawdzić w środę dopiero bo gazownicy wyłączą mi całkowicie w gazie opcję uwzględniania temperatury do przełączania gaz-benzyna.

Napisałem małą lekturkę ale mam nadzieję że ktoś będzie mógł pomóc i coś zasugeruje :)

Pozdrawiam, kamilos.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-10-30, 23:56

eeeee jak sie ma takie luksusy jak automatyczne przelaczanie na gaz po przekroczeniu odpowiedniej temperatury to sie sypie :) ktos madry powiedzial ze im mniej skomplikowane tym lepiej. ogolnie mimo iz sam na gazie pomykam to nic Ci nie pomoge jedyne z tym co do zrywnosci itd. sprawdz jaka masz srednice zwezki na palniku bo jezeli masz dorbana za mala to dlatego nadmiernie muli ci autko. ja mam 35 czy 36mm jak dobrze pamietam i na totalnie seryjnym autku zabralo mi to na benzynie oczywiscie 11hp wiec jeszcze bez dramaturgii a w tym tygodniu z konio bedziemy blosa montowac i mam nadz ze z kilkoma [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] wyjdzie male conieco ponad serie :ok:
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-10-30, 23:59

jedyne z tym co do zrywnosci itd. sprawdz jaka masz srednice zwezki na palniku bo jezeli masz dorbana za mala to dlatego nadmiernie muli ci autko. ja mam 35 czy 36mm jak dobrze pamietam i na totalnie seryjnym autku zabralo mi to na benzynie oczywiscie 11hp wiec jeszcze bez dramaturgii

dobrze wiedzieć :) zapytam Panów znawców-gazowników co mi tam wsadzili :) dzięki!

Rafalcrx
Forumowicz

przez Rafalcrx » 2005-10-31, 11:01

Nie zakładał bym gdyby nie chęć pojeżdżenia 2x więcej na 2x na tanszym gazie

Hehe pewnie jezdzisz tyle samo, tylko 2 razy taniej (ale niecale dwa razy :rotfl: :rotfl: )
Jezdze szybko inaczej jeszcze bym jechal.

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-10-31, 13:03

jeszcze niecale :P
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-10-31, 16:40

witka...

po pierwsze kamilos...jaką masz instalkę gazu?? II gen czy sekwencję??

od tego zacznijmy...a przedtem sprawdź połączenie + instalacji gazowej...musi być podpięta pod jakiś kabel...dzięje się tam z reguły wtedy gdy jest zimny lut albo poprostu się rozłączyło... ja tak miałem i tzreba było tylko ten lut poprawić...też mi tak własnie wariowało...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-10-31, 16:48

haha jakie ja mialem jazdy a raczej ich brak na poczatku
autko gaslo samo z siebie skakalo jak zabka na benzynie nie odpalalo. kilka razy mnie kumpel holowal po miescie. i do gazownikow i do domu. gaziarze zawsze mowili ze wszyyyystko jest dobrze. pojechalem do shela by poniuchali moze sie silnik zjebal i co?? jeden odlalal a II przypadkowo sobie srubokretem pukal w kabelek ;)

frajerzy z gazowni nie potrafili zlutowac jakiejs kostki na kablu i rpzez to cala fura siadala. pojechalem do nich i pokazalem ze to i to nie styka.. popatrzyl popatrzyl... "ooooo ja nie wiem co tu jst. tzreba bedzie samochod zostawic" wkurwilem sie (ja symbol spokoju i pokory) i odrazu zrozumiel co i jak trzeba zrobic a wystarczylo poprawic lut na jednej kostce.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-10-31, 23:06

po pierwsze kamilos...jaką masz instalkę gazu?? II gen czy sekwencję??

instalacja II gen. sterowana jakimś tam psedo-komputerkiem.

sprawdź połączenie + instalacji gazowej...musi być podpięta pod jakiś kabel

+ instalacji gazowej czyli podpięcie do akumulatora czy może w innym miejscu?

[ Dodano: Pon Paź 31, 2005 10:25 pm ]
Hehe pewnie jezdzisz tyle samo, tylko 2 razy taniej (ale niecale dwa razy )

hehe :) raczej ze wzg. na 2x więcej jazdy, bo kasy mam na wache tyle samo.

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-11-01, 08:09

+ instalacji gazowej czyli podpięcie do akumulatora czy może w innym miejscu?

nie do akumulatora...no chyba ze twoi gazownicy podpieli bezpośrednio do akumulatora...ale tak się nie robi- to karygodne...z reguły jest to podpięte do plusa, który jest dopiero po przekręceniu stacyjki...żeby instalka nie była cały czas pod napięciem jak wyłaczysz silnik...łączenie powinno być gdzieś pod maską...a przewody powinny iść z twojej centralki którą przełączasz gaz- benzyna do elektrozaworu na parowniku...(tym najwiekszym owalnym urządzeniu do którego wchodzi ciekły gaz a wychodzi w postaci lotnej) oraz właśnie do plusa...i chodzi mi o to łączenie włąśnie...powinien być tez tam bezpiecznik na tym przewodzie...sprawdź czy jest dobrze przyłaczone...u mnie nie było i cały czas się przełączało...a tak w ogóle to brak świecenia diody gazu wskazuje właśnie na brak zasilania...co to za gazownicy, którzy tego nie sprawdzili...przecież to podstawa...

pozdrawiam i daj znać czy znalazłeś...

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2005-11-01, 13:56

Ja mam w mojej cerce jzu meisiac gaz i nie narzekam mimo tego ze nie ustawili do konca to jest ok spalanie w meiscie to ok 8 litrow na trasie na ekonomie nawet ok 6,7 takze niewiem czemu wam sie tak dzieje. Sadze nie wina cerki tlyko fachowcow od instalcji gazowej. Ja mam automata ssam przelacza itd u mnie ejst okej , jedz do warsztatu neich poprawiaja co spier.... . Pozdrowienia
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-11-01, 15:15

ale jaka masz instalke ktora gen? bo jak zwykla taka dla ludu i oali Ci 8 w miescie to cos rpzymalo. z tego co wiem grozi to popaleniem wtryskiwaczy

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-11-01, 22:27

nie do akumulatora...no chyba ze twoi gazownicy podpieli bezpośrednio do akumulatora...ale tak się nie robi- to karygodne...z reguły jest to podpięte do plusa, który jest dopiero po przekręceniu stacyjki...

na szczęście to jest zrobione dobrze :)

oraz właśnie do plusa...i chodzi mi o to łączenie włąśnie...powinien być tez tam bezpiecznik na tym przewodzie...sprawdź czy jest dobrze przyłaczone...u mnie nie było i cały czas się przełączało.

bezpieczniki wymieniłem już ale jeszcze sprawdzę dokładnie ich gniazda, może tam coś jest nie tak.

a tak w ogóle to brak świecenia diody gazu wskazuje właśnie na brak zasilania

no właśnie na zdrowy rozum tak, ale... gdy czasami jadę na rozgrzanym już silniku to zdarza się tak, że włącza na sekundę gaz potem na sekundę benzynę i tak z 10 razy :/ czy to też może być wina elektryki, tzn. zimnego lutu bądź wadliwego łączenia?

co to za gazownicy, którzy tego nie sprawdzili...przecież to podstawa...

AlbaGas z Lublina :)

pozdrawiam i daj znać czy znalazłeś

jutro poszukam sam bo już mi szkoda czasu na jeżdżenie do tych "fachowców" i dam znać.

Pozdrawiam i dzięki za pomocne sugestie! :)

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2005-11-01, 23:55

KUKUS nie mam instalcje automata normlana jak powinna byc do Cerki 16stki itd nie no przesadzilem ale ponad 9 bierze troche mi emocje puscily z tym spalaniem , a trasa raz spawrdzalem nie jadac wiecej niz 80 po rownej drodz eok 180km w trasie po prostej takze tak to wyglada.
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-11-02, 08:22

witka...

sprawdź tylko to łączenie z przewodem plusowym na którym jest bezpiecznik...moim zdaniem na 99% to bedzie to...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2005-11-08, 23:14

wycialem kabel ze starego lutu i narazie jest porzadnie skrecony do (+) aby sprawdzic czy to to. no i stwierdzam ze jak narazie problem ustapil :) oby tak zostalo.

dzieki Dedmika za fachowe porady :) jednak nie ma to jak konkretna podpowiedz kogos kto sie zna a nie tylko udaje ze sie zna ("fachowcy").

pozdrawiam.

Następna strona