"wybite zawory" powazne schorzenie?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

monterque
Forumowicz

"wybite zawory" powazne schorzenie?

przez monterque » 2005-10-31, 20:20

witam. Mam mozliwosc kupienia fajnej hondy CRX z konca 90roku. Zewnetrznie jest super jak i wnetrze itp. jednak ma pewna wade silnika.
W doslownym tlumaczeniu wychodzi ze zawory sa wybite ale moze u nas sie to nieco inaczej nazywa:) w kazdym razie auto jezdzi a zdaniem sprzedajacego jest to [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod]... wole jednak zapytac a przy okazji jak by ktos mi mogl powiedziec na co warto przy zaqpie ceerki zwrocic uwage to bylbym wdzieczny.

(po niemiecku ta usterka to Ventile ausgeschlagen)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-10-31, 20:35

pierwsza mysl to kolizja glowicy.. ale ja sie tam nie znam. niech sie jakis smecu wypowie bo jezeli to to co mysle to kicha!!
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

badam
Forumowicz

przez badam » 2005-10-31, 21:01

chyba silnik crx jest ze sie zatrzymuje w pozycji neutralnej.i auto jezdzi wiec to chyba nie kolizja

Next
Forumowicz

przez Next » 2005-10-31, 21:04

Zmieniasz zawory albo popychacz w najgorszym ukladzie i masz nowke !!! albo regulacja

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-10-31, 21:08

W sumie jesli to tylko glowica to mozna kupic i zrobic (kwestja czasu i pieniedzy) z drugiej zas strony mozliwe ze pod tym co jest glosno powiedziane sa ukryte jakies powazniejsze wady silnika, a wtedy moga zaczac sie problemy..
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

monterque
Forumowicz

przez monterque » 2005-10-31, 22:01

auto jest od drugiego wlasciciela ma udowodniony przebieg troche ponad 150tkm, jest garazowany i zadbany i ma kosztowac 1000eur. Na umowe dostane sume jaka chce. Pytanie tylko czy takie auto za ta cene sie oplaca??

Ma nowe klocki hamulcowe i opony. Co do felg to sa alu ale nie za piekne (szprychowe stary model).

Auto po oplaceniu kosztow akcyzy i rejestracji w polsce by mnie wynioslo ok 6000 max.
Jezeli to tylko uklad wtryskowy to ile mw. kosztuje dobra uzywka z wymiana? i czy to moglo dalej cos rozwalic czy to by byla tylko ta zrecz do wymiany?

Z tego co slyszalem crx z takim przebiegiem to nie powinien sie krzaczyc... tym bardziej ze 1 wlascicel 65 rocznik a ten co ma go teraz jest wlascicielem 7 lat i ma ponad 30stke:)

jimmy
Forumowicz

Re: "wybite zawory" powazne schorzenie?

przez jimmy » 2005-10-31, 22:31

monterque napisał(a):witam. Mam mozliwosc kupienia fajnej hondy CRX z konca 90roku. Zewnetrznie jest super jak i wnetrze itp. jednak ma pewna wade silnika.
W doslownym tlumaczeniu wychodzi ze zawory sa wybite ale moze u nas sie to nieco inaczej nazywa:) w kazdym razie auto jezdzi a zdaniem sprzedajacego jest to [brutalnie sie kochać]... wole jednak zapytac a przy okazji jak by ktos mi mogl powiedziec na co warto przy zaqpie ceerki zwrocic uwage to bylbym wdzieczny.

(po niemiecku ta usterka to Ventile ausgeschlagen)

jeżeli słyachć stukanie zaworów (Bo według opisu na to wychodzi) w czasie jazdy to raczej nie wygląda to za dobrze :nieok:
ja bym to obadał bardziej szczegułowo czy czasem to nie sa panweki :nieok:
ale lepiej żebym sie mylił :)

dominik216
Forumowicz

Samochód: ATS Tourer & ATR

przez dominik216 » 2005-10-31, 23:44

Ja tez obstawiam panewki.Zalezy jak to stuka no i gdzie,jesli to sama głowica to mozna kupic 2 za nieduza kase, jesli to 1sze to mocno bym sie zastanowił.Zreszta musiałbym słyszec jak chodzi...mozemy sobie gdybacjesli nie słyszymy "na żywca" a moze wystarczy regulacja zaworów, moze regulacja samego rozrzadu...
Było AAS, ED9, EE8,BB9,EJ9, EP1
Obecnie ATS & ATR