Polerowanie i malowanie felg alu
Troche o modyfikacjach wnętrz i karoserii.

elmer
Forumowicz

Polerowanie i malowanie felg alu

przez elmer » 2010-01-19, 13:34

Witam

Wymyśliłem sobie, że przepoleruje sobie rany w alu 15" a wnetrze pomaluje na czarno. BedzIe apsowac do czarnego Rexa ;) .

No i teraz seria pytan technicznych. Otoz fabrycznie te felgi sa pokryte jakims bezbarwnym, domyslam sie ze na rantach gdzie bym chcial sobie je spolerowac, ten fabryczny bezbarwny trzeba zesztrezc no i polerowac kolo najpierw papierem sciernym a potem jakas pasta polerska. Pytanie jest czym to pozniej zabezpieczyc przed utlenianiem ? Jakis lakier bezbarwny ?

Nastepna sprawa czym pomalowac reszte kola na czarno ? Jest tam polozony bezbarwny, dzierac go malowac na czarna i na to bezbarwny ? Czy zostawic ten bezbarwny i tylko go zmatowic, potem malowac na czarno i na to bezbarwny ?
ED9 --> ...

Grażyna
Forumowicz

przez Grażyna » 2010-01-19, 14:05

Co do rantu trudno mi sie wypowiedziec. Jesli chodzi o srodek, to wystarczy zmatowic go papierkiem wodnym 600, odtluscic, pomalowac baza i pokryc lakierem bezbarwnym.

Edit: Wiadoma sprawa jest zeby dac ciut wiecej lakieru bezbarwnego - coby byla bardziej trwala powloka.

dziduh
Forumowicz

przez dziduh » 2010-01-19, 14:25

co do lakieru bezbarwnego na rancie felgi to najlepjej go usunac takim preparatem do usuwania starych powlok lakierniczych polecam. Pozniej zaleznie od stanu mozna leciec papierem od 280 do 2500 na koniec juz pasta do aluminum "autosol" i nic wiecej mowim zdaniem.
Plusy to ze czysto wypolerowane alu wyglada jak lustro, a juz po bezbarwnym az takiego efekto nie ma. Wada zostawienia alu golego jest to ze tak jak napisales moze sie ulteniac wiec o taka powieszchnie trzeba codziennie dbac i czyscic a raz w tygodniu pastowac. Napisalem co wiedzialem Pozdrawiam.

zbiknieff
Forumowicz

przez zbiknieff » 2010-01-22, 23:50

Jak akurat jechałem fele 240/320 do gołego alu ;) Na to podkład i jego papierem na mokro 600/800 ;) Później baza i po wyczyszczeniu pistoletu [ daje nam to około 15 min ] położyłem bezbarwny ;)

Efekt całkiem ciekawy :

Obrazek

Co do polerowania rantów, miałem kiedyś fele i sam polerowałem rant... dosyć żmudne i niezbyt przyjemne zajęcie... Procedura tak jak pisał dziduh, później trzeba jedynie strasznie dbać o fele, najlepiej co pare dni myć i raz w miesiącu delikatnie przepolerować ;)
Z położeniem bezbarwnego na polerowany rant jest już mały problem... Bo polerowana fela daje efekt lustra bo jest TŁUSTA od pasty polerskiej, a żeby położyć klar wypadało by odtłuścić powierzchnie... także automatycznie tracimy efekt lustra albo malujemy i patrzymy jak bezbarwny odpada po dosyć krótkim czasie... :cry:

aab
Forumowicz

przez aab » 2010-01-23, 01:00

techsol to srodek na usuniecie starego lakieru.naklada sie pedzelkiem.i nie nakladaj go tam gdzie bedziesz malowal.krzyze wez tylko papierem pozniej moze szpachlem troche jak bedzie trzeba.potem podklad baza i clar.ja na polerke bralem automax niebieski,dobrze by bylo jakbys znalazl taki zielony ale pewnie nie znajdziesz bo juz ciezko z nim