Co skrywa korektor sily hamowania

kukus
Forumowicz

Co skrywa korektor sily hamowania

przez kukus » 2010-04-06, 23:06

To ci dopiero gratka!
Co moze w srodku skyrwac to ustrojstwo przez ktore moze nam nie hamuja tylne heble?
Niektorzy twierdzili ze nic tam nie ma poza dziurkami (zwezki). Inni ze jakies zastawki.
Jeszcze inni ze nic tam nie ma nie da sie rozebrac i wogole "nie bedzie niczego".
A tam niespodzianka! Normalnie komputer z procesorem intel !! akcelerator czastek!! zderzacz kwadronow!! i dynamo :)

Ogladalem wnetrznosci okolo godziny i nadal nie zupelnie rozumiem jak to dziala.
Generalnie przednie heble sa bezposrednio polaczone z pompą. Nie ma zadnych zwezek, tloczkow, zastawek itd. Dziurka którą wpada cisnienie z pompy i obok dziurka do przewodów na przod. Sprawa sie komplikuje odnosnie tylu. Obie sekcje sa zlaczone na sztywno ale w srodku mamy tloczki i cylindetki rozepchane bardzotwarda sprezyna (nie ma na foto) a pomiedzy sekcjami jest powietrze! Wciskam hebel i cisnienie plynu sprawia ze sekcje wewnatrz zblizaja sie do siebie bo pomiedzy nimi jest powietrze. I to moje spostrzezenie ze jezeli pomiedzy nie ma powietrza tylko przez uszczelki dostanie i zbierze przez 20 lat plyn hamulcowy to wtedy sekcje nie maja sie jak sciasniac. A maja sie sciasniac by odblokowywac dziurki przewodow tylnych. I tu pocieszenie ze jezeli to jest faktycznie to to banal! Na korektorze jest malutka czarna gumeczka. I kitajce nie bez powodu tam ja zrobili. Wyciagamy ja dzieki czemu plyn sobie scieka z pomiedzy sekcji i na jego miejsce wpada nam powietrze. jak wszytsko zleci zamykamu otworek gumką i gotowe. Jutro poskladam wszytsko i dam znac czy cos sie zmienilo. Ogolnie jak napisalem. Pomiedzy sekcjami w srodku ma byc powietrze ktore latwo sie kurczy a u mnie bylo sporo plynu przez co korektor mogl niepoprawnie pracowac. a oto wnetrznosci :)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2010-04-07, 00:51

a foto gumeczki 8)

letek
Forumowicz

przez letek » 2010-04-07, 09:02

Kiedyś o tym myślałem i doszedłem do wniosku że to nie korektor siły hamowania a coś co dba o nasze bezpieczeństwo. Ja układ mam podłączony krzyżowo czyli do jednego trójnika jest podpięte koło przód lewe, koło tył prawe i zasilanie. To chyba jest po to żeby odpinać jeden z obwodów w razie jego uszkodzenia.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2010-04-07, 09:41

dokladnie po to to jest..ze lapie na krzyz.. co nie zmienia faktu ze tymi niektorymi bylem ja :D i myslalem ze beda tam dziurki o okreslonej srednicy i tak bedzie szlo wieksze cisnienie na przod mniejsze na tyl.. a chinczyki musieli zrobic po swojemu :-)
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2010-04-07, 10:14

wlasnie nie karolek! bo dziurka nie zalatwia sprawy. wciskasz pedal i trzymasz go tak przez np 10sekund to wpierw cisnienie pojdzie na przod ale z uplywem czasu przez mala dziurke wolniej ale wyrownaloby sie z tylem i tyl lapalby tak samo jak przod i byloby 50\50 tyle ze z opoznieniem.

a gumeczki fakt zapomnialem pstryknac ale conieco widac na focie.
prawa sekcja ma na srodku dziurke pomiedzy flansza mocujaca a dwoma dziurami na przewody hamulcowe. tam tkwila ta gumka. to jest dolna sekcja (zeby plyn mogl sobie wyciekac) a gdy korektor mamy w aucie to bedzie to od przodu.

narazie nie ma sie co jeszcze cieszyc ale gdyby okazalo sie ze to taka [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] nas wszytskich udrecza to byloby milo :)

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2010-04-07, 10:24

korektor sily hamowania - jak sama nazwa wskazuje - koryguje silę hamowania, w zależności od dociążenia tylnej osi. Czasem jest umieszczony z tylu i za pomocą polączenia mechanicznego z tylnym wahaczem "wie" jak bardzo wciśnięty jest tylni wahacz a co za tym idzie jak bardzo jest dociśnięty tyl, w innym przypadku jest przymocowany do karoserii pod odpowiednim kątem i dzięki temu - jeśli samochód jest bardzoej pochylony do tylu - wychodzi z tego że ma mocniej dociążony tyl i wtedy daje większe ciśnienie na tyl, jeśli jest mniej dociążony - mniejsze.

Pytanie teraz - jak się to ma do modnego wśród crx-o maniaków "obniżania" samochodu....
Jeśli obniżysz mocno przód, mocniej niż tyl, a tak zazwyczaj się robi, to korektor będzie widzial tyl "w powietrzu" czyli tak jak by byl wogóle nie dociążony, w wyniku czego skoryguje ciśnienie dostarczane na tyl niemal do zera...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2010-04-07, 10:42

Nijak sie ma bo teoria z gogla niema tu zastosowania ;)
W naszych korektorach sa 4 tloczki. Ciemny cylinderek to zewnetrzny tloczek a w nim pracuje rozowy.
Pomiedzy wszstkim sa sprezyny jest mega ciasno szczelnie itd i chocbys dogory nogami zamontowal to i tak bedzie dzialac tak samo

[ Dodano: 2010-04-07, 09:44 ]
w tych korketorach nie ma takich bajerow. moze w pozniejszych juz cos wprowadzili bo z nowszych acordow czy civic wygladaja juz inaczej.

dziduh
Forumowicz

przez dziduh » 2010-04-07, 11:22

zamontuj przetestuj i opowiesz czy lepjej:D

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2010-04-07, 14:14

pytanie tylko czy to co rozebraleś to jest korektor sily hamowania, czy uklad odcinający obwód przy przerwaniu np przewodu....
korektor ma byc korektorem i ma dzialać... To nie jest żadna fanaberia bo nawet w trabancie z 90 roku byly takie korektory zmieniające sile hamowania, w wartburgach z lat 70 tych byly korektory sprzężone mechanicznie z wahaczem, więc nie mów że w crxie z 90 roku korektor nie dziala...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2010-04-07, 14:33

zdjecia masz u gory a wynika z tego ze piszesz ale nie wiesz o czym "pytanie tylko czy to co rozebraleś to jest korektor sily hamowania, czy uklad odcinający obwód".
Wiecej czesci w ukladzie hamulcowym w cerce nie kojaze ale skoro w trabancie byl to pokaz mi gdzie jest korektor u nas a z checia go rozbiore i moze dowiemy sie czegos nowego.

Problem w tym ze w wiekszosci cerek nie hamuje tyl i nie jest to kwestja zacisow. Baca mial wymienione wszystko. Tarcze, klocki, jarzma, zaciski po kapitalnej regeneracji i dalej lipa. 5000km zrobione a na tarczach widac jeszcze frezy. U mnie jak auto postoi i tarcze zlapia nalot to jadac slychac ze tyl trze ale co z tego skoro sila hamowania starcza ledwie na zlizanie rdzawego nalotu. a ponoc u nas tyl do przodu ma byc 60:40...

elmer
Forumowicz

przez elmer » 2010-04-07, 20:29

a ja zauwazylem u siebie, ze tyl mi bierze za bardzo... pompa nowa, przeowdy czyste, uklad zalany nowym plynem i odpowietrzony wlasciwie. Nie zagladalem tylko do tego ustrojstwa, ktorym Ty sie zajales... Jutro poszukam tam tej gumki, moze cos znajde :P .
ED9 --> ...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2010-04-07, 21:00

dzis u bacy gumke ogarnelismy i nic z tego. blednie myslalem. fakt ze za gumka nie moze byc plynu ale to jest istotne tylko w kwestji awaryjnego hamowania przy glebokim wcisnieciu hebla. nie chce mi sie tlumaczyc co i jak bo z baca dzis drugi wieczor rozkminialismy jak to dziala :) kolejne godziny zlecialy a i tak nie dokonca kumamy.
rozkminilismy w jakim polozeniu sa wszystkie tloczki podczas zwyklego hamowania.
jade jutro stoczyc jedna czesc i do wieczora powinnismy poskladac wszytsko.

elmer napisz po czym wnosisz ze tyl za mocno lapie?

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2010-04-07, 23:11

kukus.... atakujesz jak byś wszystkie rozumy pozjadal, jednocześnie przyznając że nie wiesz w czym problem... Może odrobina pokory i wysluchania innych - skoro zakladasz temat to dyskutuj i sluchaj innych a nie tylko ślepo wypluwaj swoje tezy...

Skoro zakladasz że kiepskie hamowanie tylu to problem tego ustrojstwa - a przyznam, że u mnie też - mam nowe tarcze, klocki - i po przejechaniu może już z 5 tyś km na nich jeszcze nie wygladzila sie powierzchnia :) -
może by spróbować puścić pelne ciśnienie do tylu... z tego co widze w tym ustrojstwie - jak byś wyjąl te cale bebechy i zlożyl to do kupy to będzie pelen przelot tyl - przód - czyli wtedy - oczywiście na próbe - możesz zobaczyć jak będzie tyl hamowal...
Jeśli Ci wtedy zblokuje tylne kola to będziesz mial odpowiedź że to ustrojstwo jest winne.

Ale moim zdaniem nic się nie zmieni... Hamulce z tylu sa kiepskie bo jest maly zacisk (tloczek), maly klocek, stąd mala sila ściskająca tarczę. Zauważ że nawet na ręcznym - zaciągając go na max nie idzie zablokować kól...
Byc może crx nie ma korektora sily hamowania a tylko ten uklad zabezpieczający, natomiast tyl jest celowo tak skonstruowany aby sila hamowania na tyle byla tak mala, żeby w żadnym wypadku nie bylo ryzyka zblokowania tylnych kól...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2010-04-08, 08:59

A za co ja mam sie niby kajac przed Toba? Za to ze wlepiasz regulki z gogla po czym dodajesz ze cos opisales ale nie wiesz czy to czy nie to :) i do tego z trabantami wyskakujesz.
Dyskusja jak najbardziej bo po to temat przeciez powstaje ale konkrety a nie teoreyzowanie o trabantach ktore wyprzedzaly swoja epoke ;)
Mniejsza z tym.
Bylo minelo. Juz peace&love :ok:

Pomysl oczywiscie byl by zrobic 50\50 na probe czyli nalezaloby z rozoweg zaworka usunac biala plastikowa koncoweczke (ona zatyka tyl). Wtedy przod\tyl i pompa bylyby polaczone ale problem jest taki ze nie chce nam sie z baca 10 razy rozkladac wszystko i odpowietrzac.
Co do slabosci tylnych hebli to nie wierze ze honda wypuscila tarcze ktore jak piszecie jezdza ale sie nic a nic nie zluzywaja. Bo po co ? Zabieg stylistyczny? W zelazku mam bebny i przynajmniej reczny jest taka kosa jak w zadnym aucie jeszcze nie widzialem. Lece do tokarza. Wieczorem moze bedzie cos wiadomo. Jezeli przezyjemy test drajwa 8)

Nicram
Forumowicz

przez Nicram » 2010-04-08, 09:26

A myślalem ze tylnich hamulcow to tylko ja nie mam :zaskoczony: :)
Na przegladzie powiedzieli mi ze jak ja tak moge jezdzic, bylem mega zdziwiony bo pewnie jest tak odkad kupilem rexa.
Z tylu faktycznie te hamulce wygladaja na slabe ale bez przesady cos powinny hamowac a nie ze na podnosniku z wdepnietym pedalem mozna rekami obracac kolo :blee:
Do tej pory nastawialem sie na zapieczone tloczki, wiec w najblizszym czasie bede robil zaciski i myslalem ze to pomoze. Reczny mam jako taki dopiero jak na maxa sie zaciagnie ale o blokowaniu kol nie ma mowy a raczej powinno byc ....
Po samym odpowietrzeniu teraz przy hamowaniu cos tam lekko z tylu szoruje wiec moze to zaciski ....

Elmer napisz co zes zrobil ?? ;)
Sunshine Live - wir sind unter euch !!

Następna strona