Co skrywa korektor sily hamowania

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2010-04-08, 12:01

tak... wklejam regulki z gogla... szkoda mi czasu na dyskusje z takimi ludźmi...

odpowietrzyć ci się nie chce, ale jestes pewny że to nie to...

to zamiast klepać tu farmazony przepisane z gogla, jeździj dalej bez tych hamulców tylnych...

żalosny jesteś...

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2010-04-08, 15:17

Ciekawy temat, bo byłem na przeglądzie crx-em i facet powiedział mi że, reczny jest super ale hamulec nożny na tył kiepski...
Faktycznie ręczny mam taki, że koła zablokują na amen ,nawet na asfalcie na szerokiej oponie...
Jakaś przyczyna musi być, wydaje mi się że z tym badziewiem co kukus rozebrał...
W221 S550

tomex
Forumowicz

przez tomex » 2010-04-08, 15:58

A ja powiem tak, w zaszłym roku byłem na przeglądzie i diagnosta oznajmił ręczny brzytwa nożny tragedia, wywaliłem to ustrojstwo i jest gitarra, a dodam że nie ma problemu z blokowaniem tylnej osi.
Amen

dziduh
Forumowicz

przez dziduh » 2010-04-08, 20:30

o i mamy pierwszy konkret :D

Baca
Forumowicz

przez Baca » 2010-04-08, 21:19

tomex napisał(a):A ja powiem tak, w zaszłym roku byłem na przeglądzie i diagnosta oznajmił ręczny brzytwa nożny tragedia, wywaliłem to ustrojstwo i jest gitarra, a dodam że nie ma problemu z blokowaniem tylnej osi.
Amen

no wreszcie konkret a nie teoretyzowanie o trabantach.
po pierwsze, napisz co to znaczy "to ustrojstwo". mowisz, ze wyrzuciles caly korektor hamowania i dales trojniki? czy wywaliles tylko bebechy z niego.

A tu zeby "wielcy teoretycy" wiedzieli o czym jest mowa. I to jest CALY uklad hamowania bez zaciskow. No i wykrecilismy z kukusem diwajs o nazwie proportioning valve lub tez korektor sily hamowania i jak ktos wie jak to zmodyfikowac lub juz zmodyfikowal to chetnie pochlone taka wiedze. O dziwno nie jest to regulowane obnizeniem fury... no comment

edit: aha, tomex, moglbys napisac jeszcze co to znaczy, ze nie ma problemu z blokowaniem tylnych kol: chodzi mi o to, czy ci za bardzo teraz tyl nie hamuje, czy przeglady przechodzisz itd. napisz czy przy awaryjnym, ostrym hamowaniu tylu nie blokuje.
moze ktos w ogole wie jak zrobic, zeby korektorem plynnie regulowac sile hamowania przod/tyl

ogolnie moze troche swojej wiedzy "zaczytanej" i zapozyczonej od ludzi ktorzy to robili:

metoda profi: oddzielny uklad, z oddzielna pompą... musialbym miec oddzielna skarbonke :)

medota srednia, zalozenie dwoch korektorow hamowania, na przednie przewody hamulcowe. w miare tanio, ale spowoduje to prawdopodobnie (a moze nie??) gorsza reakcje na wdepniecie pedalu, za to wyrowna sile hamowania. no i jak je oba wystroic tak samo bez stacji diagnostycznej...

inne metody: grzebanie przy naszym korektorze (metoda prob i bledow jest ciezka i czasochlonna, a we dwa mozgi zajelo nam dobrych kilka godzin rozkminienie jak to dziala i dalej nie jestesmy pewni jak go zmodyfikowac)

zamiana na korektor np z golfa gti, z tego co wiem jest dwukanalowy (dual) czyli tak jak u nas, i zegulacje z belki mozna zastapic srobka, tylko czy ktos to robil...
Baca kręci do 14000 :D

chcesz fajne zdjęcia? fotografia ślubna, reklamowa

atom1
Moderator

przez atom1 » 2010-04-08, 23:50

ciezko komus przyznac racje..piszac o bebnach- to wiadomo ze hamulce beda lepsze bo wystarczy spojrzec jaka powierzchnia ociera sie o tarcze- stad tez beben lepiej hamuje i lepiej deba staje na recznym (nie na darmo w polonezie na poczatku byly tarcze a potem zmienili na bebny;-))

druga sprawa,,, ze jezeli reczny jest super, to znaczy ze nozny tez ma byc dobry- w crx wychodzi zawsze kiepsko nawet jak jest dobry, niestety tyl nie hamuje i tyle, nikt mi nie powie ze jest inaczej ;)

kuki wiesz ze ja jestem za toba :D ale po mojemu to nic nie da..albo wywalic albo puscic obieg na calosc
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Baca
Forumowicz

przez Baca » 2010-04-09, 08:27

a moze ktos powiedziec tak w ogole PO CO TO JEST?? :)
a dokladniej: czemu jest to (jak dla mnie) najbardziej skomplikowana czesc mojego auta, dlaczego nie dali poprostu malych dziurek na tyl, a duzych na przod tylko takie szmery bajery?

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2010-04-09, 08:30

atom1 napisał(a):ale po mojemu to nic nie da..albo wywalic albo puscic obieg na calosc

jedno i to samo dlatego dzis rozkrecamy wszytsko na nowo i wywalamy ten bialy dziubek na koncu rozowego tloczka bo to on odpowiada za przytkanie tylnych chebli.

i bedzie karolek po twojemu :D czyli seryjny korektor a w nim otwarty obieg ale z mniejszymi dziurkami na tyl :D zawsze musi byc po twojemu :)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2010-04-09, 08:36

a ja u siebie mam serie bez zadnego wydziwiania a heble mam brzytwy, reczny trzyma wtedy kiedy ja chce a nie kiedy on chce :)

atom1
Moderator

przez atom1 » 2010-04-09, 09:08

ty to zawsze jestes poprostu na czas i na wlasciwa odpowiedz :D.. nikt nie pisze o recznym tylko noznym, z recznym wiekszsc nei ma klopotu

kukus, hehe nie po mojemu ;P ale wiesz ze inaczej si enie da, poza tym ja nie uwazam ze to w ogole jest korektor sily hamowania- bo te ktore widzialem to takie jak opisuje sebastian gdzies na wahaczu zalezny od obciazenia- tutaj mysle ze poziom samochodu nie wplywa na jego dzialanie.....

mysle ze to ustrojstwo to nie korektor a swoisty zawor bezpieczenstwa...jak walnie ktorys przewod to te tloczki jakos tam lataja tak zeby odciac doplyw..... mozesz to sprawdzic drogi lukaszu:D?
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Baca
Forumowicz

przez Baca » 2010-04-09, 09:30

diwajs dziala tak, ze jak walnie przewod, to przestaja hamowac kola na skos. no wlasnie. to nie pompa ma sekcje, tylko korektor. no i angielska nazwa "dual proportioning valve" sugerowalaby, ze to jest korektor, no i wpiszcie sobie "korektor crx" w allegro i zobaczycie co wyskoczy... Ale tak jak pisze atom, to ma bardziej znaczenie zabezpieczajace - jak walnie jeden przewod, to dalej mamy jakies hamowanie. faktyczne korektory rzeczywiscie sa montowane do belki i ich sila dzialania zalezy od ilosci workow kartofli w bagazniku. ale u nas tego nie ma.
Jest tylko "zawor bezpieczenstwa" ktory dodatkowo na sztywno (ale nie tak do konca) ustawia sile przod/tyl.
Tylko ze zle ustawia...

tomex
Forumowicz

przez tomex » 2010-04-09, 13:40

Baca napisał(a):co to znaczy "to ustrojstwo". mowisz, ze wyrzuciles caly korektor hamowania i dales trojniki? czy wywaliles tylko bebechy z niego.

Tak wywaliłem cały korektor i dałem trójnik - mogę fotkę szczelić jak komuś to się przyda.

Baca napisał(a):edit: aha, tomex, moglbys napisac jeszcze co to znaczy, ze nie ma problemu z blokowaniem tylnych kol: chodzi mi o to, czy ci za bardzo teraz tyl nie hamuje, czy przeglady przechodzisz itd. napisz czy przy awaryjnym, ostrym hamowaniu tylu nie blokuje.

Przeglądu jeszcze nie przechodziłem , ponieważ na poprzednim przeglądzie wyszło mi że ręczny jest brzytwa tylko nożny jest bardzo słaby, więc wiele się nie zastanawiając stwierdziłem że nie będę powierzał mojego bezpieczeństwa w używane korektory i po prostu go wywalę i będę liczył na hamowanie 50/50, biorąc pod uwagę że na tyle są mniejsze hebla to że będzie w sam raz. I chyba nie jest najgorzej bo mam wrażenie że od tego czasu auto lepiej się shamowuje a efektu blokowania tylnego któregokolwiek koła nie zauważyłem. Chyba z ciekawości podjadę któregoś dnia na rolki i sprawdzę te hamulce, w tedy rozwieje to chyba wszystkie tajemnice.

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2010-04-09, 20:10

Sebastian_O napisał(a):Zauważ że nawet na ręcznym - zaciągając go na max nie idzie zablokować kól...

U mnie było bez problemu na gładkich Brembo + EBC RedStuff, opony T1R.

Baca
Forumowicz

przez Baca » 2010-04-09, 20:19

tomex napisał(a):biorąc pod uwagę że na tyle są mniejsze hebla to że będzie w sam raz

no i wlasnie tez o tym myslalem. przeciez skoro z tylu jest mniejszy tloczek, mniejsza tarcza itd, to poprostu dajac 50/50 powinno byc w sam raz tylko ze...
1) po co w takim razie dali korektor???
2) jesli damy bez korektora, to pol pompy hamuje tylne kola, a pol przednie, a z korektorem wieksza czesc kazdej z obu sekcji pompy idzie na przod a mniejsza na tyl, co po czesci odpowiada na pytanie nr 1, ale tylko po czesci...

tomex
Forumowicz

przez tomex » 2010-04-09, 21:06

chyba jedynie rolki dadzą ostateczną odpowiedź

[ Dodano: 2010-04-09, 21:07 ]
z ciekawość podjadę w któryś dzień na stację diagnostyczną

Poprzednia strona   Następna strona