problem z tłokami

redbul
Forumowicz

przez redbul » 2010-04-26, 20:46

atom1, ściągałem już pare głowic rozbierałem silniki i składałem z powodzeniem. Powiem Ci jedno- jak nie wiesz nie pisz nic

Benzyna , nafta powinny chwile pozostać na tłoku mimo wszystko. I na dotartym silniku to nigdy nie powinno mieć miejsca żeby było widać jak benzyna ucieka. Nikt nie napisał po jakim czasie się tak dzieje , jeśli w pare sekund to efekt wiadomy. Dla mnie to trzeba by go dotrzeć.
Kumpel miał tak samo robione w mazdzie (miał taki zuzycie że pierscienie byly grubosci paznokcia -więc też owal) i jakoś teraz oleju przy bucie nawet nie pali.

Tyle ode mnie.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2010-04-26, 21:08

dobrze tato :-))) majac 19 lat mogles rozbierac i skladac wiele silnikow- ale od komara, to fakt nikt o tym nie napisal jaki czas minal, ja stwierdzam fakt- ze ucieknie, a ty od razu ze nie- no jak nie jak tak

dobry kumpel :-)) jak na jaja daje nowe pierscienie i je dociera na jajka

panewki tez tak dotarl ;-)? ze zalozyl nowe do starego nieszlifowanego walu ;-) gratuluje!
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2010-04-26, 21:19

redbul chcial czy nie chcial, pierscien nie uszczelni benzyny, nie ma szans, zawsze bedzie sciekac, tyle ze moze byc tak ze jest ryska na cylindrze i bedzie szlo szybciej, a jak w miare dolega, to troche wolniej, jak bys przesunol tlok na GMP albo DMP czy na srodek, to i tak zasze inaczej bedzie uszczelniac. pierscien nie tylko uszczelnia, nawet jak masz dobre, a wyrobione rowki, to Ci bedzie sciekac szybciej, mimo ze pierscien dobrze dolega do gladzi. wiec bywa roznie z silnikami ;)

bobs1
Forumowicz

przez bobs1 » 2010-04-26, 22:38

panowie właśnie kończę składać silnik jutro go wsadzam w ramę i wszystko bedzie jasne co do tych pierscieni ;) a napisze mi ktos jakim najlepiej olejem zalać i ile trzeba km zrobic zeby dobrze dotrzec ?
bobs

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2010-04-27, 07:04

jedni mowia ze zalewac olejem docelowym, inni ze mineralnym, fabrycznie hondy byly zalewane mianeralem, bo wtedy nie bylo jeszcze innych olei, o dobrych wlasciwosciach, ja bym osobiscie zalal albo mineral, albo polsyntetyk. Km ile trzeba zrobic, to roznie zalezy jak sie jezdzi, ja bym docieral w ten sposob ze przez pierwsze 500 km spokojnie do 3-4 tysi, wymiana oleju i filtra, i znowu 500 km, ale juz do czerwonego pola bym dokrecal, ale nie z gazem w podlodze, tylko powolutku dokrecac az sie wkreci na te 7 tysi, i bieg, i tak dobrych kilka razy, lepiej docierac tez na wyzszych predkosciach obrotowych, bo silnik do tylko 3 tysi pracowac nie bedzie a do konca, wiec docierac w calym zakresie obrotowym, tyle ze nie z gazem w podlodze, i bez obciazania silnika. po 1000 km wymiana znowu i zalac czym tam trzeba, i pozniej bym wymienil olej jeszcze po 5 tysiach, bo okres docierania moze trac roznie, to juz zalezy do wytrzymalosci czesci, i od samego procesu. a to ze krecisz silnik do 7 tysi to nic nie szkodzi (oczywiscie bez podlogi, tylko delikatnie) bo jak ma chodzic to bedzie chodzil, a jak ma sie rozsypac to sie rozsypie ;)

bobs1
Forumowicz

przez bobs1 » 2010-04-28, 23:46

witam. no własnie dzis odpaliłem mojego rexa jak na razie jest ok jakis mały dymek leci z rury ale chyba to normalne :) jutro juz zaczne powoli go docierac i sprawdze czy cos oleju ubywa.A i jest kolejny problem tego typu ze dałem koło zamachowe do odchudzenia i mi sie wydaje ze go chyba zepsuli bo silnik ma jakies dziwne drgania :(

[ Dodano: 2010-04-29, 13:09 ]
dzis zrobiłem pare km i jest coraz lepiej wydobywa sie jakis dymek z rury ale jest coraz mniejszy tak wiec wymiana samych pierscieni pomogła i nie trzeba było robic zadnych szlifów :rotfl:
bobs

Poprzednia strona