jakie opony?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-11-19, 22:24

Tylko ja nie rozumiem jednego... ludzie wydajecie kase na [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] typu... zegary indiglo, jakies zbedne gadzety do auta... a przed zima kupujecie nalewki ?? Ja bym sie zastanowil nad tym poniewaz pies ganial osoby ktore jezdza na nalewkach glupota czasem jest nabyta, ale jezeli dzieki tym oponom sie nie zatrzymasz i zrobisz komus krzywde to nie chcialbym byc na waszym miejscu...

PS... nie krytykuje tu poziomu zasobnosci portfeli poszczegolnych osob, bo raz jest lepiej raz jest gorzej tak jest ten swiat skonstruowany, lecz za NAJWIEKSZY DEBILIZM uwazam KUPOWANIE NALEWEK !! Juz 2-3 letnia uzywka ktora mozna kupic za niewielka kase jest lepsza od NALEWEK.

Lechu rzeczowo i na temat zadzwon pod ten numer telefonu : 501 329 711 czlowiek ma naprawde mase opon w swietnym stanie realizacja zamowienia 1 DZIEN...

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2005-11-19, 23:34

kurde wysmarowalem ladny kawal tekstu ale nie warto... po co nam kolejny dym na forum :(
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Ender
Forumowicz

przez Ender » 2005-11-20, 11:56

ja kupie sobie takie http://www.opony.com.pl/opony/opony_pro ... mowe&link=

słyszałem, że są bardzo dobre...

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2005-11-20, 12:00

słyszałem, że są bardzo dobre...

ja o nich slyszalem niewiele ale maja fajny indeks predkosci :)

Ender
Forumowicz

przez Ender » 2005-11-20, 12:14

poczytaj sobie komentarze o tych oponkach :)

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2005-11-20, 13:36

A ktos mial doczynienia z oponami pirelli winter carving? Na opony.pl są po 175 pln za 175/65/14

wonski
Forumowicz

przez wonski » 2005-11-20, 17:50

Judge_Dread
chyba jednak nie jesteś taki bystry za jakiego się uważasz mówiąc że szeroka opona jest taka sama jak wąska!!!!!najprostrzym przykładem jest sportsamochodowy gdzie auta mają zaje...ście wąskie opony zimowe(to nie jest ich kaprys ani brak kasy :diabeleknie: )
co do nalewek to masz u mnie + ( też nie uważam nalewek za dobry pomysł) :ok:
Pozdro
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! :)
SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-11-20, 18:01

Ja pierdziele... a czy my rozmawiamy o sporcie samochodowym czy codziennej jezdie po Polskich drogach ja jezdzilem i na 185 i na 205 i na 225 zimowkach i na zwyklej drodze dla mnie nie ma wiekszej roznicy jezdzi sie tak samo dobrze pod warunkiem DOBREJ OPONY??

Bo w sporcie samochodowym w zime sa uzywane opony z kolcami wszedzie na swiecie... i co ? i lepiej sie jeszcze trzyma nawierzchni i wlasnie w rozmiarach wcale nie malych...
tak reasumujac to mozemy dojsc do wyscigow motorowych, jazdy na sankach itd...

Pozdrawiam

wonski
Forumowicz

przez wonski » 2005-11-20, 18:22

mów co chcesz ale to jest pier...nie o "szopenie" nigdy szeroka opona nie będzie taka jak wąska ale w końcu u Cibie w rajdach auta mają szerokie opony z kolcami :rotfl2:
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! :)
SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2005-11-20, 19:06

dobra juz zamowione barumy, wiekszosc znajomych je polecala wiec zobacze na wlasnej skorze
Ostatnio edytowano 2005-11-20, 19:07 przez lechu, łącznie edytowano 1 raz

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2005-11-20, 19:07

Ja tam kupiłem używki w dość dobrym stanie i powinno starczyć. W przypadku ,,szklanki'' nawet dobra i droga opona nie pomoże, grunt to mieć zimówki i jezdzić z głową.
HOTMOT.pl

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-11-20, 19:07

dobra... nie ma sensu kontynuowac tej dyskusji... dla mnie mozecie jezdzic i na felgach...

arszenik
Forumowicz

przez arszenik » 2005-11-20, 20:15

ostatnio po tym pierwszym opadzie sniegu zaliczylem odrazu o 8smej rano jadac do szkoly placyk... zarabista frajda ale co to za frajda jak nie da sie jej choc troche kontrolowac ale nie o tym mowa... tez planowalem zakup nowych opon chociaz na przod, obczytalem sie tyle ze ho i... z opisow wynika ze dobrymi polecanymi oponami na zime są Dębica FRIGO, Kleber KRISALP 3, Barum chyba? oczywiscie z tej tanszej polki...

co do szerokosci gum moge powiedziec tylko tyle ze szeroka guma ma duzo gorsze odprowadzanie wody, sniegu w formie ciapki, oraz samego śniegu dlatego ze kanaly sa dluzsze niz przy oponie węższej, dlatego tez najlepszymi oponami na zime są od 145 do 175. Przy sporcie owszem uzywaja cienkie opony z kolcami.

Czy ktos uzywa krisalp 3? bo chcialbym je kupic i potrzebuje opini...

pozdro i uwazajcie w zime ziomki :)
profesjonalne fotografie, webdesign
www.hodura.pl

Teraz:
B16A1 in EE9...

Stara suka:
http://www.civic4g.pl/forum/topics13/80.htm

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2005-11-20, 20:35

Czy ktos uzywa krisalp 3? bo chcialbym je kupic i potrzebuje opini...

tak ja je mam na moim civicu tylko ze tu nie ma sniegu prawie wogole i ciezko mi jest teraz cos powiedziec na ten temat.
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2005-11-21, 00:37

Akurat dużo się ostatnio interesowałem tematem opon jak wszyscy teraz pewnie i powiem tak...
Przedewszystkim zgadzam sie z opinią kogoś wcześniej, że nie powinno się żałowac pieniędzy na nowe w miarę dobre opony bo to jest jednak bezpieczeństwo - wiadomo, że nikt nie ma za dużo kasy ale faktycznie lepiej odłożyc zakup np. indiglo czy czegoś innego na później i zainwestować w opony...
Mam kumpla wulkanizatora i trochę dzisiaj pogadałem sobie o tych róznych oponach...
Przedewszystkim "arszenik" nie kupuj kleberów!
Właśnie on mi opowiadał, ze to są największe gówna, jakis koleś je kupił za tysiaka zrobił 1000km i sprzedał za 400zł z pocałowaniem w rękę bo chciał zyć! podobno niewypał totalny i wcale nie są tanie do tego!
Nie wiem czy znacie taki serwis www.opony.com - przekrój praktycznie całej oferty opon po najniższych cenach i jest dużo opinii uzytkowników...
Ja dzisiaj kupiłem nowe oponki Barum POLARIS 2 185/60R14 82 T. Dużo jeszcze o nich nie mogę powiedzieć bo dopiero 30 km zrobiłem na nich:) ale z tego co rozmawiałem z wulkanizatorem są bardzo dobre szczególnie za tą cenę(dałem 180zł za sztukę), pozatym wygrały test w Auto Świecie i Motorze, na tym serwisie internetowym też wiodą prym w sprzedaży, polecają tam również Firestone WINTERHAWK, jednak są trochę droższe...
Z kolei do drugiego auta dla porównania kupiłem opony Sava ESKIMO S3 - według wulkanizatora baardzo dobra opona i w testach też wysoko sie plasuje...
Mówił też, że Dębica wcale nie jest taka najgorsza...
Aha a on sam jeździ na nalewkach - Markgumach!:) I bardzo je chwali i mnie namawaił ale jednak jakoś nie dałem sie przekonać, te inne nalewki są niby do dupy ale markgumy niby bardzo dobre - dużo osób u nas na nich jeździ i sa podzielone opinie, niektóre podobno biją itp ale przyczepnośc niby dobra a jeśli chodzi o zimowe markgumy to mają bardzo dobry i sprawdzony bieżnik continentala i w moim rozmiarze były za 100zł... (tu sa takie: http://allegro.pl/show_item.php?item=72479847 ) Ale myśle, ze do takiego auta jak crx, gdzie nie zawsze jeździ sie"normalnie i grzecznie" lepiej nie próbować jednak z nalewkami... Ale są napewno lepsze niż używana kilkuletnia opona bo stare używki się do niczego nie nadają bo jak wiecie w zimówce chodzi o to , żeby guma była miękka więć jakby ktoś kupował używki to patrzcie koniecznie na datę produkcji...
A co do rozmiaru opon to myślę, że 185/60 R 14 jest najbardziej optymalny- szersze jadnak na zimę za szerokie bo wiadomo ,że powinny być zimówki węższe a z kolei węższe myśle, że są za wąskie bo przecież w naszych warunkach tak naprawde większośc zimy to i tak suchy bądź mokry asfalt a nie śnieg a crx jednak ma trochę mocy i trzeba to jakoś przenieśc na podłoże...
vtec...:)

Poprzednia strona   Następna strona