volvox napisał(a):prawdopodobnie łożysko oporowe
volvox napisał(a):Ile orientacyjnie kosztuje wymiana łożysk

volvox napisał(a):- silnik włączony, wrzucony luz - słuchać hałas- ---> wdusze sprzęgło: Cisza
(do tej pory chyba wszsytko proste -- prawdopodobnie łożysko oporowe)
volvox napisał(a): kiedy jadę, powiedzmy na czwórce, wcisne sprzęgło - zapada cisza - ale jeśli wrzucę (na wciśniętym sprzęgle) bieg nr. 2 - wszystko zaczyna hałasować, jeśli wdusze (na spzęgle) jedynkę - jeszcze bardziej - kiedy samochód stanie (wciśnięte sprzęgło) - znów robi się cicho.

Mi właśnie teraz Przema72 wymieniał te łożyska
mój problem się pogłębił, otóż na trójce i nawet czwórce słychać jakby "obcieranie" przy wchodzeniu samochodu na obroty - tak do ok. 2 000 obr/min.
i w 2 łożyska orginalne ale właśnie w jednej z osłonkami a w 2 nie na poszczególnych łożyskach heh. Ja tez kupiłem z osłonkami ale zrobiłem u siebie po swojemu. Czyli na wałku sprzęgłowym zostawiłem tylko osłonkę od strony uszczelniacza ( simeringu )
niż na np. 3\7
Ale ogólnie może też to świadczyć o pewnym złużyciu skrzyni a głównie łożysk w niej ponieważ to główny sprawca szumu niestety nic nie jest wieczne... Mnie kupienie łożysk do skrzyni kosztowało chyba okolo 500 zł zrobienie free bo sam robiłem ale pewnie około 200-300 zł zrobienie przez kogoś kosztuje.
Jeśli się mylę to poprawiajcie... Jestem tylko człowiekiem 

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość