"Pierdząca" antena (Del Sol)

freelanc3r
Forumowicz

przez freelanc3r » 2009-03-14, 23:36

sie podepne ;)

jak wysuwa mi sie antena.. to na koncu wysuwania puka... tak z 2 pukniecia i lajcik
to tez WD40 ? czy jakis inny sposob?

WD40 pomoglo tyle co rpawie nic...
chyba nakrece filmik by wam zobrazowac ;)
bo przez to pukanie anteny przy wlaczaniu czasem mysle ze ktos mi w szybe puka hah :poklony:
Ostatnio edytowano 2009-03-15, 00:18 przez freelanc3r, łącznie edytowano 1 raz

klosek99
Forumowicz

Samochód: ACURA RSX

przez klosek99 » 2009-03-14, 23:50

to macie dobrze jak Wam sie udalo WD40 sprawe zalatwic. Ja tak probowalem i niestety nie dalo rady. Teraz mam wylaczone zasilanie anteny i jest zawsze schowana. Poza tym rzadko slucham radia.

No ale probowac WD40 trzeba :) wiec nie zostawiajcie tego tak bez walki :)

pozdro
www.honda-wm.pl
-----------------------------------------
del solka była w dobrych rekach :D Teraz jest Acura RSX

Misiek
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Misiek » 2009-04-13, 18:40

Wie ktoś czy można wymienić samego bata od anteny elektrycznej w solce?? Została urwana przez jakiegoś bezbożnika u poprzedniego właściciela :/

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2009-05-22, 17:24

jednak kupiłem radio i nic sie nie wysuwa ale lipa :( co teraz mi zostaje ? jedynie wymiana antenki ?
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=32447 - Moje Byłe EH6

adamuss
Forumowicz

przez adamuss » 2009-05-26, 12:18

Ketiw, a masz to wszystko dobrze podpięte? Jak nie masz pojęcia o tym, to podjedź do jakiegoś zakładu montującego radia, to Ci sprawdzą antenę podpinając na krótko. Może też być opcja, że masz manualną i dlatego się nie wysuwa. Albo zwyczajnie jest zepsuta.

Co do terkotania, to u mnie WD40 też nie dało rady. Zacina się na ostatnim, najcieńszym elemencie (resztę swobodnie można wsunąć ręką). Jeszcze spróbuję przeszlifować papierkiem i nasmarować.
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN

Silniczek
Forumowicz

przez Silniczek » 2009-06-29, 20:09

U mnie tez tak bylo, zrobilem tak ze wlaczylem radio i jak sie wysuwala to jej troche pomoglem zeby rozlozyla sie do samego konca, potem posmarowalem ja smarem, wzielem na papier toaletowy smaru i od gory do dolu przejechalem.
Potem kilka razy wlaczylem/wylaczylem radio zeby sie schowala i problem znikl. Ona generalnie sie zaciera i "silnik" czyli pompka nie ma sily jej wydmuchac do konca ani zassac zeby wciagnac, smar dal poslizg i kompresje hehe. :D
Ciężko jest bez basu...

pirul
Moderator

przez pirul » 2009-09-07, 16:23

Właśnie kilka dni temu miałem okazję powalczyć z anteną w integrze bo też mi się do końca nie chce wysunąć ani schować bez pomocy i napiszę do czego doszedłem bo się może komu przydać - otóż niekoniecznie powodem tego, że antena "pierdzi" jest zaciśnięty/zatarty bat anteny, chociaż jak najbardziej to jest przyczyną takiej usterki tyle, że jak już jakiś czas antena była przyśniedziała i ciężko chodziła, po wyczyszczeniu jej i nasmarowaniu problem może nie zniknąć, a to wynika z mechanizmu wysuwania - więc to wcale nie jest żadna pompka, która zasysa czy cokolwiek innego robi, to wszystko działa na zasadzie plastikowej taśmy z ząbkami przyczepionej do szczytu bata anteny, do której zazębia się zębatka silniczka i w ten sposób kręcac się w jedną albo w drugą stronę zwija/rozwija antenę, teraz jeśli antena ciężko chodzi silniczek robi co może i zębatka przeskakuje po taśmie zwijającej się w szpuli i dlatego antena wydaje charakterystyczny odgłos "pierdzenia" bo stawia opór silniczkowi, nie trudno się domyślić, że po jakimś czasie takiej pracy plastikowa taśma traci ząbki i zębatka nie jest w stanie ich złapać już nawet jeśli bat jest nasmarowany i luźno chodzi, więc mamy klops. I tutaj z pomocą przychodzi EPC, można zamówić w hondzie sam bat z nową taśmą i wymienić, powinno działać jak nowe O ILE zębatka w silniku jest metalowa, a nie też plastikowa (nie wiem bo nie rozbierałem aż tyle - mam ukręconą końcówkę na błotniku i nie mogę zdemontować anteny inaczej niż przez przecięcie bata), postaram się zamówić cały nowy bat i adapter z błotnika, zobaczę czy wymiana coś pomoże, w każdym razie po demontazu anteny dobiorę się do środka i sprawdzę zębatkę silnika, narazie udało mi się jedynie odkręcić pokrywę zwijaka tej taśmy i jak cała jest na wierzchu antena się otwiera i zamyka więc ewidentnie nie znosi jakiegokolwiek oporu bo zęby są zmęczone. Nawaliłem kilo smaru do środka i nic nie pomogło. Sprawa w toku :) jak będę miał chwilę napiszę co wywalczyłem, ale w razie gdyby zębatka silnika też była plastikowa całe staranie na nic bo nie da się kupić samej zębatki w ASO, jedynie cały kompletny silnik bez bata anteny. No chyba, że wymiana jednego elementu na taki z nowymi zębami pomoże o ile nie będzie żadnego oporu i będzie się stale dbać o mechanizm, zobaczymy.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

migacz
Forumowicz

przez migacz » 2010-06-30, 22:33

kurcze muszę odgrzać... antenę....
po zimie przestałą sie składać cała.. wyglądało tak, że sie zapiekłą, że opór na dolnym segmencie duży..
ale działała...
A teraz padła.. na szczęście w pozycji na baczność to i radio działa.. pocieszające ale wolałbym , zeby jednak się chowała... przynajmniej czasami.
Nie wydaje odgłosów, silnik milczy jak zaklęty..
czasami już tak miała.. ale po chwili silnik odpalał i antena sie chowała...
a teraz zimny trup..
macie jakieś pomysły gdzie szukać?
Pamiętam, że ktoś mówił jak się do niej dobrać ale nie mogę tego odszukać...
gdyby się napisać co odkręcić żeby zobaczyć w jakim jest stanie, będę wdzięczny...

PL-Jasiek
Forumowicz

przez PL-Jasiek » 2010-07-02, 14:57

Misiek napisał(a):Wie ktoś czy można wymienić samego bata od anteny elektrycznej w solce?? Została urwana przez jakiegoś bezbożnika u poprzedniego właściciela :/

Da sie wymienic samego bata - koszt bata w ASO to 199 zl. (ostatnio wymienialem)
Jesli silniczka nie slychac to mozna tez bezpiecznik sprawdzic :) A ogolnie to zeby sie dostac do anteny to za prawym tylnym glosnikiem trzeba tapicerke zerwac i lape wsadzc miedzy blachy.

A i ja mechanizm obkleilem matami bitumicznymi i teraz jest calkiem znosnie - cichutko bzyka przy chowaniu.

W srodku jest zebatka plastikowa niestety, ale u mnie dosc dlugo skrobala po nieruchomej tasiemce i nic sie jej nie stalo..

malder
Forumowicz

przez malder » 2010-07-20, 12:25

A ile segmentów powinna mieć antena wysunięta do końca? Zrobiłem wg wskazówek - jeden segment wyciągnąłem na siłę przesmarowałem itd i się chowa. Ale odnoszę wrażenie ze jeszcze jeden powinien się wysunąć...

Poprzednia strona