Kupujemy auto, któremu skończyło się ubezpieczenie OC

Mariusz90r
Forumowicz

Kupujemy auto, któremu skończyło się ubezpieczenie OC

przez Mariusz90r » 2010-11-27, 13:52

Pewnie taki temat już był ale przepisy się zmieniają a ja chce mieć pewną i jasną odpowiedź. Mam okazyjnie do kupienia uszkodzone auto, które z racji że stało ma nieopłacone OC. Ubezpieczenie skończyło się dokładnie tydzień temu. I tutaj moje pytanie, co ja robię w takiej sytuacji? Mam jakąś możliwość zmiany ubezpieczyciela, czy jestem skazany na starego plus jakieś odsetki za spóźnienie? Jak to się teraz odbywa?

Z góry dzięki za odpowiedzi (każda pomocna zostanie oczywiście nagrodzona przyciskiem "pomógł")

czakejro

przez czakejro » 2010-11-27, 14:11

Ja miałem podobnie, niestety nie mogłem zmienić ubezpieczyciela, odsetek zapłaciłem z 4zł ale ubezpiecznie musiałem wykupić od momentu w którym się skończyło czyli w Twoim przypadku 7dni wstecz :) Nie wiem czy jasno się wyraziłem :) Ja przechodziłem to w styczniu, nie wiem czy od tego momentu coś się zmieniło

biaziu
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez biaziu » 2010-11-27, 14:24

raczej jesteś skazany na starego.Z tego co wiem OC nie zapłacone do dnia w którym się kończy automatycznie przechodzi na następny rok.Odsetki nie są naliczane.
Ciasne jest piękne

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2010-11-27, 14:27

No dobra, trochę szkoda bo liczyłem że uda się jakoś przeskoczyć do innego no ale nic, damy radę, dzięki za szybkie odpowiedzi :ok:

pomógł poleciał dla was :)
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2010-11-27, 16:00

Witam! A to nie jest z przypadku tak, że ma 30 dni od momentu zakupu auta na wybranie i ewentualną zmianę ubezpieczyciela? Postępowanie jest chyba takie jak w przypadku kupowania uta z OC, jest automatycznie przedłużone w starej firmie zgodnie z ustawą ale chyba może pójść do tego ubezpieczyciela, wypowiedzieć umowę OC u niego i podpisać w wybranej firmie... A co do odsetek za OC to nie rozumiem czemu niby ma płacić za to że auto nie było ubezpieczone skoro nie był jego właścicielem. Obowiązek ciąży na właścicielu i to ten człowiek od którego kupujesz będzie miał nieprzyjemności z tytułu niepłacenia składek. Ty postępujesz tak jak byś kupował auto ubezpieczone. Podpisujesz umowę -> masz 30 dni na wypowiedzenie umowy i podpisanie nowej. Nie daj się wrobić w płacenie odsetek czy kary za okres kiedy nie byłeś właścicielem auta. I nie podpisuj umowy z wsteczną datą bo problem przejdzie na Ciebie ;)
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

MaciusCrx
Forumowicz

przez MaciusCrx » 2010-11-27, 16:04

ja nie miałem oc wazne od 3 mies zadzwoniłem do innej firmy zapytali czy stare jest wazne do kiedy sciema i wazne to tego i tego przysłali kurierem nowe oc i było git majonez ;] :rotfl:
Reanimacja starego ED9
http://pl.youtube.com/watch?v=ILJU89__-cw .... www.ms-auto.pl <<<wulkanizacja polerowanie sprzatanie aut lakiernictwo blacharstwo mechanika

biaziu
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez biaziu » 2010-11-27, 16:32

newuser napisał(a): A to nie jest z przypadku tak, że ma 30 dni od momentu zakupu auta na wybranie i ewentualną zmianę ubezpieczyciela?

dokładnie tak jak pisze kolega.30 dni od kupna Furki.A potem to już pipa blada
Ciasne jest piękne

Grzechu1916
Forumowicz

przez Grzechu1916 » 2010-11-27, 16:51

No masz 30 dni na zmianę ubezpieczyciela a to tamten właściciel musi płacić stare OC skoro nie wypowiedział umowy przed końcem. Ty niezależnie masz 30 dni. Przynajmniej tak mi powiedziała babka w generali.

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2010-11-27, 17:25

No to w takim razie muszę się przejść do mojego ubezpieczyciela i pogadać w takim razie co dokładnie robić :)
A skoro idą Święta to... Pomógł dla wszystkich ;)
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

atom1
Moderator

przez atom1 » 2010-11-27, 18:01

kurde co ty wygadujecie! jezeli oc sie skonczylo, to najpozniej w dniu zakupu nalezy je wykupic! jako nowego wlasciciela nie obchodzi cie co bylo wczesniej, ubezpieczasz w swojej firmie (tamtej piszesz wypowiedzenie) i masz wylane, gosciu ktory nie zaplacil w terminie bedzie mial problem, nie ty jako nowy wlasciciel, tylko zachowaj i skseruj druk wypowiedzenia i wyslij poleconym zebys mial kwit na wszelki wypadek
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Cień696
Forumowicz

przez Cień696 » 2010-11-27, 19:10

juz pisalem to w podobnym niedawno temacie ale jeszcze raz napisze

30 dni masz na zmiane ubezpieczenia jesli ubezpieczenie jest jeszcze wazne !
w przypadku kiedy juz sie skonczylo to musisz w tym samym dniu zlozyc wypowiedzenie do tej firmy w ktorej byl ubezpieczony u poprzeniego wlasciciela ! wtedy nie bedzie problemu i odrazu ubezpieczyc sie w nowej firmie !
jesli bedziesz wysylal pismem wypowiedzenie to zrob sobie kopie zebys mial na wszelki wypadek i bedzie sie liczyc data stempla na poczcie itp
uwazaj na przypadki kiedy auto nie mialo zaplaconej np drugiej raty oc a umowe ma wazna bo jak kupisz wtedy auto z taka umowa to bedzie problem z wyznaczeniem platnika za poprzedni okres i rezygnacje umowy nie jest to jasno opisane w przepisach i firmy oc interpretuja to jak im wygodnie ;/ zazwyczaj konczy sie to spora kara za niezaplacenie przez dlugi okres drugiej raty oc! plus kasa za skonczona umowe i brak wykupienia oc wiec jak bedziesz kupowal to popatrz dokladnie na kwit z oc czy bylo zaplacone jednorazowo jesli nie to czy dwie skladki byly zaplacone!
SPRZEDAM!
Części z CRX / ITR / CTR - Swapy b18 / k20 /
mozemy wstawic takze w rozne budy
potrzebujesz czegos to smialo pytaj ;)
784-933-899

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2010-11-27, 22:21

jezeli kupujesz auto ktoremu skonczylo sie OC, to w umowie kupna sprzedazy w uwagach piszesz "auto bez ubezpieczenia OC", od daty kupna masz 30 dni na ubezpieczenie auta gdzie tylko ci sie podoba.

placenie jakichs zaleglych skladek, odsetek czy inne dziwne rzeczy to totalne bzdury i robienie ludzi w balona

Rafał.M
Forumowicz

przez Rafał.M » 2010-11-28, 01:30

Dokładnie. Z taką umową idziesz do nowej ubezpieczalni i przy zakupie nowego oc ubezpieczalnia powinna na podstawie Twojej umowy kupna-sprzedaży wypowiedzieć poprzednie OC. I problem niezapłaconej składki przechodzi na poprzedniego właściciela. Jeśli nie chcesz się w to bawić to po prostu opłać zaległe oc i wypowiedz umowę, zrobią Ci rekalkulacje i zwrócą hajs za okres od dnia wypowiedzenia do końca oc które opłaciłeś. i wtedy bez najmniejszych problemów legalnie ubezpieczasz samochód u innego ubezpieczyciela. Tyle, że zanim zwrócą Ci hajs i przyjmą wypowiedzenie minie trochę czasu bo im się nigdy nie spieszy z takimi sprawami. Chyba, że gościu miał w link4, tam możesz wypowiedzieć oc bez problemu za uiszczeniem pewnej sumy(nie pamiętam dokładnie ile chcą ale nie jest to duża suma, coś ok 40-60pln) i bez problemu przyjmują wypowiedzenie. W Allianzie jest inaczej, oni oddzielnie patrzą na każdą sprawę i mogą odmówić wypowiedzenia..I ta firma jest najgorsza jeśli chodzi o wypowiedzenia w takich sytuacjach bo rzadko przyjmują takie wypowiedzenia..
Tylko załatw tą sprawę, nie olewaj tego starego oc bo ono de facto przechodzi na Ciebie. I jeśli go nie opłacisz lub nie uda się go wypowiedzieć a ubezpieczysz auto gdzie indziej to będziesz miał słynny problem 2 ubezpieczycieli..Przy czym jeśli dalej olejesz poprzedniego to po skończeniu ważności oc, które nie jest zapłacone mogą się do Ciebie dobrać i dostaniesz 500 euro kary za brak oc oraz będziesz musiał opłacić okres od końca ważności u poprzedniego właściciela do końca oc na papierze.