Oporowe Sprzegła?Skrzyni? jest problem :(

DelSolPiła

Oporowe Sprzegła?Skrzyni? jest problem :(

przez DelSolPiła » 2010-12-29, 14:33

Witam Wszystkich Posiadaczy Tych Pieknych Aut oraz fanatyków. Mam na imie Marcin , jestem z Piły.Od niedawna jestem właścielem Del Sol 94 z silnikiem D16z6 i moje pytania są nastepujące; czy zamawiając w sklepach badź allegro łożysko/a skrzyni biegów do tego modelu z tym silnikiem bedzie wystarczająca informacją bym nabył prawidłowe łozysko/a ? Niewiem jakie dokładnie siedzą w srodku dlatego pisze czy sa różne pod ten silnik ( skrzynia manual ).Problem w tym ze dzisiaj wymieniałem łozysko oporowe sprzegła by pozbyć sie tarcia na jałowym oraz podczas jazdy.Niestety , okazało sie ze to jednak nie to ,dlatego stawiam na te drugie łozyska w skrzyni .Gdy sprzegło wcisne jest spokój,gdy bieg wrzucony to dosyc mocno słychać.Kolejne pytanie czy rzeczywiscie jest problem z wymianą tego ?czy na spokojnie bez wiekszej wiedzy i dośw. da rade zrobic?Pytam bo troszke dobija ten hałas tego tarcia,a jak kupie kurcze te łozyska czy to bedzie aby to w skrzyni..Z góry Dzieki za odzew i Pozdrawiam

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

przez wrobellos » 2010-12-29, 17:45

pewnie loz. na walku glownym.

rafiki
Forumowicz

przez rafiki » 2010-12-31, 13:47

a wystarczyło troche poszukać na forum i 2 X bys nie musiał wyciągac skrzyni masz uszkodzone łożyska tak jak wrobellos pisze tylko nie bierz sie sam za wymiane bo nie poskładasz tego sam najlepiej 2-gą skrzynie poszukaj u chińczyka napewno taką dostaniesz od ręki bo oddac stara skrzynie dla kogos zeby poskładał + wymiana łozysk to praktycznie tyle cie wyniesie co bys 2-gą skrzynie kupił

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

przez wrobellos » 2010-12-31, 13:50

rafiki, jak ktos (mechanik) bedzie robil to robota + czesci wychodzi ladna sumka, jak ma troche pojecia to ogarnie sam.poszukaj tematu o budowie hybrydy tam jest opisane wszystko jak skrzynie zlozyc, rozebrac itp.

PifPafSratatata
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez PifPafSratatata » 2010-12-31, 18:58

rafiki napisał(a):bo nie poskładasz tego sam najlepiej 2-gą skrzynie poszukaj u chińczyka napewno taką dostaniesz od ręki bo oddac stara skrzynie dla kogos zeby poskładał + wymiana łozysk to praktycznie tyle cie wyniesie co bys 2-gą skrzynie kupił

ewentualnie kupujesz skrzynie u chińczyka, a ze starej wysiągasz 3 i 4 bieg, wystawiasz na sprzedaż na forum i jestes dobre 200 PLN w plecy mniej ;)
NO HONDA - NO LIFE

SĄ OSIĄGI - JEST IMPREZA:)

http://reksikk.fotosik.pl/zdjecia/8
http://www.youtube.com/watch?v=6jcBv0jrgHs&feature=related

grom
Forumowicz

przez grom » 2010-12-31, 21:44

chyba żeś się rozpędził bo to solka :)
One Dream Team - HTP
HONDA TEAM POZNAŃ
www.htp.info.pl

PifPafSratatata
Forumowicz

Samochód: CRX ED9

przez PifPafSratatata » 2011-01-02, 20:11

ołaj faktycznie rozpędził :szok: skoro sam wyciągniesz skrzynie to tak zrób i samą ją daj mechanikowi i zaoszczędzisz troche.
NO HONDA - NO LIFE

SĄ OSIĄGI - JEST IMPREZA:)

http://reksikk.fotosik.pl/zdjecia/8
http://www.youtube.com/watch?v=6jcBv0jrgHs&feature=related

DelSolPiła

przez DelSolPiła » 2011-01-02, 23:50

Samochód powierzam po raz drugi pewnej osobie która miała juz własnie doczynienia z takim własnie problemem, tylko ze przy typowej hondzie civic .Ja bedą w sumie to pewien,ze to łozysko oporowe kazałem robic to łozysko oporowe sprzęgła.OK - jak robimy to robimy powiedział.Łozyska sam kupie,a majstrem rozliczoczny bede prawie ze po koleżensku tak wiec myslę,ze duzo nie starce...Chooociaz juz jestem cos tam do tyłu to fakt.

[ Dodano: 2011-01-06, 13:01 ]
witam ponownie.:) mam do Was pytanie, czy średnica ( wymiary) łozysk w D16Z6(s20) różniły sie w skrzyni .?jeżeli nie , to czy Ktoś mógłby podac wymiary tych łozysk ,ile ich musi być,itp.Dziekuje za szczere odpowiedzi...