tematów o braniu oleju jest pełno , to nie są silniki nowe tylko 20letnie , po tylu latach maja prawo brać olej , trzeba mieć szczęście aby znaleźć silnik który go nie bierze
Z tego, co piszesz, to tobie spalania wychodzi około litr na 1000km, to jest już niemało.
Przy takim spalaniu naprawdę można już remont rozważać, jednak dużo zależy od twojego stylu jazdy, jak non-stop ciśniesz, to się nie dziw, że mniej oleju wraca do michy, iż z niej wychodzi
Napisz jeszcze jaki olej ci tak przepala, zawsze można przejść na gorszy jakościowo, który jakimś cudem wolniej znika, nie wspominając juz o tym, że lanie litr syntetyka co 1000km też tanie nie będzie
No i przede wszystkim zlikwiduj wszystkie wycieki jeśli takowe są. Jak tyle oliwy ci ubyło przy normalnej lub spokojnej jeździe to dobrze to nie wróży dla twojego silnika. Bądź co bądź na początek warto poeksperymentować z gęstszym olejem, ale to też nie zawsze pomaga :/
ta bo wymieniasz co 5 tysi albo jezdzisz do 3, darujcie sobie te nie branie oleju , piszcie po prostu ze nie bierze jak jezdzicie na emeryta bo wtedy i moj nie bierze, ale powyzej 5 zaczyna sie smarowac:]-
przy jakich obrotach bierze Ci olej?? jak jeździsz?? i w jaki sposób jeździłeś??
moja potrafi łyknąc litr na 200 km i lepiej ;d
wiec spoko luzik ;D ale tylko wtedy kiedy kręce ją do czerwoności, pod czas załączania się vteca łyka olej, spowodowane jest to tym że uszczelniacze zaworowe są do wymiany, i głowica do roboty, splanowanie, polerka kanałów zaworowych i takie tam pierdoły
dodatkowo ja wymieniam jeszcze uszczelki jak leci, nowe tłoki doprężające i pierscienie, no i panewki ale to wiosną
a co do Ciebie jeżeli to dopiero początek brania oleju to polecał bym zbierac jakies 1000zł na malutki remont jeżeli lubisz i chcesz poganiac tym sprzetem
sama robota głowicy to ok 20zł od zaworu czyli 20x16 i jeszcze inne bajery okolo 400 500zł sie nalicza za takie cos
atom1,
atom jak nie wiesz to nie gadaj.
że masz silnik próchno to inny temat. jak zaleje prawie max to do wymiany (10tys) schodzi do 40%(między max a min). a pośmigać sobie lubię. Ci co nie wiedzą najwięcej mają do gadania zawsze
mam przebieg 150tys nie puszcza chmury i nie ma wycieków i zalewam valvoline 10w40
Mój crx jest kręcony do tego ma podtlenek lpg 300tys nalatane i na 10tys/km zejdzie prawie do kropki czyli 1l niecały
Jak kupiłem go 8-9 lat temu z DE to palił 1l oliwy na 1000km to dla mnie taki silnik jest totalny śrot ,bym musiał mieć cysternę oliwy,i wymieniłem na inny ,bo moje auto nie lata do kościoła czy do tesco, tylko zarabia na siebie i jest wykorzystywane na max-a