ile zaplaciliscie za instalacje lpg do delsol'a ???

jacste
Forumowicz

ile zaplaciliscie za instalacje lpg do delsol'a ???

przez jacste » 2011-02-17, 22:25

Witam
szukam i szukam po calym necie.. ale bez konkretow.. a do gazowni caly czas nie mam po drodze.. wiec postanowilem najprosciej w swiecie zapytac.. ile kosztowala was instalacja lpg w delsol'u ..bo wiem ze na tym forum sa takowe ... jezeli to nie tajemnica to z gory dziekuje za udzial w temacie.. !!!

synek
Forumowicz

przez synek » 2011-02-17, 22:50

zwykla instalacja czy sekwencja? bo roznica w cenie jest

jacste
Forumowicz

przez jacste » 2011-02-17, 22:58

pytanie zadalem ogolne.. !! wiec jezeli obie mozna zainstalowac to tez ceny obu mnie interesuja proste :)

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2011-02-17, 23:20

Kolega zakłada instalacje LPG
Cena za zwykła instalację na wtrysku to koszt 1500 - 1700zł
Sekwencja kosztuje 2000 - 2200zł
Bynajmniej takie ceny sa u mnie w miejscowosci.
HOTMOT.pl

jacste
Forumowicz

przez jacste » 2011-02-17, 23:30

Polkar dziekuje za pomoc.. !!! teraz mam przynajmniej podstawy zeby sobie zrobic wycieczke do gazowni i porozmawiac juz o szczegolach.. a ma to zawazyc nad tym czy del sol zostanie na placu czy tez bedzei musial ustapic miejsca jakiemus ropniokowi .. :(

tomato21
Forumowicz

przez tomato21 » 2011-02-17, 23:48

Kolego zaloguj się ma lpg-forum.pl i tam zapytaj, ludzie, którzy są kumaci powiedzą Ci co założyć (honda ma krótkie czasy wtrysku więc nie szczędz na wtryski, polecam Hana) i gdzie (dobry gazownik to więcej niż połowa sukcesu, bo jest duuuużo rzeczy które można skopać).
Warto dać więcej za montaż i graty, ale później będziesz się cieszył jazdą, a nie szukał pomocy i poprawiał po druciarzu-nie daj Bóg.
Pozdrawiam
The POWER of CRX :)

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-18, 00:53

Bez sensu. Kupujesz samochód za 8-11tys. zł, które pali jakieś marne ~10l/100km i to wcale nie przy oszczędnej jeździe.... Kupy mi się to nie trzyma, po co do niego gas? Tym bardziej, że Del Sol chociażby udaje samochód sportowy. Poza tym nie wyobrażam sobie gdzie bym wsadził butlę z gazem, bagażnik i tak jest mały, do tego jazda bez dachu wąchając spaliny pieca gazowego... No i masa! Gas to niepotrzebna kompletnie masa.

Nie masz kasy na paliwo to nie kupujesz samochodu, proste. Motocykl palił mi więcej niż Del Sol, fakt, że samochodem dupe wozi się częściej bo i w zimę, ale dopóki nie pali <20l/100km to nigdy go gazem nie skarcę.

Jedyna rozsądna opcja montażu gazu do Del Sol'a, to wycięcie połowy baku benzyny i wstawienie w jej miejsce butli z gazem...

Gas montuje się do dupowozideł których jedynym celem jest przemieszczanie się jak najtaniej z pkt. A do pkt. B.

Chcesz jeździć tanio, wygodnie i w miarę z polotem to bierz Diesla, ropa nie gryzie. Za to gaz z kuchenki jak najbardziej...
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

jacste
Forumowicz

przez jacste » 2011-02-18, 02:02

vermilion glupie gadanie!!! sa zwolennicy i przeciwnicy nigdy nie jedzilem na gazie ..ale mam ju temu powod .. solke mam 5 albo 6 lat do tej pory sluzyla jako zabawka w weekendy .. no ale ze teraz musze pokonywac zdecydwoanie wiecej km miesiecznie zaczyna mnie szarpac po kieszeni.. dzienne tankowanie za 100zl !!! a ze sie przwiazalem do tego samochodu to nie widze innego w tej cenie ktory by mogl go zastapic.. tu chyba sie rozumiemy.. dokladam 2tys i dalej sie ciesze sportowym komfortem przy nizszych cenach .. srednio widze siebie w lupo na taborecie z kijkiem w rece ... ( a na drugi nie mam kasy zreszta tak jak mowie jak mam tyle km pokonywac to przynajmniej z przyjemnoscia a nie autobisem ) fcuk .. :diabeleknie:

agape
Forumowicz

przez agape » 2011-02-18, 02:29

Vermilion, po pierwsze GAZ, a nie GAS. Poza tym kolega zapytał o cenę, a nie o opinię i nie o to, co kto na ten temat sądzi, bo takie wątki na forum również są. Temat gazu czy to w 2 genie czy w solce na forum był wałkowany już nie raz i nie dwa, a zdania są różne i tyle ;)

jacste, ze śląska polecany jest znany Auto-mix, tutaj masz przykładowe ceny:
http://www.gazautomix.pl/montaz-instalacji.html

Mr.Z
Forumowicz

przez Mr.Z » 2011-02-18, 02:31

Ja za swoja dałem 2150zł - sekwencja STAGa z szybszymi wtryskami i ukrytym wlewem LPG koło wlewu PB.

Ja mam takie graty od gazu:
reduktor: Tomasetto
układ sterujący: Stag 4
listwa wtryskowa: Magic Jet 4
Zbiornik 43 litry.

Sa zwolennicy i przeciwnicy, ja założyłem gaz bo solki używam na codzien przez cały rok. Rocznie robie ponad 20000 km wiec ja jestem zadowolony, nie ma jakiegoś zbytniego ubytku mocy bądz jakichś problemów z instalacja.
Solka spali mi srednio 8,5 litra gazu przy mojej jezdzie czyli pałowaniu hehe, a w wakacje jak jechałem Solką nad morze to spaliła mi 7 litrów na 100km, więc jak dla mnie wynik zadowalający.

W poprzednim aucie też mialem gaz, w obecnym mam, i w kolejnym pewnie też mieć będę biorąc pod uwage naszych cudownych cen paliw :)

Kumpel ma w Civicu Vti też gaz tyle że poskładany z różnych komponentów róznych firm, ale też mu to lata pożadnie i jest zadowolony.

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2011-02-18, 09:36

Vermilion napisał(a):Nie masz kasy na paliwo to nie kupujesz samochodu, proste.
Vermilion napisał(a):Gas montuje się do dupowozideł których jedynym celem jest przemieszczanie się jak najtaniej z pkt. A do pkt. B.
Vermilion napisał(a):Poza tym nie wyobrażam sobie gdzie bym wsadził butlę z gazem, bagażnik i tak jest mały, do tego jazda bez dachu wąchając spaliny pieca gazowego... No i masa! Gas to niepotrzebna kompletnie masa.

Pierdzielisz jak potrzaskany.
LPG to paliwo takie jak kazde inne.
Niektórzy kupuja samochód nie tylko do przemieszczania się z A do B i niczym zlym nie jest tam montaz instalacji
Poza tym ja sobie wyobrazam solke zagazowaną, mało tego, pojechałem taka na wczasy z narzeczoną, mało tego w drodze nad morze zdjelismy dach i mało tego wszystko się zmieściło.

Ale koniec juz o LPG w tym temacie bo znowu bedzie zadyma. Jesli kolega dowiedział się wsyztskiego, temat mozna zamknąc.
HOTMOT.pl

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-18, 09:51

i na lpg można dmuchać więcej niż na benzynie :rotfl:

jak będziesz zakładał to każ panom zrobić tak aby zawór w butli był przy ścianie bagażnika a nie przy fotelach
.

krzysio1001
Forumowicz

przez krzysio1001 » 2011-02-18, 10:45

ja za swoja instalacje zaplacilem 2900..jest to instalacje BRC. przez rok zrobilem 22 000km na tej instalacji i spisuje sie rewelacyjnie.

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-18, 11:17

Agape wiem, że gaz, a nie gas ;) Takie przyzwyczajenie.

Ja ci nie mówię, że masz nie montować, po prostu nie rozumiem i nie zrozumiem. Jak już montujesz to odpuść sobie mieszalnikowe instalacje. Były dobre do samochodów na gaźnikach. Poza tym zdarzają się strzały gazu. Wal sekwencję i to dobrą i najlepiej montuj ją u jakiegoś NAPRAWDĘ dobrego gazownika. Mam kilku kumpli z autami w gazie. Głównie co prawda w rodzinnych Toyotach Corollach. Z sekwencją raczej nie mają problemów.

PS. Najpierw upewnij się w jakiej kondycji masz silnik. Kumpla Mazda 323f mimo dobrze ustawionej instalacji mieszalnikowej produkowała taki smród jakbyś kuchenke gazową odpalił na maxa w zamkniętej kuchni. Nie dało rady z tym nic zrobić, po prostu nie dopalała gazu do końca.

Nie zapominaj, że do gazu musisz częściej zmieniać takie rzeczy jak chociażby świece, olej, itd. Zainwestuj w dobry aparat zapłonowy i jak najlepsze kable (gaz bardzo! nie lubi starych lub chińskich kabli). Nie moduj silnika pod gaz za bardzo, NIGDY nie zakładaj filtra stożkowego, musi być pucha z klapką upustową, bo przy strzale gazu inaczej rozpierniczy ci dolot.

Dla mnie ta cała idea z gazem przy jego rosnącej cenie i dodatkowych kosztach to bardzo złudna oszczędność. Ale każdy robi co lubi i uważa za słuszne :poklony:
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-18, 11:34

Vermilion napisał(a):Kumpla Mazda 323f mimo dobrze ustawionej instalacji mieszalnikowej produkowała taki smród jakbyś kuchenke gazową odpalił na maxa w zamkniętej kuchni

BO nikomu nie przyszło do głowy ze nalezy lekko przyspieszyć zapłon , poniewaz gaz ma większa liczbę oktanową , przez co spala sie wolniej

Vermilion napisał(a): Nie moduj silnika pod gaz za bardzo

a to niby czemu ? masz na to jakieś dowody ? czy to tylko wyssane z palca twoje widzi mi się , na gazie można ;) nawet więcej niż na benzynie poniewaz gaz ma ponad 100 oktanów

Następna strona