ile zaplaciliscie za instalacje lpg do delsol'a ???

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 00:58

Vermilion napisał(a):Proste. Nie czytaj. Ja ci podaję teorię poparte faktami

raczej swoje wywody podparte niezrozumiałą przeczytana treścią z Wikipedii

Vermilion napisał(a):Większa LO to większa temp. spalania, a silnik przy wysokiej temperaturze traci swoje właściwości

Wieksz LO to większa temperatura zapłonu a nie spalania , czyli punkt graniczny samozapłomu , im wyższy tym lepszy poniewaz można podnieść st sprężania zwiększając sprawność silnika

Vermilion napisał(a):A modów nie można robić ze względu chociażby na wystrzały, co się dzieje z dolotem np. przy strzale na którym mamy

wystrzały to byly w instalacjach mieszalnik owych gdzie cała objętości kolektora ssącego zajmowała mieszanka gazu z powietrzem do tego zły stan silnik , jak ma niby do tego dojść w instalacjach sekwencyjnych ? gdzie gaz wtryskiwany jest tuz przy głowicy ?

Vermilion napisał(a):A wiem, że są różne przypadki. Mam znajomego z bmw w gazie

takie teksty jak zawsze mnie śmieszą ;] "sam nie mam, ale mam 10 kumpli którzy maja i na dodatek żegnający się mechanik "

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2011-02-20, 01:01

żegnający mechanik dodal dramaturgii :rotfl:

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-20, 10:44

Wyższa temp. samozapłonu oczywiście, o tym też napisałem. Jednak niejako oznacza to również wyższą temp. spalania, gdyż proces spalania polega na zamianie energii wewnętrznej substancji i tlenu w ciepło. Jeżeli musimy dostarczyć więcej energii by wywołać samozapłon to również większa będzie energia wyemitowana. Bardzo proste.
Więcej oktanów, to również mniejsze smarowanie ścianek. A większe tarcie + podwyższona temp. pracy komory spalania skutkują przegrzewającymi się zaworami i puchnącymi tłokami czyli również zwiększonym tarciem.

Co do strzałów, to nigdzie nie napisałem, że w sekwencji też występują, jednak dużo popularniejsze są instalacje mieszalnikowe, starego typu.
Jeżeli cie śmieszą teksty "ja nie mam, ktoś ma" to tak jak mówiłem, nie czytaj, nie musisz.

Nie założę sobie gazu tylko po to, żeby móc prowadzić z tobą wątpliwej przyjemności dyskusję na temat tego, czy z rury wydechowej pachnie mi benzyną czy może zdechłym szczurem.

Jak powiedziałem. Chcesz mieć gaz, proszę bardzo. Tylko mnie kur. do niego nie zmuszaj.

PS. Na czym polega zakaz wjazdu na parkingi samochodom z LPG? Bo chyba bez powodu tego nie zakazują, a w Poznaniu w zasadzie w każdym centrum handlowym jest zakaz wjazdu na parking takim pojazdom.

Poza tym, przema. O LPG, LO, stopniu sprężania i sprawności to mnie kur. naprawdę zniszczyłeś... xD Najpierw mówisz, gdzieś tam wcześniej, że na gazie ma się mniej KM, a teraz, że można uzyskać większą sprawność...

Więcej na ten temat nie napiszę, bo kłótnie są bez sensu, a każdy ma inszą rację.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 11:09

Wyższa temp. samozapłonu oczywiście, o tym też napisałem. Jednak niejako oznacza to również wyższą temp. spalania, gdyż proces spalania polega na zamianie energii wewnętrznej substancji i tlenu w ciepło. Jeżeli musimy dostarczyć więcej energii by wywołać samozapłon to również większa będzie energia wyemitowana. Bardzo proste.
Więcej oktanów, to również mniejsze smarowanie ścianek. A większe tarcie + podwyższona temp. pracy komory spalania skutkują przegrzewającymi się zaworami i puchnącymi tłokami czyli również zwiększonym tarciem.

większych bzdur jeszcze nie czytałem ;) ciekawe wiec czemu do niskooktanowych benzyn kiedyś dodawano ołów aby wydłużyć sztucznie prędkość spalania

Vermilion napisał(a):Nie założę sobie gazu tylko po to, żeby móc prowadzić z tobą wątpliwej przyjemności dyskusję na temat tego, czy z rury wydechowej pachnie mi benzyną czy może zdechłym szczurem.
Jak powiedziałem. Chcesz mieć gaz, proszę bardzo. Tylko mnie kur. do niego nie zmuszaj.

skoro nigdy nie miałeś wiec po co sie wypowiadasz ?

Vermilion napisał(a):Poza tym, przema. O LPG, LO, stopniu sprężania i sprawności to mnie kur. naprawdę zniszczyłeś... xD Najpierw mówisz, gdzieś tam wcześniej, że na gazie ma się mniej KM, a teraz, że można uzyskać większą sprawność...

tak bo z czytaniem problemów niemasz gorzej ze zrozumieniem tresci
powtorze jeszcze raz

na gazie jest mniej koni , dzięki większej liczbie oktanowej można podnieść st sprężania uzyskując większa sprawność silnika
jesli dla ciebie moc i sprawnosc jest tym samym to wybacz ale niemamy juz naprawde o czym ze sobą rozmawiac

Vermilion napisał(a):PS. Na czym polega zakaz wjazdu na parkingi samochodom z LPG? Bo chyba bez powodu tego nie zakazują, a w Poznaniu w zasadzie w każdym centrum handlowym jest zakaz wjazdu na parking takim pojazdom.

polega na tym ze w razie wycieku gaz cięższy od powietrza opada na dól , i zwyczajnie z parkingu podziemnego nie jest w stanie sam się ulotnić co grozi wybuchem

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-20, 11:30

Ołów dodawano ze względu na efekt Spalania stukowego. A nie dlatego, żeby poprawić jakoś moc.

Istnieje owszem wzór na sprawność silnika iskrowego w którym pojawia się stopień sprężania, tylko, że ten stopień sprężania ze wzoru to nie ten sam stopień, który jest podawany w danych technicznych pojazdu, tzn. nie ta wartość, liczy się to całkowicie inaczej. Do tego są to wzory na sprawność teoretyczną, do tego dochodzi wiele innych czynników jak skłonność danego paliwa do stuków, wybuchowości, itd. Przypominam, że największą sprawność uzyskał póki co silnik "karabinowy", w którym spalanie zastąpiono detonacją trwającą niewiarygodnie krótko.

A zakaz wjazdu na parking z LPG jest również w Galerii Malta na parkingu częściowo odkrytym, piętrowym, a nie podziemnym. Jak to wytłumaczysz?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 11:32

Vermilion napisał(a):prawność jest wyrażana % jako iloraz mocy wydzielonej (ciepła) i mocy użytej (*100% oczywiście). Z wielu testów wiadomo, że większa LO daje spadek mocy użytkowej, wiadomo również, że musimy więcej energii dostarczyć, aby doszło do zapłonu i wykonania pracy (większa temp. samozapłonu). Więc jak kur. może tutaj rosnąć sprawność człowieku?!

http://autowiedza.republika.pl/moc_i_sprawnosc.html

"Z powyższego wzoru wynika, że są następujące drogi podwyższenia sprawności
ogólnej:
- zwiększenie stopnia sprężania,
- zbliżenie rzeczywistego obiegu silnika do obiegu teoretycznego, "

krótko mówiąc dzięki benzynie wysokooktoanowej podnosimy bezpieczna granice samozapłony czyli stukowego , dzieki temu możemy zwiększyć st sprężania , zwiększając tym samym sprawność silnika , dlatego kiedyś stosowanie paliwa o LO 80 i st sprężania zedu 7-8:1 , silnik miał 5 litrów i 50 koni , niska sprawnoscosc takich silników brała sie własnie z twojego wzoru , wydzielało sie więcej ciepła niż mocy użytkowej ,

Vermilion napisał(a):ięcej energii dostarczyć, aby doszło do zapłonu i wykonania pracy (większa temp. samozapłonu)

jeśli w silniku została by osiągana temp samozapłonu raczej długo by nie pojeździł ;)

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-20, 11:40

Mmm. Co do tego to się zgodzę, masz tu rację jeżeli mówimy o pojazdach profesjonalnie przystosowanych do wyścigów. Jednak jeżeli nie dokonujemy modyfikacji wartych gruby szmal w samochodzie z LPG moc niezaprzeczalnie tracimy. Pisząc o modyfikacjach miałem na myśli rzeczy dotyczące układu dolotowego i zaworów. I inne chałupnicze sposoby podniesienia mocy.
Ostatnio edytowano 2011-02-20, 11:46 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 11:41

zmieniłeś trochę swój post , nie szkodzi , pamiętaj ze rozmawiamy o silnikach które są w użytku a nie o silnikach teoretycznych
myślę ze co miałem powiedzieć powiedziałem , na koniec dodam ze skoro ty masz racje to dlaczego nie stosuje sie tanich niskooktanowych paliw , tym bardziej teraz gdzie w ekologicznym szale dąży sie do jak największej sprawności silnika

, jezdzlem autami na benzynie , na gazie i na doładowaniu na tychże paliwach , monitorując choćby odczyty EGT i przy prawidłowej doborze mieszanki jakos nie bylo widac efektu przegrzewania czego kolwiek na LPG , a wręcz odwrotnie

jesli ktos zamierza osiagac dobre wyniki na LPG nic nie stoi na przeszkodzie aby silnik doprezyc i zmeinic kąt zapłonu ,te modyfikacje nie beda drogie

dochodzac do sedna sprawy, czy można tu mówić o złych działaniach LPG ? raczej to silniki nie są odpowiednio ustawione pod tego rodzaju paliwa niż paliwo jest złe
Ostatnio edytowano 2011-02-20, 11:44 przez przema72, łącznie edytowano 1 raz

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-20, 11:42

Należy również dodać, że wysokaoktanowość współczesnej benzyny wynika również z dużej zawartości środków czyszczących silnik, których gaz nie posiada.

Odpowiedź na twoje pytanie znajdziesz tu:
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

Widzę, że całkiem mądrze gadasz. To może wypowiedz się jeszcze na temat żywotności silników z LPG ?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 12:01

tego typu testy czytałem juz dawno , sa one dla mnie bez sensu , silnik zaprojektowany pod LO 91 zalewa sie 98 , i w ten sposób otrzymujemy zupełnie odwrotny mit jakby by wyzsza liczba oktanowa sprawiala same problemy

niech zaleją silnika przystosowany np do bp100 , bp95 i wtedy zobaczą co się stanie ;]

co do żywotności silnika na lpg to jeśli jest to silnik z wyregulowanym zapłonem i prawidłową dawka , to teoretycznie jego żywotność powinna wzrosnąć dzięki właśnie mniej detonacyjnemu spalaniu , jednak ciężko to sprawić , trzabylo by testować silnika przez długi okres czasu , ja ze swoich doświadczeń mam silnik tylko po 3 latach i 40tys , doładowane NA użytkowane na LPG , 4 dni temu został rozkręcony

oczywiście ze spalania lpg wydziela się więcej pary wodnej przez co mozna liczyc na szybsza korozje np układu wydechowego

dodam jeszcze ze często poprawiam "gaziazy" i ich sposób strojenia polegający na przegazowaniu auta na postoju a potem przejażdżka i kluczowe pytanie " jedzie dobrze? "

nic dziwnego ze regulując lpg w taki sposób , narosło tyle mitów o tymże sposobie zasilania silnika

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-20, 12:04

Sam test z tego co można wywnioskować jest skierowany do zwykłych użytkowników samochodów osobowych, którzy nie kręcą swoich maszyn. Można to chociażby zauważyć w akapicie i paliwie 101,7 w wyścigach.

Dzięki za owocną dyskusję. Ładni pogromcy mitów nam się tu zrobili. Dalej na LPG mnie nie namówiłeś, ale zmieniłeś trochę mój sposób patrzenia na to paliwo.

Różnica naszych zdań polegała głównie na tym, że ja mówiłem o silnikach niekręconych ani trochę, a ty o silnikach specjalnie pod LPG przystosowanych.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 12:14

oczywiscie nigdy nie chciałem namówic cie na tego typu paliwo , sam tez na takim aktualnie nie jezdze choc mialem w planach doładowanie doprezonego silnika zasilanego własnie LPG , moze kiedys , w tym roku niemam na to czasu
zazdroszcze amerykaną ich e85 ktore tez ma kolo 102 oktanów , mozna silnik doprezyc i doladowac :)
mam zato dupowóz ibize LPG i jeździ sie cudnie , 100km za 23zl

wspomniałes tez pare stron temu "Owszem, samochody z intalacją LPG mają regulowane momenty zapłonu. Ustawia się je albo optymalnie (90% aut z LPG tak ma) albo z nastawieniem na jeden rodzaj paliwa."

niestety ale zadnen sterownik niema zintegrowanej tej funkcji , należy do instalacji dołożyć specjalny wariator zapłonu , tak naprawdę mało kto to robi , bo każdy chce jak najtaniej

wiec śmiało można powiedzieć ce 95% aut jeździ na niewłaściwym zapłonie

warto podkresic ze sama rególacja na aparacie mało co zmienia , poniewaz mapa zapłonu jest dynamiczna , zalezy od obciązenia i predksoci obrotowej , nie można jej skorygować pod inne paliwo kręcąc samym aparatem

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-02-20, 13:04

Czyli jak dopręża się na benzynie NA co raczej wymusza nam stosowanie 98 to również powinno się zamontować wariator?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2011-02-20, 13:09

może nie koniecznie wariator z instalacji lpg

są znacznie lepsze urządzenia począwszy od ecu mastera det2/det3 , kończąc na zmianach mapy zapłonowej w seryjnym ecu

choć samo doprezenie silnika powoduje już szybsze spalanie mieszanki , wiec efekty na 98 mogą już być po samym doprezeniu bez ingerencji w kąty zapłonu

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-02-20, 16:32

Vermilion napisał(a):A zakaz wjazdu na parking z LPG jest również w Galerii Malta na parkingu częściowo odkrytym, piętrowym, a nie podziemnym. Jak to wytłumaczysz?

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 6 września 1999 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy magazynowaniu, napełnianiu i rozprowadzaniu gazów płynnych.
(Dz. U. z dnia 17 września 1999 r.)
§ 12. ust.4 Zabrania się magazynowania butli z gazem płynnym w:
1) pomieszczeniach znajdujących się poniżej poziomu gruntu
2) pomieszczeniach, w których znajdują się studzienki, otwory kanalizacyjne lub inne nie wentylowane zagłębienia,
3) pomieszczeniach do przechowywania produktów żywnościowych,
4) składach materiałów wybuchowych, łatwo palnych lub żrących,
5) kotłowniach, hydroforniach i węzłach cieplnych,
6) garażach i pomieszczeniach, w których znajdują się pojazdy silnikowe.

Dziennik Ustaw 75, z roku 2002, poz. 690, art. 157, ustęp 8
" Instalacje gazowe zasilane gazem o gęstości większej od gęstości powietrza nie mogą być stosowane w pomieszczeniach, których poziom podłogi znajduje się poniżej otaczającego terenu oraz w których znajdują się studzienki lub kanały instalacyjne i rewizyjne poniżej podłogi."

Mam uprawnienia do tankowania zbiorników LPG i wyobraź że taki wyciekający gaz nawet na parkingu piętrowym może dostać się do kanałów wentylacyjnych, studzienek itp (tak jak przema72 wspomniał jest cięższy od powietrza) przez co może potem dojść do wybuchu wewnątrz budynku. Była raz w Polsce sytuacja że lpg ulotnił się ze stacji paliw i studzienkami dostał się do pobliskiej szkoły - groziło wysadzeniem budynku :) Widziałem też film na którym auto zrobiło fikołka bo miało wyciek lpg, ktory zgromadził się pod autem. Poszła iskra i auto poleciało do góry i spadło na dach :rotfl:

Poprzednia strona   Następna strona