witam mam pytanie padła mi skrzynia w CRX rok 90 silnik 1,6 124 km od czego mozna spasowac od civic podejdzie czy musi byc od CRX pomózcie bo jestem zielony ?? napiszcie sms jak mozecie dzieki z góry 516977250
musi byc od D-serii DOHC (grubsze polosie niz w sohc) chyba kupic od sohc ale czasze od przegubow wew musza byc od tej skrzyni a polosie od DOHC zostaja. i musi byc na linke, reszta chyba nie wazna, bo wszystko pasuje. wazne zeby od D-serii
trzeba też pamiętać o ilości zębów na wałku zdawczym skrzyni tym który wchodzi w sprzęgło bo są 2 rodzaje 20 i 21 zebów. można to sprawdzić bez rozbierania jeżeli masz na niej naklejke i pisze L3 1.. ... to 200mm i 21 zębów, a jeżeli pisze L3 2.. ... to 210mm i 20 zębów. To jeżeli masz zdrowe sprzęgło i nie potrzebujesz go wymieniać,bądź jak to czasem bywa dysponujesz ograniczonym budżetem. nie mozesz dobrać sprzegła pod skrzynie bo wtedy misiał byś i wymieniać zamach.
Panowie dzieki za odpowiedz serdeczne dzieki... bo własnie ja kupiłem tydzien temu jest bardzo ładna no ale kupiłem z padnietą skrzynia biegów no i stała rok czasu nie palona ale silniczek ładnie chodzi itp ...do Ecik no nie tak łatwo zabradzo kupić dobra skrzynie do crx he ale zamówiłem już od crx 88 rok nie wiem czy bedzie pasować ale silnik mowił gosciu ze ma taki sam jak i moj eh zobaczymy za pare dni co to bedzie aj he jak narazie planuje wsadzić skrzynie wymienić olej Hmm nad rozrządem zastanowie sie.... Pozdrawiam he i licze na waszą pomoc panowie bo zaczynam przygode z tym cacuszkiem a jestem zielony licze na waszą pomoc i porady
[ Dodano: 2011-04-03, 23:12 ] a i koledzy jaki olej najlepiej do skrzyni wlać nie za drogi ale zeby dobry był ??
Teoretycznie nasze skrzynie są stworzone pod olej 10W40, sam zresztą taki mam wlany, ale moja skrzynia nie jest pierwszej świeżości i różnicy jako takiej przy przejściu z kilkuletniego MTFa nie zauważyłem.
Jak tanio: półsyntetyczne 10W40, tak, jak w instrukcji podają
Jak dobrze: Honda MTF, jeśli dobrze pamiętam, to to samo, co Texaco MTF, ale glowy za to nie dam.
nic nie jest przesądzone, nie wiadomo co tam miałeś grzebane w samochodzie, swoje 20 lat ma a właścicieli po drodze pewnie wielu dopóki nie sprawdzisz nie martw się póki co na zapas
donleon przyszła skrzynia mechanik ma wyjac stara i montować to co kupiłem pytanko do ciebie takie ze hm jak faktycznie to nie taka skrzynia i czyms sie różni to co wtedy wystarczy zmienic tarcze sprzęgłową ?? czy cos jeszcze ... ?