Witam, ostatnio zauważyłem że troszkę wariuje mi ABS przy prędkości około 10 km/h, słychać mechanizm od zaworków (odbija pedał), jednak dzieje się tak przy utrzymywaniu prędkości... nie naciskam hamulca...
Miał ktoś z was taki problem?
Zastanawiam się czy wystarczy czyszczenie między tarczą a czujnikiem czy czekają mnie wyższe koszty...
Miałem tak w oplu ale zasada działania taka sama. U mnie dokładniej to abs chodził prawie cały czas po jakims czasie zapalala się kontrolka i spokój. Okazało się, że pęknięty był pierścień na przegubie. Tam też bym szukał przyczyn, ew uszkodzenie czujnika albo centralki.
Aha jak mi się zapalała kontrolka to pojechałem na kompa i podpięcie pokazało gdzie jest problem w którym kole, tam szukałem
Tak sie sklada ze tez mam Solke wyposazona w abs i mialem to samo co Ty i suma sumarum wyszlo ze czujnik abs sie posypal. Jesli chcesz sprawdzic ktory uzyj zlacza samodiagnostyki lub znajdz warsztat z kompem od hondy i powiedza Ci ktory to...
ok, dziękuję za odpowiedź...
a polecacie jakiś warsztacik z kompem w warszawie?
bo są fachowcy i "fachowcy"... tak więc dobrze by było nie przecierać na nowo szlaków, a już jeździć po twardych i pewnych
Po co warsztat jak auto ma złącze do samodiagnostyki i samo Ci powie co się stało. Chyba, że lubisz płacić ludziom za to, że Ci włożą spinacz do wtyczki i policzą mrugnięcia lampki.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Nie lubię płacić komuś za coś co mogę sam zrobić, jednak nie wiedziałem że istnieje taka możliwość. Pierwsze słyszę o opcjach takich jak samodiagnostyka...
Zapoznam się dokładnie z treścią zawartą pod linkiem i będę pytał w razie jakiś problemów...
Tym czasem daję plusy do pomógł
Równocześnie z checkiem będzie migać kontrolka abs jeśli są jakieś błędy. Inna jest tylko procedura kasowania ich z pamięci.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Tez mam pytanie odnosnie ABSU. Otóż u mnie ABS kompletnie nie dziala a kontrolka od ABS sie nie pali i od Poduszki takze :/ ABS SRS. Nie wiem co moze byc ;/ samochod raczej byl bez wypadkowy wiem ze z prawej strony mial robiony blotnik ale nic mocnego sie mu nie przytrafilo. Gdzie moga mi sprawdzic i podlaczyc Komputer w okolicach Bydgoszczy..??? Oczywiscie nie mowie o serwisie.... Moze ktos cos wie??
Babcia mowiła tylko nie kupuj 2-osobowego, Babcia nie miala nic do gadania ;p Zbyt piękny samochód by babci sluchac
Przeczytaj ten temat jeszcze raz i dostaniesz odpowiedź jak zdiagnozować błędy ABSu.
SRS też diagnozuje się zworką i też nie raz na tym forum pisali. O ile masz ABS i SRS na wyposażeniu. Sprawdź najpierw bezpieczniki, potem żarówki, często przed sprzedażą majstry wyciągają żarówki żeby po oczach nie dawało, bez żaróweczek nic nie zdziałasz, ani Ty, ani "komputer"
Wyjmij licznik i sprawdź/zmień żarówki to się dowiesz co się dzieje. Z reguły wszystko jest do uratowania tylko handlarzom się nie chce to wyjmują żarówki. U ojca w hr-v po zaliczeniu delikatnego rowu w aucie nie było obydwu poduszek, sterownika ani taśmy, napinacze w pasach wystrzelone (tak ją kupiłem z pełną świadomością), za 1000pln kupiłem wszystkie części, wymieniłem, zresetowałem system i wszystko działa. Z absem też było jajo bo nie działał, a okazało się, że wtyczka przy pompie nie była zatrzaśnięta i też działa razem z poduszkami już drugi rok bez niespodzianek.