CR-V klima - walenie pod maską

Vermilion
Forumowicz

CR-V klima - walenie pod maską

przez Vermilion » 2011-05-31, 15:05

Mam znowu problem z CR-V 2gen z silnikiem K20. Problem powstał mniej więcej po nabiciu klimatyzacji. Jazda bez klimy jest normalna, piękna, nic nie szarpie i nie wali. W momencie włączenia klimy obroty jałowe dosyć znacznie spadają, do tego auto zaczyna przerywać, szarpać (zwłaszcza podczas jazdy na równych obrotach), a w momencie szarpnięcia spod maski wydobywa się dźwięk jakby ktoś młotkiem walił. Jak mówiłem po wyłączeniu klimy wszystko ustaje. Żaden check się nie pali, kontrolki nie przygasają.

Mojemu tacie jeden z mechaników powiedział, że to rolka napinacza paska klinowego, zamówiłem te części, ale mi się to wydaje dziwne, przecież K20 ma i altek i klime na jednym pasku. Samo szarpanie wygląda mi na świece, nawet dźwięk można by pod to podciągnąć, ale czemu tylko jak jest włączona klima? Jakieś pomysły?
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2011-05-31, 15:07

A nie sprzegięłko od kompresora od klimy?

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-05-31, 15:15

Kurcze możliwe całkiem, nie przyszło mi to w ogóle do głowy..

Sprzęgiełko 1200zł... ma ktoś może dostęp do jakiegoś zamiennika tańszego? Ta CR-V'ka 2gen to jakiś chory samochód, części do niej mniej niż do Del Sola.

A takie sprzęgiełko wchodzi w skład samego kompresora? Może bardziej by się opłacało kupić używany kompresorek?

EDIT:
taaa... i znajdź tu używke, albo chociaż 2gena rozbitego...

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-05-31, 16:48

Dlaczego klima była nabijana?

Na moje oko cała sprężarka wskazuje na zatarcie, gdyż jeździła sucha. Jedź do kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o tym co robi. Niech podłączy maszynę, odpali klimę - sprawdzi ciśnienia, czy sprężarka pompuje poprawnie i czy zawór rozprężny nie jest zapchany. Jeśli to sprzęgło nie pracuje poprawnie to przecież to będzie widać gołym okiem, nie zaczynaj wymieniać losowych elementów!

Klimatyzacja to bardzo prosty układ i można go zdiagnozować w całości.

Matti5d
Forumowicz

przez Matti5d » 2011-05-31, 18:29

Objawy wskazuja na przytarta sprezarke

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-05-31, 20:40

Tak sie trochę podłącze, jest zabezpieczenie które uniemożliwia włączenie klimy jeżeli gazu nie ma, przynajmniej w kilku samochodach takie cos jest, wiec jak można zatrzeć sprezarke

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-05-31, 21:39

Co zrobić żeby zatrzeć sprężarkę:
- wypuścić czynnik z olejem, poczekać na rdzę, pojawi się dość szybko.
- rozszczelnić układ, wilgoć która dostanie się do środka zrobi co trzeba.
- sprawić że syf dostanie się do układu, po czym poczekać aż dotrze do tłoczków.
- nigdy nie wymieniać oleju ani osuszacza, po nastu latach wilgoć zniszczy sprężarkę.
- napełnić układ ze starym osuszaczem który najzwyklej w świecie już nie spełnia swojej funkcji.

Tyle przyszło mi do głowy (macie jeszcze jakieś pomysły?), ubicie klimy jest w istocie prostą czynnością, a zabezpieczenie przed brakiem czynnika to słaba zapora ;)

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-05-31, 23:23

Klima była nabijana, bo było robione odgrzybianie i wymiana chłodziwa w klimie. Nie dlatego, że coś ciekło, itd. Nie bardzo wiem, czemu McRancor uważa, że sprężarka jeździła sucha?

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2011-05-31, 23:27

W sumie pojawił się imo dość ciekawy temat. Może ktoś rozwinać jak jest smarowana taka sprężarka? Bo mam u siebie w EK4 klimę chyba do ogarnięcia - i wszyscy mówią tak: filtr przeciwpyłkowy, odgrzybienie, nabicie - jeszcze coś się powinno zrobić, żeby było tip top?

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-05-31, 23:42

Ja mam inne pytanie. Czemu do Skody Octavii 2008 mojego taty sprzęgiełko takie kosztuje 170zł a do CR-V 2gen 1200zł?? Jakaś magia?

Mam cały kompresor nowiuśki za 1400zł, dobra cena raczej (w ASO 3500zł), mechanik upewni się o co biega i będę (a w zasadzie moja mama bo to jej CR-V) decydować co z tym fantem robić.

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2011-06-01, 08:37

To i ja dołączam się do tematu.
W CRV w tamtym roku miałem objawy, ze klima mi sie wyłaczała po przejechaniu 20-40km, pojezdziłem po zakładach napełniających klime, no ale jak sa w okolicy to pojechałem i wsio było ok, nie za bardzo to zdiagnozowali. Ale przy pomocy brata jakos doszedłem do tego, ze poszło sprzęgło klimy. Wymieniłem na uzywane, bo nowe ponad tysiaka. W tamtym roku chodziło wsio, było ok. A od jakiegos czasu znowu zauwazyłem te objawy.... i znowu nie mam klimy....
Sprzegło?? no wszystko na to wskazuje, ale czemu??
HOTMOT.pl

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-06-01, 09:17

Te sprzegla to jakis mega feler chyba w tych CR-V na zagranicznych forach dosyc czesto pojawia się ten problem. W 90% w 2gen'ie.

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-06-01, 13:38

Nie mówię że była sucha, po prostu napisałeś że problem powstał po nabiciu, a nie po wymianie czynnika - stąd moje przypuszczenie.

Często jest tak że ludzie traktują sprężarki jak inne elementy mechaniczne które mogą leżakować tak po prostu na półce. Tymczasem nie jest to takie proste.

Układ sprężarki jest całkowicie zamknięty - przy czym czynnik chłodniczy zawiera olej (kilkaset ml) który smaruje cały układ, ale głównie sprężarkę. Przy czym do określonego typu sprężarki powinno się stosować olej określonego typu (numer ISO - chociażby PAG 46, PAG 100 itp.) u nas w większości przypadków leją co maszyna aktualnie ma, ale to mniejszy problem. Oleju musi być określona ilość - za mało złe smarowanie, za dużo też niedobrze. Dawkowanie realizuje się najczęściej tak że maszyna ma w pamięci typ auta i ilość oleju/czynnika - ale do pomyłki może dojść bo różni ludzie te maszyny obsługują.

Objawy jakie opisujesz wskazują na zatarcie bo:
- obroty mocno spadają, a nie powinny. Komp najczęściej wie ile trzeba dodać powietrza żeby silnik utrzymał te same obroty przy załączone klimie i zwykle robi to dobrze. (Jeżeli jest zaworek powietrza dodatkowego załączany ze sprężarką, możesz sprawdzić poprawność jego pracy, ale może być tak że komp robi to krokowym i tego zaworka nie ma)
- wskazuje to że sprężarka stawia dużo większy opór niż normalnie, aż dochodzi do ślizgania się sprzęgła (stąd szarpanie). Dlatego radziłem jechać na manometry żeby sprawdzili czy ciśnienia są ok. (Może napakowali za dużo czynnika?)

Uszkodzone sprzęgło nie powodowałoby większego spadku obrotów - bo jak? Szarpanie - czy nie działanie owszem. Tak czy siak działanie sprzęgła widać gołym okiem - można to zdiagnozować obserwując sprężarkę.

Generalnie sprzęgło jest bardzo prostym układem, który poza awarią czysto mechaniczną może jeszcze uszkodzić się elektrycznie - to cewka. Niektóre posiadają zabezpieczenie w postaci termika - on może robić problemy.

Potrzebny jest dokładny model sprężarki i producent, sprzęgło za 1200zł to jakaś kpina...

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-06-01, 13:49

Ok. To 1400zl za cala nowa sprezarke jest dobra cena czyda rade znalezc taniej?

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-06-01, 13:59

Teraz poczytałem trochę:
http://www.topix.com/forum/autos/honda- ... GV9V3F3FGL
masakra, zobaczcie ile tam stron...

1400zł to kupa kasy. Ja do swojej cariny kupiłem za 200zł, drugie 200zł dałem za części do regeneracji i śmiga aż miło - ALE wiedziałem że te w carinach są bezawaryjne. Tutaj mocno bym się zastanowił, bo jak na nową jest ze 2 lata gwarancji to można pomyśleć...

Vermilion Najpierw jedź na manometry i sprawdź czy to na pewno wina sprężarki - w sensie - czy ciśnienia są ok. Najlepiej żeby jeszcze ktoś ogarnięty to obejrzał. Przed odgrzybianiem itp. wszystko działało jak należy?

polkar - podaj dokładnie w miarę jaki to model sprężarki, bo mam pewne podejrzenia...

Następna strona