Ile wyniesie mnie zakup części do remointu D16Z6. Tzn. Panewki, pierścienie, uszczelniacze? Powoli chyba lecą mi panewki bo ciśnienie olejiu gaśnie dopiero po 1s na zimnym, a wcześniej gasło od razu. Opłaca się takie remoncik robić? Może coś jeszcze wymienić? Robocizne zrobię sobie sam z kumplem, w rozibieraniu silników mamy pewne doświadczenie z moto ;]
Vermilion napisał(a):1s do zgaśnięcia lampki ciśnienia po odpaleniu auta rano to już powód do zmartwień?
zdecydowanie nie. trudno zeby odpowiednie ciśnienie oleju uzyskiwane było natychmiast po pierwszym obrocie wałem. co nie oznacza ze przy robieniu pierścieni nie możesz panewek profilaktycznie wymienić
Ostatnio edytowano 2011-08-06, 21:12 przez PifPafSratatata, łącznie edytowano 1 raz
Ja licze 1 800zł za graty ori do remontu, ale to zalezy co bedziesz wymianiał. Ja wymieniałem śruby głowicy za bagatela 300zł, a kto inny powie że nie trzeba... Tematów już na forum było kilka na ten temat, można odkopać.
To polecacie remont robić teraz jak pali 150ml oleju na 1000km, lampka gaśnie po 1s czasami 1,5s i zapierdala całkiem nieźle czy czekać aż coś się zacznie dziać? Boję się, że walną panewki czy coś i wał będzie do wymiany. Prodilaktycznie sprawdzę gdzieś w warsztacie kompresje. Jaka powinna być dla zdrowego silnika?