Kilka pytan laika:)

shinu
Forumowicz

Kilka pytan laika:)

przez shinu » 2011-08-18, 16:04

Witam.

Po paru latach znowu mnie naszlo zeby zrealizowac moje malutkie marzenie jakim jest Rex.
Przyznam, ze "pomogl" mi troche braciak co sprawil sobie s13 silvia, dlatego tez chce go troche "odciazyc" z brzemienia zajebistej fury:P

Problem jest jednak taki ze crxy znam jedynie z youtuba i tyle co czasem myknie mi jakis przez droge. Takze, jak latwo sie domyślić, moja wiedza o nich jest znikoma.
Nie wiem tez dlaczego, ale uparlem sie jak zly na ee8 v-tec:)

Dlatego kilka zwiezlych (i mniej) pytan do was.

Czy owy ee8 vtec to faktycznie taki dobry wybor? Jesli mielibyscie mi doradzic apropo modelu, na co by padlo? dlaczego?

Jak dobrze wiemy crx to iscie spartanski samochod, czy sa obecnie na rynku, w miare tanie i dobrze komponenty do "upiekszenia" autka od wewnatrz? nie mowie o pluszowych fotelach i futerku na desce, ale czyms co zlagodzi jego wyglad troszke.

Nie widzialem jeszcze "cichego" rexa, Policja sprawia czasem problemy z tym?

Na co zwrocic uwage dogladajac samochod? nie mowie tu o progach, tylko o "fabrycznych" dolegliwościach samochodu.

177cm.. guzy na glowie beda?

jak auto znosi kolizje? sklada sie jak origami czy daje rade?

Czerwona deska rodzielcza bylaby przejawiem zlego gustu?:P

i cos od siebie jakbym mogl prosic, kazda informacja sie przyda.

Pozdrawiam serdecznie:)

Edit
Przepraszam zza malo sprecyzowane pytania, ale nie mam jeszcze punktu zaczepienia aby wiercic temat dalej:)
zalozmy roboczo, ze dowiedzialem sie o istnieniu Crxow przed 5 minutami:)

Edit2

Jeszcze pytanko o radio, czy sa problemy z dopasowaniem jakiegos na cd

Dymek
Forumowicz

przez Dymek » 2011-08-18, 17:29

Ee8 dobry wybór , ale droższy w utrzymaniu od ed9 , o części trudno . ciężko dorwać w dobrym stanie z racji że jest ich mało a jak już to cena wysoka. upiększać w środku to można pokoik dziecięcy , tu nie ma nic do upiększania ewentualnie doposażenie czyli klima , bo szyby i lusterka były w serii. w ee8 masz skórzane fotele i boczki , w ed9 nie . czy będzie cichy czy głośny to twój wybór , może być cichutki jak liście na wietrze albo głośny jak f16.
przy kolizji składa się. często w połowie dachu. ale to norma w autach sporo niższych niż przeciętna , inne punkty uderzenia . czerwona deska przejaw badziewia szczególnie w ee8 ...
chcesz to szukaj ale trzeba o to dbać i to nie kosztuje tyle co podobnej wielkości fiacik. jak wolisz polatać i pokatować troche to polecam ed9 , bez vteca ale części tanie. i jest nadsterowny , dupa lubi uciekać. więc można się przejechać
co do radia nie ma problemów tylko kostke ewentualnie zmieniasz
Obrazek

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2011-08-18, 17:31

1. Tak, EE8 to dobry wybór. Powoli staje się kultowym samochodem, który w dobrym stanie, z wiekiem drożeje.

2. W środku wg mnie, CRXy są o wiele przyjemniej wykonane, niż wiele nowych aut, świecących we wnętrzu blachą.

3. Na seryjnym wydechu rexa prawie nie słychać, tzn. wydechu, bo silnik i owszem. Ale da się nawet zrobić cichy przelot, no problem.

4. Zwrócić uwagę, czy nie kopci i na rdzę na tylnich błotnikach i szyberdachu. Pozatym wszystko co przy innych autkach.

5. NIE.

6. Nie wiem, nie próbowałem ;)

7. Kwestia gustu, o tym się nie dyskutuje. Ogólnie wolimy tutaj ori.

8. Odemnie, rex jest jak narkotyk, pochłania kupę kasy i czasu, i nie dlatego że jest awaryjny, tylko że cały czas coś się chce poprawić ;)

9. Wchodzi każde standardowej wielkości radio :)

Tyle ode mnie, zachęcam do zakupu.
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2011-08-18, 18:16

tylko nie wpakuj sie w mine za pare zloty bo nie bedziesz jezdzil tylko sie wku.....ał ;)
kup cos pozadnego :ok:
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-08-18, 20:54

Ja śmigam Crxami już prawie 6lat i przez ten czas myślałem nad zmianą na coś innego, ale po prostu niema nic takiego, aby tak mało paliło i wraz z tym miało takiego kopa. Teraz mam ee8 i też mogę śmiało polecać !!.

Nie patrz na kolizyjność auta bo nie po to się jeździ, aby się rozbijać. Ja mam 186cm wzrostu i mam dużo zapasu jeszcze do sufitu, ale z tyłu już ciężko ^^. Jeśli chodzi o awaryjność to jak do tej pory nic się nie popstułu w moim przypadku, TFU TFU.
Co do deski to celuj w seryjną bo i tak w przyszłości do niej wrócisz, tak samo z progami, zderzakami itd. Co oryginalne to najlepsze i niepękające :P.

AA i nie V-tec tylko VTEC ;]
Obrazek

Demolek
Forumowicz

Samochód: ee8

przez Demolek » 2011-08-18, 21:24

ee8 to strzał w dziesiątkę.... auto zapewnia wrażeń każdemu kto siądzie za kółkiem, w środku dostaniesz bogate wyposażenie jak na rocznik.... skórka i pełna elektryka, a jak dobrze trafisz to i klima ;) wsiadając do crki wiadomo ze ma sie doczynienia z autem sportowym, ja bym n ic nie zmienił :diabeleknie: ........... brak wspomagania to zaleta dla tych którzy lubią czuć asfalt w swoich rękach :D autko małych gabarytów więc można sie domyślić ze ciężko kolizje znosi , hondy ogólnie miękkie blachy mają :( Na co zwracaj uwagę... podłużnice, czy proste , czy kopci ... na pierwszy rzut oka oceniając silnik sprawdz czy farba z pokrywy zaworów jest oryginalna i czy duze są jej ubytki, można stwierdzić jak auto było eksploatowane, zwróć uwage na wycieki, sprawdz czy wszystkie biegi wchodzą bez problemu nawet przy odcinkach w szczególności 2i3 , stan zawieszenia terz jest bardzo ważny.... bardzo ciężko dostać egzęplasz w cacy stanie ale niema rzeczy niemożliwych , jak już ci się uda to frajda gwarantowana, jeśli chodzi o twój wzrost to śmiało się zmieścisz i głowy nie potłuczesz :rotfl: jeśli chodzi o granie to co dusza zapragnie :rotfl: nie ukrywam jednak że jeśli jesteś świezakiem jeśli chodzi o crx to proponuje ED9.......... w VT ciężko pohamować fantazje a wymaga to dobrego ogarnięcia autka.... z czasem możesz zapragnąć czegoś więcej :rotfl:

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2011-08-18, 21:56

M!R@S napisał(a):Ja mam 186cm wzrostu i mam dużo zapasu jeszcze do sufitu,
chyba jeździsz na leżąco że masz zapas :razz: ja przy trochę większym dołku może zapasu miałem do podsufitki 2 centy :blee:

shinu napisał(a):Czy owy ee8 vtec to faktycznie taki dobry wybor? Jesli mielibyscie mi doradzic apropo modelu, na co by padlo? dlaczego?
kup ed9 problem z głowy najlepiej coś po swapie na c4 aby się później nie bawić,no chyba że chcesz mieć kultowe auto to ee8.

Jak dobrze wiemy crx to iscie spartanski samochod, czy sa obecnie na rynku, w miare tanie i dobrze komponenty do "upiekszenia" autka od wewnatrz? nie mowie o pluszowych fotelach i futerku na desce, ale czyms co zlagodzi jego wyglad troszke.
środek od ee8 i auto robi ładniejsze.

shinu napisał(a):jak auto znosi kolizje? sklada sie jak origami czy daje rade?
moim starym rex-em uderzyłem w babę w bok przy 60km/h i tragedii nie było,ale nie radzę testować ;)

shinu napisał(a):Czerwona deska rodzielcza bylaby przejawiem zlego gustu?:P
tak

shinu napisał(a):i cos od siebie jakbym mogl prosic, kazda informacja sie przyda.
daj se spokój z tym autem jeśli masz upalać bez końca po czym sprzedać jako igłę itp itd

Moja rada jeśli masz wydać 13tyś na auto w mega stanie to kup accorda z 2000r i będziesz bardziej happy ;)

[ Dodano: 2011-08-18, 22:00 ]
Demolek napisał(a): na pierwszy rzut oka oceniając silnik sprawdz czy farba z pokrywy zaworów jest oryginalna i czy duze są jej ubytki, można stwierdzić jak auto było eksploatowane,
i jeszcze niech sprawdzi czy wszystkie naklejki ori są...bzdura jak [czlonek meski]
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

shark84
Moderator

Samochód: typeR

przez shark84 » 2011-08-18, 22:12

dymek1988 napisał(a):M!R@S napisał/a:
Ja mam 186cm wzrostu i mam dużo zapasu jeszcze do sufitu,
chyba jeździsz na leżąco że masz zapas :razz: ja przy trochę większym dołku może zapasu miałem do podsufitki 2 centy :blee:

bzdury piszesz, mam 201cm wzrostu i w CRXe mieszcze sie bez problemu!Zeby chaczyc glowa o podsufitke to musze byc wyprostowany jak deska i sie naciagac...i masa kumpli to na Ślasku potwierdzi... 8) Fakt miedzy kierownica a nogami nie mam jakiegos wielkiego pola manerwu, ale nie jest zle ;)
Co do CRXa to chlopaki napisali na co masz zwrocic uwage, jak trafisz na zadbany egzemplarz to bedziesz jezdzil i wymienial klocki, olej, rozrzad i tyle ;)
:)

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-08-18, 22:21

ja jak jade to jade w pozycji śpiącej :P. Ja też mam bardzo spory zapas chyba, że dymek śmiga w wersji emeryckiej przy samej kierze ;d
Obrazek

shinu
Forumowicz

przez shinu » 2011-08-19, 09:50

"tylko nie wpakuj sie w mine za pare zloty bo nie bedziesz jezdzil tylko sie wku.....ał ;)
kup cos pozadnego :ok:"

oscdyluje miedzy 8 a 10tys. z tego co patrzylem na otomoto allegro, to raczej gorna pulka cen.

"czerwona deska przejaw badziewia szczególnie w ee8 ... ą

to bylo niezobowiazujace pytanie:P

"nie ukrywam jednak że jeśli jesteś świezakiem jeśli chodzi o crx to proponuje ED9.......... w VT ciężko pohamować fantazje"

Czuc az taka roznice mocy miedzy ee8 a ed9? Jesli chodzi o hamowanie fantazji, to chyba najmniejszy problem, gorzej jak cos z powodu braku "umiejetnosci" wyjdzie.
Wyczytalem gdzies ze cerka na zakretach niczym rwd lubi dupsko wystawic na przod.

"daj se spokój z tym autem jeśli masz upalać bez końca po czym sprzedać jako igłę itp itd"

nie lapie, co jest zlego w sprzedawaniu zrobionego auta?

Moja rada jeśli masz wydać 13tyś na auto w mega stanie to kup accorda z 2000r i będziesz bardziej happy ;)

auto ma jezdzisz i skrecac, jak jeszcze hamuje i nie wali deszcz na leb to jest juz mega:P
Byleby je lubic:)

Jeszcze pytanko o gaz, sam nigdy nie mialem, ani zaden z moich znajomych.
Za to pracowalem na stacji benzynowej.
Najprosciej mowiac klientow mozna podzielic na 2 grupy.
Tych ktorym gazu palilo tyle co benzyny i smiejacych sie z drugich.
i tych ktorzy glosno nazywali pierwszych bajkopisarzami i zarzekającymi sie na wszystko ze to nie mozliwe.

Ktorzy maja wiecej racji?:P

ostatnie, probowal ktos z was kiedys przekimac w cerce?

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-08-19, 10:22

Ja kimałem w ceerce i jak nie jestem w nim robiło się wiele rzeczy ^^

Co do LPG to kup sobie już lepiej malucha i go zagazuj bo szkoda hondy bo i tak mało palą, a jeśli chodzi o różnice ed9 a ee8 to jest dosyć spora. CRX to moje pierwsze auto jak zdałem prawko i nie ma problemów z prowadzeniem tego auta (wystarczy używać rozumu ).

hmm 8-10tys to niewiadomo czy zdrowe ed9 czy średnie ee8 ^^

[ Dodano: 2011-08-19, 10:23 ]
tak czy siak w każdym napewno coś trzeba zrobić i raczej po to się kupuje te auta, ale to drobiazgi bo według mnie honda to chyba najmniej awaryjne auto :)
Obrazek

shinu
Forumowicz

przez shinu » 2011-08-19, 10:32

zawsze mozna pocharowac miesiac dluzej i dorzucic do 12tys. aczkolwiek przyznam ze to jest juz gorna gorna granica funduszu za jaki chce kupic auto. pozniej juz z powoli powoli cos dorzucac i robic, niestety nie zarabiam tyle zeby moc sobie pozwolic wydac 20tys na raz:)

gaz traktuje bardziej jako ciekawostke, poprostu zastanawiam jak to w rzeczywistości jest. wychodze z podobnego zalozenia, nie po to sie kupuje takie auto zeby go gazowac, to jakby kupic przecinaka na prad:)

Dymek
Forumowicz

przez Dymek » 2011-08-19, 10:35

shinu napisał(a):Jeszcze pytanko o gaz, sam nigdy nie mialem, ani zaden z moich znajomych.
Za to pracowalem na stacji benzynowej.
Najprosciej mowiac klientow mozna podzielic na 2 grupy.
Tych ktorym gazu palilo tyle co benzyny i smiejacych sie z drugich.
i tych ktorzy glosno nazywali pierwszych bajkopisarzami i zarzekającymi sie na wszystko ze to nie mozliwe.

Ktorzy maja wiecej racji?:P

ostatnie, probowal ktos z was kiedys przekimac w cerce?

Jak włożysz gaz do ee8 własnoręcznie wypruje ci flaki :) to nie jest auto do zastanawiania się nad takimi rzeczami.

a co do spania to daje rade , rozkładasz fotele i jest prawie płasko , jeszcze jak masz wydmuszkę jak ja to już wogle ;)
Obrazek

shinu
Forumowicz

przez shinu » 2011-08-19, 10:40

czytaj post powyzej:P
"Do pełni szczęścia wystarczy mi kawałek huśtawki. Kiedy jest cała, cała dla mnie, odpływam. Nie poznasz, nie zrozumiesz. ."

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-08-19, 11:32

Zadając pytanie na tym forum czy warto kupić rexa to przecież nikt nie napisze że nie warto, bo tu większość nimi jeździ...

Zastanów się czego chcesz od samochodu i na czym Ci zależy. Ja wybrałem solkę bo ma dach targa i 2 miejsca, poza tym nie różni się wybitnie od innych aut i są takie które dają jeszcze lepsze wrażenia z jazdy.

Części są tanie, a to duży +.

Następna strona