Mibars napisał(a):Wiesz, zasadniczo co jest przyczyną już wielkiej różnicy nie robi, jak i tak trzeba ściągać i rozbierać skrzynię biegów, jeśli nie masz możliwości zrobić tego samemu.
Zgrzyt przy zmianie z 4 na 5, masz pewność, że sprzęgło było wyregulowane, ani omyłkowo nie nacisnąłeś sprzęgła za lekko? To by wskazywało na synchronizator. Jeśli będziesz miał jeszcze okazję się przejechać spróbuj zmienić z trójki na piątkę, bądź nawet i z dwójki, robiąc to z normalną szybkością bez czekania, aż obroty silnika spadną. Jak będzie zgrzytać (nie wbijaj na siłę!), to masz odpowiedź - synchronizator piątego biegu.
Zasadniczo same synchronizatory można kupić w USA, Syncrotec Transmissions, komplet na wszystkie biegi nie pamiętam dokładnie, ale jakieś 700 wyszedł, pewnie pojedyncze biegi by wyszły po ok. 200 zł, czyli cena porównywalna z łożyskiem. Można kupić synchronizator razem z przesuwką w ASO, wychodzi drooogoo, ale jeśli ktoś katował zgrzytającą skrzynię, to to moze byc jedyne rozwiązanie problemu. Dla porównania wyjęcie, remont, złożenie i montaż skrzyni to w zależności od warsztatu jakieś 500-1000zł.
) , ja długo jeździłem ze zużytym (nie przeze mnie
) a mam tendencję do zmiany z niskiego biegu (często dwójki) aż na piątkę. Po kilku jazdach nauczyłem się, że zmiana na piątkę wygląda następująco: Wciśnij sprzęgło -> wrzuć luz -> puść sprzęgło -> odczekaj aż obroty się wyrównają -> wciśnij sprzęgło -> wrzuć piątkę -> puść sprzęgło 
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości