A wiece gdzie mozna kupić EXEDY 200mm/21 zębów bez długiego czekania?
Byłem w sklepie z japońskimi częściami i w katalogu mają tylko dostępne 212mm/20zębów (ale to jest chyba od Z6, czy takie podpasuje jeśli liczba zębów się zgadza?),
na dniach skrzynia będzie zdemontowana w celu rozpoznania sprzęgła ale będzie mało czasu na montaż więc muszę znać miejsce gdzie kupić można w razie czego 200mm/21 zębów
W katalogu Intercars nie ma dostępnego i musieli by to ściągać=długie czekanie, nie ma nawet napisane że są 2 rodzaje.
Sprzęgło muszę kupić przed nowym rokiem.
Rozłożone ale wystąpił problem, ogólnie sprzęgło jest 210mm i 20 zębów,
Nabyłem zestaw EXEDY 212mm, tarcza jest większa o 2mm ale mieści się na kole zamachowym. Sprzęgło ma 4 sprężyny a to stare miało 6 sprężyn (to chyba nie ma znaczenia) ale wszystko pasuje.
Problem polega na tym że łożysko nie pasuje, dostałem w zestawie łożysko które montuje się w d-serii a to zdemontowane z auta jest jak się okazało od B-serii? zamówiłem drugie łożysko i wg katalogu w sklepie pochodzi z B16A1....
W innych zestawach do d-serii było takie samo łożysko którego nie idzie teraz zamontować.
Łożysko nie pasuje do widełek, ma za szerokie mocowania i trochę inne, czy skrzynia jest modzona? czy widełki są inne? czy co innego?
tak to wygląda, z lewej nowe kupione ze sprzęgłem a z prawej to zdemontowane:
tez mialem takie lozysko jak zamawialem sprzeglo exedy i nie pasowalo, bylo takie same jak twoje nowe jak twoje, a stare wygladalo identycznie jak twoje stare na fotce
Ciekawe dlaczego taka anomalia..., katalog pokazywał że to zestaw sprzęgła pasujący do Z5, inny katalog znowu podawał że ten zestaw pasuje do Z5/A9/A1..... jaja jak berety.
Dzisiaj odebrałem nowe łożysko NSK i pasuje.
Podsumowując moją wersję sprzęgła do D16A8:
łożysko NSK 47TKB3101
Tarcza 212mm + docisk EXEDY
Przy tarczy o średnicy 212mm zamiast 210mm trzeba tylko zwrócić uwagę przy montażu sprzęgła na to, czy koło zamachowe nie jest zjechane od starego sprzęgła. Chodzi o to żeby nie było przejścia/uskoku o szerokości 1mm na stronę bo sprzęgło ma minimalnie większą średnicę czyli jest o 1mm szersze na jedną stronę promienia koła więc będzie chodziło po nieużywanej nigdy powierzchni koła. Trzeba zadbać żeby powierzchnia była płaska bez uskoku, inaczej sprzęgło nie będzie brało przez jakiś całą powierzchnią okładziny. U mnie nie trzeba było nic robić bo koło wyglądało ładnie.