jak odpowiednio dobrac dolot ?

toomek_124
Forumowicz

jak odpowiednio dobrac dolot ?

przez toomek_124 » 2012-01-01, 21:13

witam ;)

rozwiercam ssaka po przepustnice z b serii do mojego ed9 :)

i moje pytanko , jakiej srednicy dobrac dolot zeby to mialo "rece i nogi" ? przepustnica 64mm.

cai powinno byc wieksze ? czy rowne 64mm ?

:)
ed9 d16z5

kryku
Forumowicz

przez kryku » 2012-07-02, 17:37

Sorry za odgrzewanie kotleta, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytania które ciągle się pojawiają przy planowaniu dolotu do mojej solki silnik d16y8. Nie jestem jakimś super mechanikiem dlatego wole zapytać.
Przeczytałem już sporo tematów jaki dolot itp. Nie chce CAI, bo za duże ryzyko że mi syfu zaciągnie.
Teraz mam dwie opcje bigtube simoty czy alu rura? Najbardziej chodzi mi o odizolowanie ciepła z silnika. Czy jak dam rurę z amelinium :D to czy powietrze nie będzie się ogrzewać i zamiast dać to efekt to tylko się pogorszy?
Proszę o podpowiedź który wariant wybrać? Filtr będzie fujita i w airboxa chce go wrzucić.
Czy po takim zabiegu konieczne jest strojenie silnika czy narazie można to odpuścić. Nie mam obecnie kasy na strojenie a w niedalekiej przyszłości mam w planach wymianę kolektora i wtedy chciałem to dać do strojenia.

sajfer
Forumowicz

przez sajfer » 2012-07-03, 13:54

Z nagrzewaniem nie ma wielkich problemów, ja mam CAI alu przez komorę idący i w stosunku do serii poprawił nawet w bardzo wysokich temperaturach (na hamowni było z 35 stopni, w dolocie była jakaś kosmiczna) Jednak Simota ma niby to wygrubienie które poprawia reakcje na gaz - IMO może to być lepsze niż alu prosta rura. Dolot zawsze możesz owinąć bandażem termoizolacyjnym jak kolektor wydechowy ;))
Strojenie zawsze się przyda, ale przy tak małej zmianie komp powinien się sam dostosować, moim zdaniem możesz latać bez strojenia i wystroić razem z kolektorem.
Pozdr!
https://www.facebook.com/pizzabrakes