czingis napisał(a):W ed9 fabrycznie były 242 i na takich jeżdżę ja i paru kolegów. Więcej zależy od dobrej tarczy i klocka, niż ich wielkości.
I tu się niestety mylisz kolego Czingis. Różnica jest kolosalna! Wcześniej latałem na 242 z taczą Zimmerman Sport i do tego kloski OMP Sport. Różnica między seriąbyła naprawdę duża ale po swapie na 260 plus stalowy oplot i pompa jeden cal różnica jest kolosalna! Jest na tyle duża, że śmiem twierdzić, że wcześniej hebli nie było! Uważam, że pompa 1 cal jest za duża i seria od VTI w zupełności wystarczy, zwłaszcza przy stalowym oplocie. Chodzi tutaj głównie o modulację. Hebel napewno będzie mocny ale nie zero jedynkowy jak przy jednocalowej pompie. Nadmienię, że latam na seryjnej tarczy i klockach ATE. Ciężko jest stracić hebel nawet przy 6 kilometrowym odcinku. Po mimo, że się kloski czy tarcze gotują i śmierdzą nadal hamująi dają się zblokować. Przy 260mm mamy zupełnie inną objętość cieplną układu i zapewne dlatego jest tak duża różnica. W zestawie 242mm popękały mi tarcze i między innymi dlatego się zdecydowałem na swap'a i było warto. Mocny hebel jest ważny zwłaszcza przy długich i szybkich odcinkach. Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem co i jak
Pozdrawiam
Gładki.

Wszystko pasuje - do tego tarcze 262. Koszt to 300 - 400 PLN czyli nieco mniejszy niż swap na 262 ze zwrotnicami. No a oczywiście zaciski większe.