Del Sol spalił 1l oleju przez 3500 kkm Co jest nie tak

Damianster
Forumowicz

przez Damianster » 2012-02-14, 22:00

Dzięki chłopaki mój olej ma przebiegu 8000 tyś a auto jeździ ostro .Sprawdziłem nie ma na pewno wycieku na 100%. Jest zajebiście mocny jak na D16Y8 . Kontroluje spalanie oleju dolewam i jest ok . Jak się zwiększy to zrobię generalny remont silnika . Bo kupę kasy włożyłem do tego auta całe zawieszenie nowiutkie oryginalne łącznie z zawieszeniem silnika .
Nowe opony ,felgi idealnie ustawiona zbieżność. Obniżone . Auto zakonserwowane . Wszystkie filtry wymieniłem . Więc jak przyjdzie czas to zrobię i z silnikiem . Narazie dopierdalam i się nie przejmuję

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2012-02-14, 22:45

Ja ci powiem tak szczerze, że miałem nie tak dawno okazję jeździć del solem, który nie palił oleju (od wymiany do wymiany palił 500ml). Silnik niby taki jak mój, dolot jak mój, tylko wydech ryczący (może to tego wina), ale mój mimo, że "pali" to szedł lepiej :) Więc spalaniem oleju w ilościach nie przekraczających zdrowego rozsądku bym się nie przejmował.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-02-15, 00:22

Spalanie oleju nie wiąże się ze spadkiem mocy :) Są osobne pierścienie zgarniające olej i osobne od kompresji. Jak te olejowe się wycierają to robi się większy luz na zamku i przez to puszcza olej.

TomekCRX
Forumowicz

przez TomekCRX » 2012-02-15, 09:18

Moja też olej bierze i narazie zawieszenie jest ważniejsze. Zmienimy uszczelniacze zaworowe a potem się zobaczy co dalej. Jak widać nie jest to odosobniony problem.

Paco
Forumowicz

przez Paco » 2012-02-15, 10:36

sebas napisał(a):Spalanie oleju nie wiąże się ze spadkiem mocy :) Są osobne pierścienie zgarniające olej i osobne od kompresji. Jak te olejowe się wycierają to robi się większy luz na zamku i przez to puszcza olej.

właśnie, niech mi to ktos wytlumaczy. mamy zuzyty pierscien zgarniajacy olej i niby dobre pierscienie kompresyjne - to jak sie przedostaje olej do komory spalania?
nie mowie ze nie masz racji sebas, po prostu brakuje mi wiedzy i wyborazni jak to mozliwe :)

atom1
Moderator

przez atom1 » 2012-02-15, 12:18

zobacz jak sa zbudowane pierscienie- to niepelne okregi, i tak sa ustawione co 60 stopni ale mimo wszystko olej gdzies tymi szczelinami przechodzi ;-)
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Paco
Forumowicz

przez Paco » 2012-02-15, 12:47

atom1 napisał(a):zobacz jak sa zbudowane pierscienie- to niepelne okregi, i tak sa ustawione co 60 stopni ale mimo wszystko olej gdzies tymi szczelinami przechodzi ;-)

wiem jak sa zbudowane pierscienie bo pracuje przy produkcji tlokow ;) czyli tymi hmmm "zamkami"(tak to sie nazywa?) ucieka olej a kompresja juz nie?:)

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-02-15, 12:51

juz tłumacze

pierwsze dwa piescienie mają duża powierzchnie dlatego poruszają się na filmie olejowym
,jesli pierścienie zgarniające nie zgarną i odprowadzą nadmiaru oleju , to pierścienie kompresji poprostu na takiej grubej warstwie oleju sie ślizgają

kolejna sprawa ze miedzy pierscieniami zgarniającymi sa otwory odprowadzenia oleju , jesli olej przedostanie sie nad pierscienie zgarniające to jedyna droga jego wyjścia jest przez zamki pierscieni kompresji i film olejowy

Paco
Forumowicz

przez Paco » 2012-02-15, 13:04

przema72 napisał(a):juz tłumacze

pierwsze dwa piescienie mają duża powierzchnie dlatego poruszają się na filmie olejowym
,jesli pierścienie zgarniające nie zgarną i odprowadzą nadmiaru oleju , to pierścienie kompresji poprostu na takiej grubej warstwie oleju sie ślizgają

kolejna sprawa ze miedzy pierscieniami zgarniającymi sa otwory odprowadzenia oleju , jesli olej przedostanie sie nad pierscienie zgarniające to jedyna droga jego wyjścia jest przez zamki pierscieni kompresji i film olejowy

tzn tak:
pierwsze dwa pierscienie od gory sa kompresyjne, tak?
i one sie poruszaja po filmie olejowym(czyli jakas tam czesc przepuszcza pierscien olejowy, czyli ten trzeci od denka tloka) na sciankach tuleji, tak?
ale jesli pierscien zgarniajacy(trzeci od denka tloka) przepuszcza za duzo oleju to kompresyjne i tak i tak przepuszcza ten olej do komory spalania?

co do drugiej sprawy, chodzi o otworki olejowe w trzecim od góry/denka tloka kanałku?

chce wiedziec ze dobrze rozumuje :rotfl:

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2012-02-15, 13:48

przema72 napisał(a):kolejna sprawa ze miedzy pierscieniami zgarniającymi sa otwory odprowadzenia oleju , jesli olej przedostanie sie nad pierscienie zgarniające to jedyna droga jego wyjścia jest przez zamki pierscieni kompresji i film olejowy

Jedyna droga nie jest przez zamek ;) pierścień może być nowy, a i tak bd przepuszczał olej z innego powodu ;)
Damianster, To że jak przepałujesz do odcięcia na "luzie", i nie puści chmurki, to wcale nie znaczy że podczas odciążenia Ci nie pali. Najlepiej jest jak ktoś za Toba bd jechał. I jak depniesz i odpuścisz, to na 99% pojawi się lekki niebieski dymek przez chwile.

[ Dodano: 2012-02-15, 12:53 ]
Paco napisał(a):ucieka olej a kompresja juz nie?:)
kompresja nie ucieknie ;) bo w każdym silniku jest stała :D Zmienić się może jedynie ciśnienie sprężania, ale ono również nie zmienia się drastycznie, jeśli silnik pali olej, bo jak komuś wciaga 1L/1k to wiadomo że nie leje tam EDGEa tylko jakiegos minerała, a on jest gęsty. I uszczelnia do momentu spalania paliwa. podczas sprężania temp wzrasta, dodatkowo paliwo się zapala, i spala olej który był w pobliżu ;) mi palił 1L na 60 km dobrej katacji. A ciśnienie miałem 12,5 na każdym. Po zmianie pierścieni, i dobrym dotarciu nie pali NIC nawet przy pałowaniu, tylko że pałuje jak olej mia 90' a nie płyn chłodniczy 70' bo to nie to samo ;)

Paco
Forumowicz

przez Paco » 2012-02-15, 14:19

mr073k napisał(a):kompresja nie ucieknie ;) bo w każdym silniku jest stała :D Zmienić się może jedynie ciśnienie sprężania, ale ono również nie zmienia się drastycznie, jeśli silnik pali olej, bo jak komuś wciaga 1L/1k to wiadomo że nie leje tam EDGEa tylko jakiegos minerała, a on jest gęsty. I uszczelnia do momentu spalania paliwa. podczas sprężania temp wzrasta, dodatkowo paliwo się zapala, i spala olej który był w pobliżu ;) mi palił 1L na 60 km dobrej katacji. A ciśnienie miałem 12,5 na każdym. Po zmianie pierścieni, i dobrym dotarciu nie pali NIC nawet przy pałowaniu, tylko że pałuje jak olej mia 90' a nie płyn chłodniczy 70' bo to nie to samo ;)

pomijajac fachowe nazewnictwo... :rotfl:
gdzies znow przeczytalem ze olej mineralny w swojej temperaturze "roboczej" to raczej woda wiec nijak sie to ma do twojej teori. pasowaloby ogolnie zeby ktos kompetentny rozwiał te wszystkie watpliwosci.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-02-15, 14:37

mr073k napisał(a):kompresja nie ucieknie ;) bo w każdym silniku jest stała :D Zmienić się może jedynie ciśnienie sprężania

paco dobrze pisał a ty wszystko poplatałes

Kompresja to właśnie ciśnienie sprężania

jest jeszcze stopień sprężania

a obydwie wartości są rożne w rożnych silnikach , tylko st sprężania jest identyczna dla danego silnika nie zaleznie od jego stanu technicznego

mr073k
Forumowicz

przez mr073k » 2012-02-15, 21:36

przema72 napisał(a):paco dobrze pisał a ty wszystko poplatałes

Fakt zwracam honor. Kompresja to nie stopień sprężania :)

[ Dodano: 2012-02-15, 20:40 ]
Paco napisał(a):gdzies znow przeczytalem ze olej mineralny w swojej temperaturze "roboczej" to raczej woda wiec nijak sie to ma do twojej teori. pasowaloby ogolnie zeby ktos kompetentny rozwiał te wszystkie watpliwosci.

A co ma większa gęstość ? "woda" czy powietrze ? To że jest jak woda to nie znaczy że nie uszczelnia, bo dalej pozostaje lepkość ;)

[ Dodano: 2012-02-15, 20:51 ]
Paco napisał(a):ale jesli pierscien zgarniajacy(trzeci od denka tloka) przepuszcza za duzo oleju to kompresyjne i tak i tak przepuszcza ten olej do komory spalania?
Przepuszcza, bo temperatura spalania oleju uszkodzą je, i przestają powoli spełniać swoja funkcję, wtedy silnik zaczyna brać coraz więcej oleju.
Paco napisał(a):właśnie, niech mi to ktos wytlumaczy. mamy zuzyty pierscien zgarniajacy olej i niby dobre pierscienie kompresyjne - to jak sie przedostaje olej do komory spalania?

Przedostaje się dlatego że tłok jest zużyty, skoro pracujesz przy tłokach to powinieneś wiedzieć gdzie tłok w silniku posuwisto-zwrotnym ulega zużyciu ;)

Paco
Forumowicz

przez Paco » 2012-02-16, 01:03

mr073k napisał(a):
A co ma większa gęstość ? "woda" czy powietrze ? To że jest jak woda to nie znaczy że nie uszczelnia, bo dalej pozostaje lepkość ;)

A co ma piernik do wiatraka?
Pisałeś, że mineralny jest gestszy niz polsyntetyk/syntetyk. Odnioslem się tylko do tego w takim kontekscie. Nie pisałeś nic o lepkości. A ja napisze ze mineralny nie uszczelnia tylko czyści z syfów. Powiesz, że nie mam racji?

mr073k napisał(a):Przepuszcza, bo temperatura spalania oleju uszkodzą je, i przestają powoli spełniać swoja funkcję, wtedy silnik zaczyna brać coraz więcej oleju.

Chwila chwila. Mamy zdrowy, nowy silnik, który nie pali oleju i nagle temperatura spalania oleju (silnik jest nowy wiec niby nie spala oleju no ale powiedzmy ze ktos byl na tyle madry ze dolewal oleju do paliwa i nagle silnik zaczal spalac ten olej i ta temperatura spalania oleju zniszczyla peirscienie - to tak w kwestii wyjasnienia skad nagle nowy silnik zaczal spalac olej) uszkadza pierscienie i w zwiazku z tym zaczyna brac coraz wiecej oleju?
Albo napisz to po polsku albo ja nie zrozumiem o co ci chodzilo.

mr073k napisał(a):Przedostaje się dlatego że tłok jest zużyty, skoro pracujesz przy tłokach to powinieneś wiedzieć gdzie tłok w silniku posuwisto-zwrotnym ulega zużyciu ;)

A kto ci takich głupot naopowiadał? Nigdy w pracy nie widziałem zuzytego tłoka, same nowiutenke ale poza owszem i najbardziej "zuzyty" był na płaszczu wiec co to ma do przepuszczania oleju miedzy pierscieniami?

Adi1990
Forumowicz

przez Adi1990 » 2012-02-16, 20:01

Widzę że nikt tutaj nie dodał ważnej informacji dotyczącej spalania oleju po kapitalnym remoncie,..
a mianowicie ktoś robi kapitalke dociera wszystko ładnie i się okazuje że jednak troszke oleju pobiera czym to jest spowodowane a mianowicie nasze hondy mają troche latek i np. producent podaje luz tłok a cylinder 0,04mm taka jest maksymalna odchyłka a ja teraz robiłem kapitalke i miałem 3 bloki do wyboru i każde wymiarowała porządna firma z wieloletnim stażem i się okazało że jeden blok ma nawet odchyłke w górnych czesciach do 0,16mm to nie ma siły żeby po kapitalce na takiej odchyłce nie palił oleju wiadomo nie takie ilości ale jednak;) i osobiście mam blok który ma w jednym miejcu do 0.09mm i też spodziewam się że od wymiany do wymiany może ubyć;)
Pokażmy tym z bmw że życie nie kończy się na 6800rpm!

Poprzednia strona   Następna strona