rozrusznik

Rudolf
Forumowicz

rozrusznik

przez Rudolf » 2012-03-03, 13:10

witam. Panowie poszedl mi rozrusznik. tzn chyba poszedl. sprawa wyglada nastepujaco. przekrecam kluczyk i zamiast krecenia rozrusznika jest jego cykanie. sprawa wydawala by sie prosta ze to zepsuty rozrusznik gdyby nie fakt ze po puszczeniu kluczyka od razu jest rozladowany akumulator nawet jak przekrecenie kluczyka bylo doslownie sekundowe. i tak sie zaczalem zastanawiac czy to czasem nie jakies zwarcie sie robi a rozrusznik jest dobry. mial ktos taki problem moze i wie co to? z gory dziekuje za odpowiedzi:D

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-03-03, 13:11

Rudolf, to nie rozrusznik tylko masz rozładowany lub padnięty akumulator. Spróbuj go naładować i dopiero ;)

Rudolf
Forumowicz

przez Rudolf » 2012-03-03, 13:32

sebas, :) nie jestem jakims znawca mechaniki ale bez przesady:) takie podstawy wiem. akumulator jest naladowany a dopiero po przekreceniu kluczyka sie rozladowywuje. kontrolki swieca jasno i wyraznie, radio gra, dmuchawa chodzi, swiatla sie pala i wszystko jest ok dopiero po przekreceniu kluczyka jest cykanie i po odpuszczeniu kluczyka kontrolki ledwo co swieca. akumulatro jest sprawny:) PS. oczywiscie nie probuje odpalic auta majac wlaczone te wszystkie rzeczy gdyby ktos chcial napisac ze nie powinno sie tak robic:)

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-03-03, 13:38

No jak uważasz, na słabym akumulatorze radio i dmuchawa zawsze będą chodziły lub np na akumulatorze z padniętą 1 celą a rozrusznik potrzebuje bardzo dużego prądu i już nie zakręci. Ja bym jednak na Twoim miejscu zaczął od sprawdzenia akumulatora. Jeśli to nie to to dopiero szukał dalej.

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2012-03-03, 15:18

Rudolf, słuchaj sebasa, bo dobrze gada! Mój kuzyn miał niedawno identyko sytuację w xedosie, wyjął rozrusznik, a rozrusznik dobry. Okazało się że akumulator na gwarancji nagle szlag trafił. A kontrolki, dmuchawy etc. też działały!
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

Boro
Forumowicz

Samochód: Accord CL7

przez Boro » 2012-03-03, 15:24

Dokladnie jezeli masz miernik zapnij go na aku i niech Ci ktos przekreci kluczyk i zobaczysz jaki jest spadek. Zobacz ile aku trzyma na wylaczonym zaplonie i na ile spada jak go zalaczysz. Jezeli chcesz wylaczyc ze rozrusznik jest dobry poprostu podaj na niego prosto plus z aku do tego ciekiego i zobaczysz czy kreci czy nie(tylko sobie go na biegu nie zostaw). Jak Ci zacznie krecic to rozrusznik dobry wiec aku.Jak masz to daj inny aku i zobacz co sie dzieje.

A i jak masz kable rozruchowe to daj mase na silnik z aku bo moze Ci sie masa stracila. I zobacz czy bedzie krecil
Jest Accord CL7
Był EJ9 D16z6 Turbo
Był Del Sol :D
Było ED9 z5/B16A1 :)