Docieranie jakie oleje?

grzes1
Forumowicz

przez grzes1 » 2012-03-09, 20:25

A wracając do docierania, to nie chodzi o siadanie pierścieni bo one nie siadają tylko o wysokość progów na gładzi cylindrów przy wyższych obrotach wytrą się wyżej i później nie będzie z tym problemów. a co do nagaru to tylko kwestia oleju jeżeli przez długi okres będziesz jeździł na mineralnym to nagar będzie . moja recepta na docieranie normalna eksploatacja raz do odcinki raz powoli byle nie przegrzać silnika i tyle ;)

sebastian1984men
Forumowicz

Samochód: BMW 540I

przez sebastian1984men » 2012-03-09, 22:37

grzes1 napisał(a):A wracając do docierania, to nie chodzi o siadanie pierścieni bo one nie siadają tylko o wysokość progów na gładzi cylindrów przy wyższych obrotach wytrą się wyżej i później nie będzie z tym problemów. a co do nagaru to tylko kwestia oleju jeżeli przez długi okres będziesz jeździł na mineralnym to nagar będzie . moja recepta na docieranie normalna eksploatacja raz do odcinki raz powoli byle nie przegrzać silnika i tyle ;)

wlasnie nagar na tlokach i cylindrach jest powodem zlego dotarcia i pierscienie puszczaja wtedy olej do komory spalania to nie dwusow ze w komorze spalania znajduje sie olej z mieszanka w komorze spalania ma spalac sie tylko benzyna nic z dolu silnika wyzej nic sie nie wytrze bo tlok ci wyzej nie pojdzie sama nazwa docieranie mowi za siebie maja pierscienie sie dotrzec do cylindrow i koniec kropka zrobi sie to metoda poprawna czyli pierwsze km po garach to dotra sie idealnie powolne docieranie jest zle pierscienie nie siada i idealnie dolegac nie beda pozniej sa skutki pobieranie oleju i tyle w temacie pierwsze 20km jest najwazniejsze by dotrzec silnik potem drugie 20 przejechac normalnie zmierzyc cisnienie w cylindrach i zmienic odrazu olej nie jezdzic na nim dluzej bo mase syfu bedzie ktore filtr oleju nie wylapie i osiadzie sie na panewkach

pirul
Moderator

przez pirul » 2012-03-09, 23:16

sebastian1984men, używaj znaków interpunkcyjnych bo nie da się czytać takiego długiego tekstu bez połówki przecinka czy kropki...
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

grzes1
Forumowicz

przez grzes1 » 2012-03-10, 09:29

Kolego nie chce się z tobą sprzeczać , ale jeśli twierdzisz że silnik spalinowy dociera się po przejechaniu 20 -40 km ??? to radze wrócić do literatury ze szkoły średniej . Nigdy nie jest tak ze olej jest w 100% zgarnięty z gładzi to niemożliwe, wiec minimalna jego cześć zostaje spalona z mieszanką paliwowo powietrzną , z oleju mineralnego zawsze nagar zostanie większy wiec ja bym polecał na dotarcie półsyntetyk i tyle . A co do progów na cylindrach to ja mam racje przy ostrzejszej jeździe ustalą się wyżej to nie są milimetry tylko ich setne;)

pirul
Moderator

przez pirul » 2012-03-10, 11:28

Obydwoje macie rację, po prostu pierwsze kilometry są najważniejsze i tyle. Jak się składa silniki do fabryk też ich nikt nie dociera przez 5 tysięcy godzin tylko przepracują paręnaście minut w pełnym zakresie obrotów i są gotowe do eksploatacji. A docieranie kończy już użytkownik w normalnych warunkach na nowym oleju. Zawsze jest tak, że jak się kupi nowy samochód obojętnie jakiej klasy to pierwsze parę tysięcy kilometrów silnik spala więcej paliwa, jak się wszystko do końca ułoży i dopasuje spalanie spada czasem nawet o litr na setkę. Tylko ludzie sobie to tłumaczą faktem, że się musieli nauczyć jeździć nowym autem żeby mniej paliło itd.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

sebastian1984men
Forumowicz

Samochód: BMW 540I

przez sebastian1984men » 2012-03-10, 11:33

grzes1 napisał(a):Kolego nie chce się z tobą sprzeczać , ale jeśli twierdzisz że silnik spalinowy dociera się po przejechaniu 20 -40 km ??? to radze wrócić do literatury ze szkoły średniej . Nigdy nie jest tak ze olej jest w 100% zgarnięty z gładzi to niemożliwe, wiec minimalna jego cześć zostaje spalona z mieszanką paliwowo powietrzną , z oleju mineralnego zawsze nagar zostanie większy wiec ja bym polecał na dotarcie półsyntetyk i tyle . A co do progów na cylindrach to ja mam racje przy ostrzejszej jeździe ustalą się wyżej to nie są milimetry tylko ich setne;)

dociera sie pierscienie do cylindrow i tyle nic pozatym w silniku nie docierasz jak docierasz wedlug ksiazek serwisowych to trwa to kilka tysiecy km a czy to dobre kazdy uwaza inaczej ja robie swoja metoda wiem z doswiadczeczenia po rozebraniu takiego silnika po roku mam czyste gladzie i tloki nie wypalone na bokach bez nagarow na bokach i wtedy wiem ze dobrze dotarty silnik .Ale kazdy robi jak uwaza w tym temacie jest zbyt bardzo podzielone zdanie.
A co do oleju ktory zostaje na sciankach cylindra wlasnie im lepiej dotarty tym mniejsze ilosci zostaja tak minimalne ze nie spala sie na boku tloka .

grzes1
Forumowicz

przez grzes1 » 2012-03-10, 14:18

dokładnie tak kolego jest wiele szkól docierania silnika, myślę ze temat można uważać za zamknięty ;)

Poprzednia strona