Tuning kiedys i dzis
Troche o modyfikacjach wnętrz i karoserii.

outlaw4life
Forumowicz

przez outlaw4life » 2012-03-23, 22:02

Dwaca44... Boże dzieki ze nie kupiles tamtego auta.... MASAKRA! :rotfl2:
Mieć hondę!
Żyć z hondą!
Umrzeć w hondzie!

adamuss
Forumowicz

przez adamuss » 2012-03-30, 08:54

Co prawda zdjęć z tamtego okresu nie posiadam, ale zaczęło się w 1998 roku jak jeszcze nie miałem prawka. Było to skromne finansowo wyżywanie się na Fiacie Uno (szatan o pojemności 993ccm i mocy poniżej 50KM i mimo, że było to auto, którym uczyłem się jeździć i katowałem ile się dało - jeździ do dziś).
Oto, co za moja sprawką kolejno pojawiało się na wyposażeniu samochodu mojej mamy (tylko się nie śmiać ze mnie za bardzo):
1. listwy dookoła nadwozia (cięte z metra, kupione na Słomczynie)
2. pokrowce czerwono szary "misiek"
3. ori kołpaki zastąpione ładniejszym wzorem (źródło patrz p 1.)
4. CD Pioneer (nowe, ponad 800pln pod koniec 98r)
5. półka z głośnikami basowymi (źródło patrz p 1.)
6. pomarańczowe kierunkowskazy przednie zastąpione białymi (źródło patrz p 1.)
7. dospawana końcówka wydechu z nierdzewki (źródło Auto Wanda w Krakowie)
8. naklejka Remus nad w.w. końcówką (dołączona kiedyś do czasopisma GT)
9. obcięty szlifierką lewarek zmiany biegów (no co, miał za długi skok) i założona czerwona skórzana gałka (źródło Auto Wanda w Krakowie)
10. konsola środkowa pomalowana na czerwono (jakiś spray samochodowy)
11. lampy tylne i kierunki boczne pomalowane na czerwono (spray Motip)

Była jeszcze próba zmiany zegarów na białe i podświetlenia na czerwono ale moje ówczesne umiejętności i wyposażenie garażu sprawiły, że musiałem odpuścić.
Swoją drogą, mam sporo gazet o polskim tutningu z przełomu wieków. Niedawno je przeglądałem i powiem Wam, że to, co 10-15 lat temu budziło powszechny zachwyt, dziś wydaje się mega badziewne i śmieszne. Ale było tam też parę projektów, których i dziś by się nie powstydził.

Potem były:
1. Mercedes W123 280E - seria
2. Solka kupiona od Mati79 (jeden z pierwszych projektów turbo na forum ale w moich rękach już bez dmuchawki) - wyposażona w gładkie lampy przednie, lexusy z tyłu, wydech Remusa i wskaźnik doładowania. Lampy przód wróciły do serii, wydech wkurzał na dłuższych trasach ale został, lampy też zostały bo w sumie pasowały do czerwonej
3. Kolejna Solka, kupiona na mocnej glebie - nie dało się jeździć po Wawie, więc wskoczyło seryjne zawieszenie, lampy zmieniłem z serii na lexy ale je przerobiłem (cztery pozycje, kierunki w miejscu wstecznego, a wsteczny w miejscu obrysówek). Do tego dospawana końcówka wydechu do seryjnego tłumika. Przez krótką chwilę jeździł głośnik basowy od kina domowego ale zajmował miejsce i wyleciał.

Nie wiem czy to zmiana ogólnego trendu, czy zmienia się to jak człowiek dorasta ale z czasem zabawki w stylu audio, głośnego wydechu, ciemnych szyb, różnych nakładek przestają bawić. Gdybym teraz miał coś tuningować, to tylko silnik + zawieszenie + hamulce.
Ostatnio edytowano 2012-03-30, 10:52 przez adamuss, łącznie edytowano 1 raz
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2012-03-30, 09:18

Tez mam gazety, te pierwsze z 1998r
HOTMOT.pl

Poprzednia strona