d16a9 nie wyłącza ssania

konrad739
Forumowicz

d16a9 nie wyłącza ssania

przez konrad739 » 2012-04-06, 17:42

Pacjentem jest civic eg3 z silnikiem d16a9 na wiazce od d15b2 i sa takie problemy
Po odpaleniu silnik wchodzi na 1500 obrotow pół godziny czekania pozniej troche sie przejechalem a obroty na jalowym i tak 1500 Co jest odpowiedzialne w tym silniku za ssanie ?
Zeby zmniejszyc obroty na jałowym to sruba od regulacji musi byc wykrecowa czy wkrecona ?
A i jeszcze jeden problem nie chce sie uruchomi wiatrak chlodnicy tzn uruchamia sie ale dopiero gdy zgasze silnik i pozniej przekrece kluczyk na zapłon ;/

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2012-04-06, 20:35

za "ssanie" odpowiedzialny jest ECU, on steruje powietrzem za pomoca EACV i paliwem poprzez odpowiedni kat i czas wtrysku, ty nie masz na to zadnego wplywu, ECU na podstawie danych z czujnikow "podejmuje decyzje" kiedy skorygowac ilosc paliwa i powietrza
a co do jalowych obrotow - sytuacja ma sie tak samo, jedynie mozesz wyregulowac ilosc powietrza przy odlaczonym EACV w taki sposob images_2ndgen/manual_II_pliki/6-69.pdf
wiatrak - na tylnej sciance silnika masz czujnik od niego, zdejmij kable i zewrzyj ze soba, ma sie wtedy uruchomic wiatrak, jezeli sie uruchomi, to masz czujnik do wymiany (pomijam fakt ze a9/z5 w normalnej eksploatacji zadko sie nagrzewa do takich temp zeby byl potrzebny wiatrak - oczywiscie przy sprawnej seryjnej chlodnicy, bez stania w korku czy upalania), natomaist jezeli sie nie uruchomi to szukasz na instalacji
ogarnij wiazke silnikowa, to niestety nie jest tak ze wsadzisz dwuwalkowy silnik zamiast jednowalokowego i wszystko jest p&p...

konrad739
Forumowicz

przez konrad739 » 2012-04-06, 21:00

tak czujnik z dwoma bolcami obok filtra oleju to jest ? I do niego mam podlaczyc przewody ktore w d15b2 prowadza do czujnika w termostacie ? Z wiatrakiem to gdy zgasze samochod i pozniej przekrecam kluczyk na zaplon to wiatrak dziala ;/ A co do obrotow to miałem dzisiaj rano błąd nr 7. Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód i nr. 10. Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód ale oba błędy udało mi sie usunąć a obroty trzymało mi narpierw 2000 ale zdjąłem środkowy wężyk w kolektorze ssacym i zatkałem krociec palcem i spadły na 1500 dodam jeszcze ze ten srodkowy wężyk to jest troche rzeźba bo on od kolektora ssacego z srodkowego krocca idzie przez kolektor ssacy przez taki krociec i idzie na dol do takiej czarnej puszki a ten krociec w kolektorze (ten pod listwa wtryskowa) urwany miałem i zrobiłem poprstu obejscie i dalem bezposredni wężyk do od srodkowego krocca do tej puszki z tylu silnika
Bardzo prosze o pomoc bo już nie daje rady ;/