Karol Trelka, na odwrót... A9 nie ma sondy i ma potencjometr. Możliwe że w Twoim aucie oryginalnie był A9 i padł i ktoś wsadził w jego miejsce Z5 bo same słupki są takie same. Różnią się brakiem sondy i katalizatora.
A ja mam taki problem, blok mam d16a9 ale ssak i podłaczenie mam od z5. Sonda nie podłaczona. Wszystko do niedawna było w porządku, a teraz zrobiło mi się tak, że jak wyrzucam na luz, to potrafi zgasnąć, albo traci obroty do 500 lub niżej, bądź zaczyna falowac 500-1200. Krokowy podmieniałem, mapa podmieniałem, regulowałem śrubką na przepustnicy, na ssącym podciśnienia szczelne.
Może to być uszczelka? Bo pomysły się kończa.
Auto Detailing - regeneracja lakieru lamp i reflektorów - zabezpieczanie lakieru tworzyw sztucznych i felg powłokami kwarcowymi-Gtechniq - trwałe powłoki na szybę odpychające wodę, zabezpieczanie tapicerek skórzanych i materiałowych
wydaje mi się, że osprzęt mam od z5, bo mam pochłaniacz i podłaczenie map sensora jest tak jak w polifcie (czyli z5). swap był robiony nie za mojej kadencji więc, a przez dwa lata nie miałem problemu z obrotami wogóle, nawet wcześniej jak był gaz.
Jak wygląda ten potencjometr przy ECU?
Auto Detailing - regeneracja lakieru lamp i reflektorów - zabezpieczanie lakieru tworzyw sztucznych i felg powłokami kwarcowymi-Gtechniq - trwałe powłoki na szybę odpychające wodę, zabezpieczanie tapicerek skórzanych i materiałowych
potencjometru nie mam, mam pochłaniacz i ogólnie połączenie podciśnień zgodnie z z5 jak patrzyłem. Więc co mogę jeszcze spróbować z robić z tymi obrotami? Przed przekładaniem silnika było wszystko ok, a ssaka nie ruszałem, zmienił się tylko wydech z serii na 2".