Strojenie OBD0 - pytania i wątpliwości

Góral
Forumowicz

Strojenie OBD0 - pytania i wątpliwości

przez Góral » 2012-05-10, 01:02

Dobra, wiem, że jestem laikiem w tych sprawach i w żadnym wypadku nie chcę wkraczać w kompetencje takich ogarniaczy jak Przema czy Niuton ale chciałbym się co nieco dowiedzieć o programowaniu OBD0 bo temat mnie zainteresował :) A więc tak:

Seryjny komp PM6/7 ma pamięć Eprom, w której zapisana jest mapa. By móc ją modyfikować należy wylutować pamięć, zmodyfikować ją za pomocą programatora i wlutować z powrotem.

1. Co trzeba zrobić by móc modyfikować mapę w czasie rzeczywistym? Czy wystarczy podstawka pod datalogging? Z czego taką podstawkę zrobić - wlutować kabel bezpośrednio czy jest może do tego jakiś specjalny diwajs? :P

2. Co zrobić by mieć dwie mapy? Z tego co udało mi się wyczytać to trzeba kupić 2x większą pamięć i zrobić pstryczek-elektryczek, który będzie przełączał adresowanie mapy w komputerze z początku pamięci na jej koniec (coś a'la ustawianie boot sectora na płycie CD czy dyskietce).

3. Czy jest jakiś sposób na obliczenie EGT przy danym AFR za pomocą jakiegoś kalkulatora? Czy trzeba to robić stricte na danym silniku posiadając oba wskaźniki?

Pytam z ciekawości bo pewnie moje strojenie będzie ogarniał Niuton ale lubię wiedzieć co ktoś robi z moim samochodem, jeśli już musi to robić ktoś inny niż ja :P

Dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

Pzdr,
Góral

sebas
Moderator

Re: Strojenie OBD0 - pytania i wątpliwości

przez sebas » 2012-05-10, 01:14

Góral napisał(a):należy wylutować pamięć, zmodyfikować ją za pomocą programatora i wlutować z powrotem.

Wylutować eeprom i wlutować zamiast niego podstawkę. Nową mapę wgrywasz na czystą kostkę. Są jednarozowe, kasowane za pomocą UV i trochę droższe które można wielokrotnie nagrywać jedna mapa na drugą.

Góral napisał(a):Co zrobić by mieć dwie mapy?

Po co Ci dwie? Ale jeśli już chcesz to lutujesz jeden eeprom na drugi i robisz przełącznik podłączony pod któryś pin z obu map i do kompa (chyba do masy ale nie pamiętam). Przełączać można tylko na wyłączonym zapłonie.

Góral napisał(a):Czy jest jakiś sposób na obliczenie EGT przy danym AFR za pomocą jakiegoś kalkulatora?

Nie. Musisz mieć wskaźnik i termoparę w kolektorze. Do odczytu AFR musisz mieć sondę szerokopasmową - osoba strojąca musi mieć ;)
Ostatnio edytowano 2012-05-10, 01:15 przez sebas, łącznie edytowano 1 raz

rogalike
Forumowicz

przez rogalike » 2012-05-10, 01:14

Miałem 30 razy więcej pytań odnośnie strojenia, wszystkiego dowiedziałem się w trakcie! Niuton wszystko elegancko wytłumaczył...

1. Trzeba mieć emulator? Podczas strojenia niestety się zepsuł więc nagrywał mi mapkę na eproma, zatrzymywaliśmy się i podmienialiśmy, później robiliśmy to już bez wyłączania silnika (da się!!! - trzeba wyłączyć i włączyć zapłon)
2. Z tego co pamiętam jest specjalna podstawka pod 2 kości z przełącznikiem - przy zmianie mapy zapaliłby się check, wiec tak jak w pkt 1 trzeba wyłączyć i włączyć zapłon
3. Nie wydaję mi się aby istniał taki kalkulator :rotfl: czujnik prawdę Ci powie

Aaa i ogarnij sobie OBD1 jak chcesz to porządnie wystroić, Niuton po moim strojeniu ma już dość OBD0 bo to przejebana robota jest i nie wiem czy będzie chciał to stroić ale takie kwestie to już z nim ustalaj
91" Honda CRX ED9 D16Z6 SOHC

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-05-10, 01:17

rogalike napisał(a):bez wyłączania silnika (da się!!! - trzeba wyłączyć i włączyć zapłon)

To przema72 lepszy haker bo nic nie musisz robić oprócz jazdy ;) Stroi w czasie rzeczywistym i nawet zapłonu nie trza wyłączać :ok:

rogalike
Forumowicz

przez rogalike » 2012-05-10, 08:57

Napisałem, że nie mieliśmy sprawnego emulatora:) stąd takie procedury :razz:
91" Honda CRX ED9 D16Z6 SOHC

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-05-10, 10:06

Dobra, Panowie, dzięki, jedziemy dalej :)

Czyli podsumowując całe strojenie polega na tym żeby tak żonglować AFR żeby silnik miał jak najwięcej mocy przy danym poziomie otwarcia przepustnicy i na danych obrotach, a jednocześnie zachowywał bezpieczne EGT?

Z tego wynika, że możemy sobie ustawić na przykład następująco:

- niski poziom otwarcia przepustnicy - nieco niedolana mapa, wysokie AFR i przez to szybszy wzrost EGT na wysokich obrotach ale niższy poziom spalania paliwa,
- wysoki poziom otwarcia przepustnicy - wystarczająco podlana mapa, AFR na poziomie 13-14 (ofc najlepiej 14.7) i dzięki temu wolniejszy wzrost EGT ale wyższy poziom spalania paliwa

Zgadza się? Czyli de facto jeżdżąc na niskich obrotach przy lekko wciśniętym gazie możemy jeździć oszczędnie a wciskając gaz do dechy mamy największą moc? :) Wiem, że strojenie samo w sobie nie zwiększa bardzo spalania ale chcę zrozumieć cały mechanizm :P

Czyli idąc dalej, w zimie, gdy mamy niższą temperaturę powietrza a więc mniejszą jego objętość i większą jego ilość w silniku, jeżdżąc na tej samej mapie co w lecie będziemy mieli wyższe AFR i jednocześnie szybciej będzie rosło EGT?

Poza tym spytam z ciekawości, czy modyfikując samą mapę paliwa, bez regulowania zapłonu itp. może dojść do spalania stukowego (np. gdy podlejemy bardzo mało paliwa) ? Zakładam że nie ale wolę się spytać :) Jak długo silnik jest w stanie coś takiego wytrzymać?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-05-10, 10:43

w praktyce rozbierznosc afr jest na poziomie 15.5-11.5 zaleznie od cisnienia i obrotów

zaplony to sprawa tak wazna jak afr , ile silnik wytrzyma to zalezy od tego jak bardzo bedzie stukowe , od pojednynczych pingów które nie uszczadzają nic , po stukowe które konczy zywot tłoków w ulamku sekundy

soldi
Forumowicz

przez soldi » 2012-05-10, 10:54

egt mierzysz przy doładowanych silnikach, w n/a nie ma sensu

przy niskim otwarciu przepustnicy silnik nie jest obciążony i można sobie pozwolić na wyższe AFR, dzieki czemu zmniejsza się zuzycie paliwa podczas tzw cruisingu

przy wot (wide open throttle) dążysz do afr 13.-13.5 (dla silników n/a) bo wtedy osiągają największą moc

Poza tym spytam z ciekawości, czy modyfikując samą mapę paliwa, bez regulowania zapłonu itp. może dojść do spalania stukowego (np. gdy podlejemy bardzo mało paliwa) ?

tak :P wtedy zagrożenie dla silnika rośnie z otwieraniem przepustnicy, z tymże bardzo groźne jest w turbo, w n/a poczujesz że nie jedzie i coś jest nie tak i nic się złego nie stanie :P no chyba że masz jakiś zdrowo podoprężany silnik

edit: jak przema napisał: zależne też od poziomu stuków ;)
ObrazekObrazek

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-05-10, 10:59

soldi napisał(a):przy wot (wide open throttle) dążysz do afr 13.-13.5 (dla silników n/a) bo wtedy osiągają największą moc

A w doładowanym? Pytam bo będę zakładał kompresor do siebie (0,6 bara) i zainteresowałem się tematem :)

soldi napisał(a):tak :P wtedy zagrożenie dla silnika rośnie z otwieraniem przepustnicy, z tymże bardzo groźne jest w turbo, w n/a poczujesz że nie jedzie i coś jest nie tak i nic się złego nie stanie :P no chyba że masz jakiś zdrowo podoprężany silnik

edit: jak przema napisał: zależne też od poziomu stuków ;)

A czym może takie spalanie stukowe być spowodowane? Zbyt wysokie AFR?

soldi
Forumowicz

przez soldi » 2012-05-10, 11:15

od 12-12.5 - Twój tuner ustali na ile ;)

zbyt wysokie afr przy za bardzo wyprzedzonym zapłonie - ale to bardzo uproszczone, jest wiele więcej czynników wpływających na powstawanie stuków.. generalnie rzecz biorąc o tym się książki pisze ;)
ObrazekObrazek

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-05-10, 11:40

soldi napisał(a):od 12-12.5 - Twój tuner ustali na ile ;)

zbyt wysokie afr przy za bardzo wyprzedzonym zapłonie - ale to bardzo uproszczone, jest wiele więcej czynników wpływających na powstawanie stuków.. generalnie rzecz biorąc o tym się książki pisze ;)

Czyli jednak przy modyfikowaniu samej mapy, bez zapłonów, nie dojdzie do spalania stukowego? :) Pytam bo nie chcemy rozpierniczyć silnika a z tego co się orientuję to nie będziemy korzystać z czujnika spalania stukowego :P

Tak poza tym to dzięki, poleciały zapomogi do wszystkich ;)

soldi
Forumowicz

przez soldi » 2012-05-10, 11:47

generalnie rzecz biorąc nieprzerobiony ecu lub ecu przerobiony ale dla samochodu n/a nie ma obsługi doładowania.. lanie paliwa i zapłony są interpowowane poza mapą i są niedostosowane do nadcisnienia.. więc jeżeli nie wiesz co zrobić po założeniu kompresora żeby go nie zabić po pierwszej przejażdżce, to zgadaj się z tunerem, który będzie Ci stroił auto i poproś o mapę basową do Twojego setupu - dostaniesz bezpieczny wsad do kompa i jak tuner pozwoli, to nawet w miarę bezpiecznie wciśniesz gaz do dechy ;)

poza tym nie widzę problemu ze strojeniem obd0 ;) a jeszcze fajniej jest z b16a1, bo program do strojenia jest na prawdę fajnie ogarnięty
ObrazekObrazek

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-05-10, 11:59

soldi napisał(a):poza tym nie widzę problemu ze strojeniem obd0

co ty gadasz , w porównaniu z crom to stroienie obd0 jest tak meczące i mozolne ze nie wszystkim sie chce

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-05-10, 12:20

No wiem, też wszyscy narzekają że TurboEdit to nie to samo co Crome niestety :P No ale cóż, wiązki zmieniać nie będę :P Ponoć da się jakoś przerobić wtyczki do kompa i zmienić aparat ale nie warte zachodu chyba.

soldi
Forumowicz

przez soldi » 2012-05-10, 12:23

kilka obd0 robiłem i jakoś normalnie szło :D fakt że same n/a, ale dopóki rtp działa, to dla mnie rybka czy crome czy te czy bre.. nawet w bre mi sie lepiej pracuje niż w crome, bo 2d graph ma zaaaaje***ście zrobiony - w crome to porażka, co chwile skacze, zawiesza..

jakby nie było - każdy ma swój sposób i w czymś najwygodniej się robi a w czym innym już mniej ;)
ObrazekObrazek

Następna strona