Del Sol obniżenie oraz rozpurki, staby itd...

Velu
Forumowicz

Del Sol obniżenie oraz rozpurki, staby itd...

przez Velu » 2012-06-25, 23:53

Sprawa wygląda następująco:
Dopiero zaczynam zabawę z niedawno zakupioną Del Solką i po przejrzeniu forum i dużej ilości postów nie mam pojęcia co jest najlepszym pomysłem jeśli chodzi o obniżenie auta o max 35-40mm.
Zawiechę mam seryjną, a budżet nie za duży w tym momencie...
Na forum w jednym z postów przeczytałem że sprężyny z poprzedniego gena są odpowiednie do tej operacji. Chciałbym wiedzieć czy to prawda? I jak wygląda takie obniżenie? Jak Solka się zachowuje po czymś takim? Jeśli ktoś doświadczony w tym zakresie ma inne propozycje to chętnie poczytam ;)

Druga sprawa to rozpórki...
Czy ktoś ma możliwość zaproponowania mi czegoś sensownego? Górny przód jest, interesuje mnie reszta ;)
Interesuje mnie też stabilizator (przynajmniej tak mi się wydaję) Jeśli to nie problem to chętnie posłuchał bym, a raczej poczytałbym rad osób doświadczonych bardziej niż taki laik jak ja.
Z góry dziękuje ;)
BE HAPPY OR DIE TRYIN'

pangałuszka
Forumowicz

przez pangałuszka » 2012-06-28, 22:23

Pierwsza sprawa, nie ma sensu kupować używanej zawiechy.. Najlepszym pomysłem jest gwint (możesz regulować wysokość), ale to kosztuje, tzn. dobry gwint kosztuje. Jeśli masz słaby budżet, to chyba najlepszym rozwiązaniem, według mnie, będą sprężyny obniżające. I na seryjnych amorkach, jeśli nie są padnięte, dadzą rady i też troszeczkę usztywnią. Sprężyny są o różnym stopniu obniżenia. Zależy też jakie masz kołka? Jeśli 17", to max 2,5-3cm sobie obniżysz, bo na samych sprężynach będzie zbyt miękko i będą Ci kółka ocierać o nadkola, a więc trzeba by było wejść w większe koszta, żeby to wszystko bardziej usztywnić (m.in. poliuretan) Jeśli kółka masz mniejsze, to możesz obniżać bardziej. Też słaba opcja kupić coś taniego, bo też to nie posłuży Ci długo.. Lepiej doinwestować trochę więcej i kupić coś porządnego :) Na rozpórkach się zupełnie nie znam, a więc nic Ci nie podpowiem :rotfl:

Velu
Forumowicz

przez Velu » 2012-06-29, 00:57

dziękuję bardzo za posta ;)
ciągle się zastanawiam i prawdopodobnie najpierw rozpórki sobie wszelkie możliwe zamontuje ;p

a co do zawieszenie to mam zamiar zainwestować w gwint ze sprężynami jak mi się sypnie to co mam (chyba że będzie trzeba bardzo długo czekać ;) )

czy ktoś wie coś o AP amorkach itd.?
BE HAPPY OR DIE TRYIN'

-venom-
Moderator

Samochód: ED9 B16A1

przez -venom- » 2012-06-29, 01:13

Rozpórki mogą wyspawać Wróble w dobrej kasie, masz do nich rzut kamieniem na 2 razy.
DOHC VTEC

Velu
Forumowicz

przez Velu » 2012-06-29, 01:20

ooo to miło jak jakiś Wróbel będzie w następny czwartek to chętnie pogadam ;)
ewentualnie się do nich wybiorę po ugadaniu
BE HAPPY OR DIE TRYIN'