tak jak w temacie czy ktos moze mi cos powiedziec na ten temat a mianowicie chodzi mi o silnik d16a9 chce go włożyć do jajka ale nie wiem czy wszystko bedzie pasowac uchwyty instalacja itd. jakiego jajka musial bym szukac z jakim silnikiem?? mam zdrowy silniczek a bude rudy żre i nie mam sesu jej robic:/ prosze o pomoc
Robiliśmy kiedyś coś takiego u kolegi. Polecam budę minimum EG4, żeby była elektryczna pompa paliwa.
Z rzeczy które ewentualnie trzeba przerobić:
1. Wiązka - konwersja DPFI->MPFI (jeżeli to konieczne), rozbicie wtyczki od aparatu MPFI na dwie (żeby podpiąć czujnik z wałka wydechowego).
2. Jeżeli to D16A9 z tarczą sprzęgła 200mm, to przekładka koła zamachowego.
3. Dla silników D15 i mniejszych trzeba przerobić mocowanie łapy pompy wspomagania, bo blok D16 jest o 3mm wyższy. Wystarczy rozwiercić otwory na śruby na owale. Dodatkowo łapę trzeba trochę podszlifować, bo DOHC ma szerszą głowicę i osłonę kółek rozrządu.
najsproscie z budy w ktorej bylo b7 lub inne mpfi sohc, aparat zaplonowy obd1 z prelude mozna dopasowac przerabiajac lapki lub szukac aparatu od a9 obd1(byly takie w 5g i del sol na afryke)
tez własnie sie bede brac za takiego swapa wlasnie do EJ2 z d15b7, w rexie ktorego kupilem blok to d16a9 ale ma lambde.
Nie chce sie cofac na obd0
wiem juz ze:
-wtryski musze wymienic na obd1 (kupic same wtryski czy z listwą?),
-aparat kupic (d16a9 obd1, h22, jaki bedzie dobry i ekonomiczny?),
-mapy wgrac na p06(ktos sie tutaj tym zajmuje?)
-łapa od rozrządu z b7
-wspomaganie (nie pasuje pewnie magiel bez wspomy z rexa do Vgena ?)
Cos jeszcze istotnego pominąłem ?
z tym aparatem od h22 to nie jest p&p trzeba ustawic i przewiercic kolko zeby wyszlo ustawienie zaplonu.a reszya jest tak jak pisza ja zmienialem z d15b7 na d16z5 i ecu zostawilem tylko wgralem mape z p29.
wspomaganie zostawiasz z 5g
Michalll_1991 napisał(a):-wtryski musze wymienic na obd1 (kupic same wtryski czy z listwą?), -aparat kupic (d16a9 obd1, h22, jaki bedzie dobry i ekonomiczny?),
- wtryski obd1 wystarczą same, listwy nie trzeba zmieniać
- aparat d16a9 obd1 jest nie do dostania, EG5 z takim aparatem jeździ po Polsce może kilkadziesiąt. Sam szukałem, bo niedawno wkładałem do EG5 d16z5. U mnie skończyło się na seryjnym aparacie z d16z5 obd0 i wykonaniu przejściówki na kompa PM7.