Ustawienie zapłonu

KickIn
Forumowicz

Ustawienie zapłonu

przez KickIn » 2012-08-01, 14:43

Witam, znalazłem osobę w Opolu z lampą stroboskopową jednak osoba ta powiedziała, że sam muszę jej dać kąt ustawienia aparatu, gdyż ona nie wie jaki kąt będzie najlepszy dla mojego auta.

Honda CRX Turbo D16Z5 (soft turbo 0.5b), głowica była planowana 2 razy więc pewnie kompresja jest zmieniona, komp wystrojony na 100 oktanów, chciałbym uniknąć spalania stukowego.

Z tego co czytałem są rózne teorie, opóźnienie zapłonu, wyprzedzenie zapłonu.
Jest również teoria, że przy soft turbo może zostać seryjny kąt ustawienia zapłonu.

Prosiłbym o pomoc. Pozdro !

c00li
Forumowicz

przez c00li » 2012-08-06, 11:55

Tak naprawdę to nie znając mapy zapłonu i poprzedniego ustawienia aparatu, to mamy wróżenie z fusów. Wyprzedzenie zapłonu ustawia się jako sumę stałego wyprzedzenia na aparacie i parametrów z mapy. Może być tak, że masz w mapie w całym zakresie przestawione o kilka stopni i aparat ustawiasz na "0", a może być tak, że na aparacie musisz opóźnić, bo mapy są standardowe.
Generalnie dla silników doładowanych i doprężonych opóźnia się zapłon. Jeżeli masz dostęp do czujnika spalania stukowego albo sondę EGT (termoparę), to możesz na tej podstawie pokombinować.