Doprężony silnik, czy większa chłodnica zda egzamin

Bostorn
Forumowicz

Doprężony silnik, czy większa chłodnica zda egzamin

przez Bostorn » 2012-08-15, 13:40

Witam

jak wcześniej pisałem mam doprężoną solkę 19.5 atmosfery, tyle odczytali chłopaki z warsztatu, w solce po 15k km zaczeła skakac temperatura, wywalac płyn z chłodnicy itp.
Po sprawdzeniu wszystkiego okazało się że uszczelka (Ajusa chyba tak się pisze) wymaga wymiany, głowica miała skrzywienie delikatne, ale jednak 0.015mm, przy okazji uszczelniacze z przodu silnika również zaczynają ciec też Ajusa tak więc doszedłem do wniosku że wymieniam wszystko na OEM.

Pytanie do was, mechanik zasugerował mi, że nie da mi gwarancji na swoją robotę z prostego powodu, silnik jest doprężony i jest możliwosc że znowu po pewnym czasie wywali mi uszczelkę, zaproponował wymianę tłoków na oryginalne, jednak moje poprzednie wylądowały na złomie dzięki uprzejmości ojca pod moją nieobecnośc :/

zaproponował również wstawienie większej chłodnicy która dzięki większej możliwości przepompowania płynów w układ będzie bardziej wydajna i lepiej schłodzi silnik w najwyższym stopniu obrotowym itp, oraz wstawienie termostatu z jak najmniejszą temperaturą otwarcia.

Na dzień dzisiejszy mam oem chlodnice z wentylatorem, termostat otwiera się przy 86 stopniach, czy większa chłodnica z np silnia 1.8 lub preludy 2.2 lub accorda zda egzamin?

Co o tym sądzicie i co mogli byście zaproponowac.

Auto nie jeździ w wyscigach, zawodach, nie męcze go na prostych czy też 1/4. Od czasu do czasu wkręce ją na czerwone pole ale to bardzo rzadko. Na dzień dzisiejszy studiuję i więcej czasu spędza Solka na trasie Białystok Lublin niż po samym mieście.

pozdro
Pixy, dziffki i lasery, tak balują offroaderzy :D

Czerwone małe ferrari :)
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Honda/CRX/115306

ktm offroad Białystok TEAM
http://www.offroadbialystok.pl/

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-08-15, 20:46

19,5atmosfery to cisnienie sprezania , to inna warosci niz stopien sprezania po doprezeniu silnika , na podstawie cisnienia sprezania nieda sie okreslić o ile silnik zostal doprezony , co jak co ale mechanik chyba powinien to wiedziec

to jedno , po drugie to niema koniecznosci wiekszej chlodnicy , problem jest gdzie indziej , a najpredzej to ktos to doprezyl bez stroienia ecu , pojawia sie stukowe i wywala uszczelke

Bostorn
Forumowicz

przez Bostorn » 2012-08-19, 08:24

już x raz piszesz o tym strojeniu, moich 2ch mechaników znających się na Hondach nic nie wspominali o strojeniu, mówili że to nie jest potrzebne przy tego typu przeróbce silnika, więc

pytanie z innej beczki, czy wstawienie większej chłodnicy może poprawic chłodzenie i jeśli tak to której najlepiej szukac?

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-08-19, 10:23

skoro masz takich swietnych mechaników to odpowiedz mi na jedno podstawowe pytanie

- jaki st sprężania ma teraz silnik ? , przeciez chyba twoi mechanicy nie skladali sobie silnika na oko , nie obliczajac nawet o ile wzrosnie st sprezania po zmianie tłoków :D

chociaz bys zalozyc chlodnice od stara , to nic ona nieda , stukowe bedzie ci raz za razem robic przedmuchy na uszczelce głowicy :razz:

seryjne chlodnice daja rade przy turbo gdzie d-seria ma po 200-230koni , a twoja ma niedac rade przy marnych 140-150koniach ? pomysl troche i zrozum ze problem tkwi gdzie indziej niz za mala chlodnica ;)

ps. skoro masz dwóch mechaników znających sie na hondach to po jakiego grzyba szukasz jeszcze pomocy na forum ? :rotfl2:

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-08-19, 10:43

przema72 ma stuprocentową rację, doprężony silnik trzeba umiejętnie wystroić ;) nie bez powodu doprężone samochody jeżdżą często na PB98 - sam widziałem raz jak w doprężonej Preludzie wydmuchało uszczelkę, po rozebraniu silnika okazało się że pojawiło się stukowe :P

akMe
Administrator

przez akMe » 2012-08-19, 11:51

Bostorn, zmien mechanikow.

pirul
Moderator

przez pirul » 2012-08-19, 12:04

Bostorn napisał(a):moich 2ch mechaników znających się na Hondach nic nie wspominali o strojeniu, mówili że to nie jest potrzebne przy tego typu przeróbce silnika

Jak z tego zdania usuniesz fragment "znających się na hondach" to wyjdzie nam dwóch mechaników z poziomem wiedzy jak 90% mechaników w polsce, którzy zatrzymali się na etapie gaźników bo wtedy robili szkoły i nie mają pojęcia jak funkcjonują współczesne silniki... Każdy głupi wie, że nawet robiąc takie podstawy jak wydech i dolot dla pełnego efektu powinno się stroić tylko mało kto ma kasę na taką zabawę po tak mało znaczących modach. A Ty czy Twoi "mechanicy" jak ich nazywasz twierdzicie, że po zmianie jednego z podstawowych parametrów jednostki nie trzeba nic robić, no chylę czoła :ok: Zrób jak Ci radzą chłopaki, oddaj auto do kogoś kto ogarnia temat i będziesz latał sprawnym, a nie jakieś wydumki jak z przedszkola o większej chłodnicy. Trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Karol Trelka
Forumowicz

Samochód: ED9 turbo

przez Karol Trelka » 2012-08-19, 12:34

wszyscy maja racje :ok: wieksza chłodnica nie zrobi zadnego polepszenia w tej sytuacji to ze walniesz wieksza chłodnice myslac ze zwiekszysz obieg płynu po silniku po takim zabiegu wystrojenie kompa to podstawa , twoi mechanicy twierdza ze to niepotrzebne bo doprezali tylko poldka na gazniku 8)
https://www.facebook.com/pages/JDMgarage/1455694554744375?ref=hl

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-08-19, 12:58

na 90% jest to zestaw doprezajacy na tlokach pm7/p29

seryjne z6 ma st sprezania 9.2:1 , natomiast na tych tlokach st sprezania wynosi 12:1 :) , nietrzeba byc "znajacym sie na hondach" aby wywnioskowac ze taki wzrost st sprezania bez ruszania map paliwa i zaplonu to zabójstwo dla silnika

powtórze jeszcze raz i podam przyklad

b18c6 ma 11:1 , a on z 9.2:1 podniósł na 12:1 (wiecej niz w b18c6) i wedlug jego mechaników wszystko gra :rotfl2: tylko chlodnicy mu trzeba wiekszej :szok:

c00li
Forumowicz

przez c00li » 2012-08-20, 09:08

Ja mogę tylko potwierdzić - przy kompresji na poziomie 19.5, stopień sprężania to około 12:1. U mnie tyle było przy ~12.2:1, ciężko odpalał i stukowe było pomimo podlania paliwem o 20% względem seryjnych map, opóźnienia zapłonu o kilka stopni i wlania VPowera Racing. Skończyło się to tak:
Obrazek

Strojenie na pewno pomoże wyeliminować spalanie stukowe i w ogóle wysoką temperaturę w cylindrach, chociażby dlatego, że większa ilość paliwa odparowując odbiera więcej ciepła. Niestety większość naszych "chyba-mechaników" nie ma o tym pojęcia i twierdzą, że większa chłodnica coś pomoże.

Bostorn
Forumowicz

przez Bostorn » 2012-08-20, 12:05

Wybaczcie Panowie że tak nie ufnie podchodziłem do tego, jednym aspektem jest kasa której niestety jak na lekarstwo, a 2gim aspektem jest to że człowiek zna ludzi i wie ze dobrze naprawiają autka i byłem pewien że mają rację, ale do rzeczy.

Byłem w niedzielę w Ełku, porozmawiałem z chłopakami od civików z Olsztyna i wyjaśnili mi mniej wiecej to co wy tutaj, i doradzili aby usunąc problem uszczelki trzeba wstawic szpilki (ARP?)a, oem uszczelkę, wydech 4-2-1 przelotowy, bo chciał bym go w koncu kiedys nabyc i do konca autko ukończyc, no i porządne strojenie, bez sensu jest te strojenie jeżeli nie mam kompletnego osprzetu zamontowanego, i $$ to wszystko niestety kosztuje, a teraz muszę wyłożyc 1000zł na uszczelkę, uszczelniacze robociznę itp.

pytanie dodatkowe, moj crx nie ma problemów z odpalaniem, na strzała idzie, ale czy po złożniu tego wszystkiego, tak jak jest tzn wymiana uszczelki, uszczelniaczy, paska, spokojnie przelatam rok, moze mniej, w zależności jak finansowo będe wyglądał, powoli zbierał na wydeszek i strojenie, i wymienię szpilki to czy aby je wymienic należy również uszczelkę wymieniac?

nie stac mnie aby teraz wszystko powymieniac, wystroic i tak musze bujac się po kawałeczku, gdybym wcześniej o tym wiedział już dawno miał bym to za sobą, ale niestety są inne wydatki, słaby napływ funduszy i jest tak a nie inaczej.

Szacun za konkretne wytłumaczenie i wielkie dzięki.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2012-08-20, 12:13

npr nierobi szpilek , niema tez potrzeby ich wymieniac

tak naprawde to w tym wypadku najtaniej wyjdzie ci albo go wystroic albo odstawic i niejezdziec

przy tak wysokim st sprezania bez stroienia , bedziesz nonstop wydawal kase na nowe uszczelki i ich wymiany , o ile nie popekają pólki na tlokach

w ciagu roku to ten silnik skonczy na zlomie

c00li
Forumowicz

przez c00li » 2012-08-20, 12:22

Jakąś tymczasową opcją byłoby wstawienie większych wtrysków i opóźnienie na maxa zapłonu przekręcając aparat. Nie będzie optymalnie, ale na pewno trochę bezpieczniej.
A naprawdę najlepiej byłoby odstawić auto albo do czasu zebrania kasy na zrobienie A-Z wrócić do seryjnych tłoków.

Bostorn
Forumowicz

przez Bostorn » 2012-08-20, 12:39

czyli nie potrzeba wymiany szpilek? jeżeli moje już 2 raz będą skręcane?

czy po wystrojeniu autka nie będę miał już problemu z tym że mi uszczelka padnie?
bo jednak bez strojenia przejeździłem te 18 tys km i jedynie co się działo to właśnie uciekający płyn z chłodnicy

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2012-08-20, 13:21

Na Twoim miejscu bym go złożył w takim doprężonym setupie i po prostu wystroił. Zmiany kolektora i wydechu nie są jednak tak newralgiczne dla silnika i tak naprawdę nie musisz po nich stroić, choć jeśli chcesz wycisnąć z niego 100% to powinieneś ;) Tak więc IMO jeśli chcesz nim jeździć i nie czekać pół roku to złóż go na takim CR jaki masz i po prostu wystrój. Jak przyjdzie hajs to sobie pozakładasz kolektory i inne pierdoły, które bez strojenia też Ci sporo dadzą ;) Ale to tylko moja sugestia :P

Następna strona