Dobór zawieszenia

bms
Forumowicz

Samochód: EE8

Dobór zawieszenia

przez bms » 2012-09-16, 11:50

Proszę o pomoc w doborze optymalnego zawieszenia.
Czego chcę? Zawias do EE8, obniżenie max -40, jak najlepsze właściwości jezdne przy jak najmniejszej utracie komfortu. Ogólnie jazda miejska (czyli dziury, koleiny) + od czasu do czasu małe szaleństwa na zamkniętych obiektach. Niskie przebiegi roczne.

Moje typy:
Bilstain B8 + jakaś sprężyna, no właśnie jaka była by najlepsza? H&R?
Trochę tańsza opcja - KYB ULTRA-SR + jakaś sprężyna
Gwint AP, ale gwint to chyba odpada bo i tak nie chce schodzić niżej niż 40, bo strasznie nisko mam tłumik. Na start jest -40 i obawiam się, że nieskręcenie go pogorszy pracę zestawu.
Koni + jakaś sprężyna. Ale tutaj to używka bo z tego co znalazłem to najdroższa opcja.

Moje odczucie twardości jest takie, że na gwincie H&R nie mogłem pokonać więcej niż 4km ;)
Czy sprężyna sportowa od ed9 sparawdzi się w ee8, czy koniecznie trzeba szukać do ee8?
Nie ograniczam się do podanych typów.

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2012-09-16, 12:09

B8+H&R to za dużo komfortu Ci nie da ale na te 'zamknięte obiekty' się sprawdzi. Ogólnie ciężko o kompromis, albo ulica albo tor. Na ulice bym Ci polecił Eibacha 40/40. Sam teraz jeżdżę na Weitecu 40/40 (amory+sprężyny ale z tego co widzę już takich zestawów nie robią) i na ulice jest w sam raz, komfort spadł nieznacznie w porównaniu z seryjnym zawiasem a prowadzenie auta jest trochę lepsze.
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE